Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie o muži, jehož život je zcela ovládán ženou. Marianne je sice roztomilá a zábavná, ale její reakce jsou často nevypočitatelné. Její vztah s Trondem rychle přechází ze zamilovanosti do lhostejnosti či úplného nepochopení a pak zase zpět. Trond nachází své útočiště v bazénu, kam se chodí vzpamatovávat z těchto rychlých změn. Přitom tuší, že by jeho život byl spokojenější bez Marianne. Je do ní ale natolik zamilovaný, že ji nedokáže opustit... Sytě barevný a vizuálně poutavý příběh, natočený podle literární předlohy, zobrazuje vztah dvou naprosto odlišných lidí. Film je plný nečekaných zvratů i komických momentů. Velice působivě je zde snímáno prostředí, ať už pařížský Montmartre nebo divoká norská příroda. (Febiofest)

(více)

Recenze (41)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ani romantika, ani komedie, spíš úsměvný příběh ze života neprůbojného člověka, který svoji samotu vyměnil za náhražku štěstí. Zpočátku se film tvářil jako tuctové severské drama, ale postupně chytl takovou zvláštní poetiku, vtáhl mě a už nepustil. Může za to především hlavní postava která je sympatická až za roh. Bezejmenný hrdina působí dojmem ušlápnutého nekňuby, který se musí nechat vést ve všech rozhodnutích, byť i těch nejjednodušších. Ubíhajícím dějem a tím, jak se profilovala postava Marianne, se můj vztah k němu začal měnit, a nakonec jsem mu začal nepokrytě fandit. Naštěstí vztah obou nejde podle tradičního schématu a ještě je o čem vyprávět. A režisér tak činí s velkou originalitou a svěžestí. Přímo hýří nápady a scény plné symbolických obrazů jsou perfektní. A nakonec to dopadlo nejlíp jak mohlo. Top 10 za rok 2007. ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Kdyby na tom byla tuzemská kinematografie tak, jak je na tom libovolná skandinávská...bylo by prostě na co koukat bez pocitů trapnosti a bez vzniku husí kůže. Tento snímek je kvalitativně vzdálený jakémukoliv českému filmu z posledních pěti let asi tak, jako má daleko Marianne k ženě, kterou by doma člověk mohl mít déle než půl hodiny. Gejzír ironie, humoru, jemných groteskních scének (vypíchnul bych ty v bazénu při první návštěvě Tronda) a hereckého minimalismu (Trond). Díky za tip, kámo. ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Film s úvodem, který vás bez většího zasvěcení vrhne přímo do dění - a je tak vtipnou paralelou prožívání dané situace hlavní postavou. Bez varování se v jeho životě objeví žena, která zamává s jeho dosavadními jistotami a donutí ho se zamilovat. A pak už se jedná o sled milování - hádka - rozčarování - milování - rozchod - milování - hádka - usmíření, atd atd. A nakonec vše dopadne úplně jinak. Je to vcelku vtipná ukázka, čeho všeho jsou lidé ve vztahu schopni, i když dost často ten úsměv zhořkne. Dokonalá hudba je velké plus. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Neumím si představit herce, který by se pro tu roli hodil lépe. Líbilo se mi i to vyjadřování v náznacích, srozumitelnější divákům, kteří si už něčím podobným prošli. Příběh mě neuchvátil, závěr zbytečně happy. Typ toho chlapa volal po fakt pořádné lekci, nebyl by ani první, ani poslední, kdo by ji od takhle vychcané ženské dostal. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Krásný, romantický, směšný, něžně potrhlý film. Výtvarně a barveně velmi připomínající Amelii z Montmartru. ()

Mírouš 

všechny recenze uživatele

Musím dát vyšší hodnocení, protože jsem se v hlavním hrdinovi několikrát viděl. Podobný situace jsem zažíval...Ano, taky jsem taková měkota :-))) ()

Ricky_CZ 

všechny recenze uživatele

U mě zásah do černého. Upřímně mohu potvrdit, že je to krásně upřímné a výstižné. Člověk mnohdy padne do pasti svých emocí a obzváště, není-li již obdařen zkušenostmi, dá se nešťastným směrem. Pak jen záleží na štěstí, na přátelích (Peter Stormare potěšil), na jeho síle se odpoutat a hlavně na možnostech. Po světe běhá halda žen s vlastní představou o světě (že jsem to řekl hezky nenásilně:)) ...Spousta citátů uvízla v mém zápisníku, což nedělám často. Jistých a potěšujících 92% ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film, u kterého jsem se pobavil. Není to čistá komedie, u které vtipy srší zpoza každého rohu, ale spíše úsměvný, někdy i trochu praštěný humor, prostě takový, jaký je k vidění velmi často v dílech ze severu Evropy. A který se mi velmi líbí. Samotný příběh o muži, který žije svůj nezáživný, ale spokojený život, než mu ho nabourá lehce střelená Marianne a zažije s ní věci, do té doby pro něj nevídané. Přestože spolu nezůstanou, tak na konci zůstává vlastně Trond zásluhou Marianne probuzený a konečně žije svůj život tak, jak chce on sám. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Pekny norsky romanticky film, ale od Parize jsem tusil, jak to skonci. Ve filmu se objevi Peter Stomare ( u nas znamej z Armagedonu, kde hral ruskeho astronauta) v roli radce hlavniho hrdiny. (hlavne si kupte nove ochranne bryle na plavani :)) ) ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Nenápadný film, který však obsahuje nespočet velmi dobrých nápadů. Ta sezení v sauně jsou udělaná geniálně. Jen škoda, že ten závěr je hodně předvídatelný. *** Ve zkratce: Miluje mě, nemiluje mě, miluje mě, nemiluje mě... Nemiluje! *** Můj alternativní konec: Pařížanka uvězní Tronda nadosmrti ve sklepě. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Norská komika, hlavní představitel Petru Fialovi vypadl z oka podobou i poetikou. Originální viděním mapuje vývoj nesourodého partnerství. Rozhodně řadím do mého Zlatého fondu. ()

Viperine 

všechny recenze uživatele

Tenhle film buď chutná, nebo nechutná - jak vidět z místních komentářů; a jak bych také sama čekala. Mně chutnal. Sseverský humor, sarkasmus, propracovaný vizuál, citlivá a vtipná kamera, úžasné ksichty hlavních hrdinů.. Je to chytrá a příjemná zábava s notnou dávkou nadsázky. Jeden z mála filmů, kde to "happy end" nepodělal. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Nezvyklá romantická komedie o docela normálním nefunkčním vztahu. Celé to bylo tak snové, až jsem měl pocit, že se z toho hlavní hrdina musí na konci celý propocený probudit. ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Trochu divná jednohubka, ve které si asi každý něco najde, otázka je, jestli to tam autoři vědomě vložili, anebo je to zoufalá snaha si racionalizovat, že mělo smysl se na to dívat. ()

PenelopaW 

všechny recenze uživatele

Jestli to takhle mají i ostatní muži, tak jsem ráda, že jsem ženou. Marianne bych profackovala a od poloviny filmu jsem doufala, že se hlavní hrdina vrátí do Paříze. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

I plavecké brýle můžou vzrušovat partnerku aneb romantická komedie po seversku. Líbila se vám emerická srágora Nevěsta na útěku? Tak toto NENÍ film pro vás. P.S. Kde se v norské komedii vzal Peter Stormare? ()

LucillaP 

všechny recenze uživatele

Prozatím se budu držet středu, i když tahle praštěná romantická komedie se spíš blíží k těm čtyřem hvězdám. Bylo to roztomile absurdní, od ušlápnutého hlavního hrdiny, co sebou nechal vláčet, až po jeho ukecanou a náladovou přítelkyni. Moc potěšil Peter Stormare v malé roličce, celkem svižné vyprávění, které se měnilo stejně rychle jako Marianniny nálady, a hlavně nádherné záběry z norské přírody (ten ostrov byl neuvěřitelný). Já se bavila, občas více, občas méně, ale nedrhlo to a myslím, že v tomhle si každý najde to "svoje". (Viděno v rámci Severské filmové zimy 2016) ()

michalkop 

všechny recenze uživatele

Marianne je typickým exemplářem moderního děvčete, vypadá svatě, jenže má rohy. Chudák podpantoflák Trond je jí kompletně ovládán jako loutka. Záleží jen na jejích snech a přáních. Dovede to až k vztahu na dálku, při kterém to začne teprve pořádně skřípat... Za mě film, který si druhý den nebudu pamatovat, rozhodně ne komedie, romantická až na poslední minuty těžko, plytké drama rozhodně. 40 %, možná ještě méně za nutnost se dívat hodinu na tuctovou Mariannu bez špetky sexappealu. ()

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Reklama

Reklama