Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nenápadný vysokoškolský profesor Paul (Nicolas Cage) se ze dne na den začne objevovat ve snech milionů lidí po celém světě a stane se tak globální celebritou. Rázem se mu začnou plnit všechna jeho přání, ale také pozná, jak vysoká je cena slávy. Nicolas Cage podává životní herecký výkon v dokonale zábavné společenské satiře. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (289)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Originální námět, zajímavý průběh a celkem očekávaný konec. Společenská satira je v rámci jednotlivých bodů celkem trefná, snové sekvence skvělé a Cage odpovídající zadání. Trochu mě mrzelo, že Borgli prostě není Gondry ani Lynch, aby z toho námětu vytřískal i vizuálně více, jemu stačí formální čistota a poslání o společnosti. Možná trochu škoda. Samotné moderní pojetí 15 minut slávy v době internetu si chvílemi říkalo o trochu větší odvahu. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Prvních pět minut jsem si hrál na mobilu, pak se to rozjelo a já se nemohl nabažit všemožných absurních situací, kdy se Cage zas po letech dokáže naplno vyřádit v kinech, tentokráte však podle dobrého námětu a chce se říci i kvalitního scénáře. Nečekal jsem ale, že se budu skoro celou dobu smát a užívat si momenty, kdy přestárlý a neatraktivní Cage myslí na mladou dívku nebo jinou posléze vraždí hitmanovskou strunou. Možná tak ani film působit neměl, ale já si jej užil po svém a věřím, že je to letošní hot-take od studia A24 na Oscary. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Naozaj som nečakal, že 29.12. ešte stihnem vidieť film, ktorý sa zaradí medzi TOP 5 tohto roku. K ešte väčšiemu počudovaniu slúži skutočnosť, že hlavnou hviezdou je Nicolas Cage. Aby toho nebolo málo, tak ide o natoľko zaujímavý film, že výborné dojmy nedokázala pokaziť ani nemastná-neslaná koncovka. Nicolas Cage je tu naozaj skvelý a profesor Paul sa zaraďuje medzi jeho najlepšie herecké momenty. A čo sa týka posledných 20 rokov jeho kariéry, tak určite tá najlepšia postava. Príbeh je satirou, ktorá však nie je samoúčelná. Odohráva sa tu podivnosť, ktorá sa ako snehová guľa nabaľuje a nabaľuje. Ste zvedavý kam udalosti Paula zavedú, koho stretne a hlavne, ako sa všetko vyvinie. Ako bonus je tu krásne divná sexuálna scéna, ktorá podľa mňa už nikdy nebude zabudnutá. Tak ako celý film. V podstate Charlie Kaufman v lepšej forme, než kedy dokázal byť. Kristoffer Borgli sa rozhodne dostal do môjho zorného poľa, a tak skoro sa z neho nedostane. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Satirická alegorie našeho světa má vše, v čem se nacházíme. Média, reklama, sociální sítě. Ta úžasná absurdita, kdy lidé viní toho, o kom se jim zdá, že mají špatné sny! Tedy nejprve mají skvělé, a tak se s Paula stane vyhledávaná hvězda, ovšem jakmile se z něj stane Freddy Krueger, propadá se na příčku nežádoucího vyvrhele. Samozřejmě větší bžunda by byla, kdyby se jako v Elm Street vše promítalo do skutečnosti, ale takhle je to nakonec lepší, páč je ukázáno, co dokáže člověk, když chce na někoho hodit své problémy. Ušetřena není ani omladina, co má ze všeho trauma a co by si nejspíš potřebovala nějaké ty skutečné hrůzy prožít, aby věděla, co to slovo znamená. Děsivá je Paulova bezmocnost, kdy si ani ve snech nemůže vyřídit účty s těmi, co ho napadají, jelikož zkrátka sny druhých ovládat nemůže. Nebo ano? A pak ty všudypřítomné mobily, bez nichž se někteří ani nenají... Talking Heads - City of Dreams. O dvě * lepší než Je mi ze sebe špatně. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Přiznávám bez mučení: velká očekávání, která jsem do filmu vkládal, zůstala z větší části nenaplněná. A mrzí mě to. Filmu jsem fandil, protože to vypadalo jako reminiscence na starší Gondryho filmy a trailery zároveň napovídaly i jistou souvislost se sociálně sžíravými kousky Rubena Östlunda. Výsledek nakonec není zlý: formanovské komediální trapno cáká z filmu každým coulem a právě takovou emoční působivost mají i některé scény v druhé půlce filmu, kde se černá komedie pomalu mění v psychologické peklo určené ústřední postavě. Největší problém ale zůstává "co tím chtěl vlastně režisér říct?" Některé pasáže mě coby diváka hned od počátku vedly k tomu, že můj odhad, že Borgli míří k společenské satiře, je správný, ale těchto pasáží je v celkové stopáži nakonec poskrovnu a pohříchu nemíří jedním směrem, takže rozmělňují svoje sdělení. Sociální sítě, mediální hysterie, využívání lidí jako marketingového produktu, postup po kariérním žebříčku... Všechna tato témata jsou ve snímku zastoupená a zesměšněna, ale vždy jen epizodicky. A samotný závěr filmu se jim všem elegantně vyhne a vytvoří mikrozápletku, která v zásadě vůbec nenavazuje na předchozí děj. Zkrátka - očekávání velká, ale dopadlo to jako vždycky. Což je škoda, zejm. s přihlédnutím ke skvělému Cageovi a (sic!) Michaelu Cerovi. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (15)

  • Film sa natáčal v Toronte a Burlingtone (Kanada). Obdobie natáčania trvalo od 17. októbra do 19. novembra 2022. (Arsenal83)
  • Paul (Nicolas Cage) si během oběda v místní restauraci čte knihu „Why Zebras Don't Get Ulcers“ od neuroendokrinologa Roberta M. Sapolskyho, kterého zmíní během schůzky v reklamní agentuře. (HellFire)

Související novinky

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

Nicolas Cage jako noirový Spider-Man?

18.02.2024

Hvězdný Nicolas Cage nedávno zazářil v komedii To se mi snad zdá, zároveň se ale nechal slyšet, že plánuje svou filmovou kariéru i po tomto oslavovaném výkonu pověsit na hřebík a pouze dodělat… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Nicolas Cage plánuje skončit s herectvím

Nicolas Cage plánuje skončit s herectvím

04.12.2023

Matador s jedním zlatým oscarem na poličce za měsíc oslaví své šedesáté narozeniny. Na jeho herecké pažbě bychom našli úctyhodnou stovku filmů a nějaké drobné k tomu, a tak není divu, že přichází… (více)

Reklama

Reklama