Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (116)

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Divákům, kteří kauzu kolem GameStopu trochu sledovali, nepřináší film vůbec nic nového. A těm, kteří o téhle události nevědí nic, film nastíní jen naprostý základ. Těžko říct, kdo je tedy vlastně cílovka. Navíc jsou "Dumb Money" proloženy klasickými "člověčinkami", tedy příběhy obyčejných lidí, které patří k nejzbytečnějším částem filmu. Nutno ocenit obsazení, ač řada z těch známějších herců zůstala trestuhodně nevyužita (jmenovitě Offerman a Stan). Ve výsledku jsme někde na pomezí 2 a 3 hvězd. Bohužel. Čekal jsem od filmu mnohem víc. Nová "Sázka na nejistotu" (The Big Short) se bohužel nekoná. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Gillespiemu hodně fandím. Ať už je to I,Tonya nebo seriálový Pam&Tommy, tak mě tyhle dramatizace skutečných událostí velmi baví. Dumb Money si bere  na paškál investiční haló způsobené nesmyslným růstem akcií zastaralého Gamestopu hnaných hysterií mezi malými investory. Dostali tak do úzkých nejedno velké zvíře daného odvětví. Samozřejmě je všechno velmi zdramatizováno nebo chcete-li zromantizováno, ale já se bavil velmi dobře. Big Short to sice není, ale nakročeno by bylo. Cool, svižné, zábavné a inspirované skutečnými událostmi. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně pravdivý příběh o neuvěřitelném příběhu člověka, kterého vytvořila současná doba a její možnosti. Příběh je totiž o chytrákovi, který vydělal na absurdním, ale promyšleném investování do společnosti GameStop (Něco jako u nás JRCčko). Tématický příběh, který starší generace nepochopí a mladým řekne jen v případě, že budou mít nějaké ekonomické povědomí. Ve zkratce tedy dost specifická záležitost s dost specifickými dialogy a průběhem. Což, mě napadá, je u Setha Rogena a filmech, ve kterých hraje, dost typické. Nejsou pro každého. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám rád tenhle druh filmů a i vzdálený příbuzný McKayovi Sázky na nejistotu, ve kterém se obyčejní lidé (zpočátku spíš nechtěně) postaví velkým zvířatům z Wall street, fakt sedl. Díky tomu, že akciový trh je pro mě španělská vesnice a kauzu Gamestop sem nijak nesledoval pro mě bylo všechno nové, zábavné ke sledování a svým způsobem i lehce poučné. Gillespie si opět vybral dobrý námět a přišel s kouskem, který stejně jako Big Short rád uvidím časem znova...80% ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený biografický film, který se zaměřuje na jednu z nejbizarnějších událostí, které zasáhly svět peněz před pár lety v době covidové. Parta lidí se domluvila, že skoupí akcie GameStopu, čímž navýšili jejich cenu a ukázali zdvižený prostředníček velkým hráčům z Wall Street. Člověk, který se v tomto světě ani trochu neorientuje se bude určitě ztrácet, ale většinu jinak zvládli na jedničku. Když už jsem zmiňoval Covid, je až neuvěřitelné, jak nám připadá, že to bylo vlastně dávno, i když nebylo... a celou situaci s rouškami, očkováním atd. zvládli tvůrci taktéž zobrazit naprosto organicky, že nebylo třeba ani nic vysvětlovat, jelikož jsme si tím všichni prošli. Film měl pochopitelně občas hlušší místa, ale tím trpí většina těchto biografických filmů, jelikož některé věci nutné ukázat je, čímž se to trošku táhne. Poselství "chudí vs. bohatí" bylo víceméně jasné, i když je zrovna celý tenhle svět financí malinko jiný. "Cameo" Erika Meldika z ViralBrothers příjemně překvapilo, zahraniční influencery jsem pak víceméně nepoznal... ale aspoň tam máme českou stopu. Hodnocení: 75 % ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Když se objevují autentické záběry reakcí některých youtuberů, tak se na moment objeví í český youtuber Erik Meldík z ViralBrothers. (Posheidon)
  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)
  • Pivo značky Scrimshaw, které pije Keith Gill (Paul Dano) v restauraci na začátku filmu, vyrábí pivovar v malém kalifornském městě Fort Bragg. (HellFire)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama