Reklama

Reklama

Luther: Pád z nebes

  • Velká Británie Luther: The Fallen Sun (více)
Trailer 1

VOD (1)

Geniální londýnský detektiv John Luther padl až na úplné dno. Nevyřešený případ mu ale nedá spát, a tak uprchne z vězení, aby dopadl sadistického sériového vraha. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (172)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem neviděl, nicméně toto připomíná o dost drsnějšího Batmana... Idris Elba hraje naprosto uvěřitelně, ale to co předvedl Andy Serkis, je neskutečné - zahrát takto zvráceného maniaka, to mě bude ještě dlouho mrazit v zádech. Trošu škoda logického konce, žánrových klišé a happy endu, býval bych jednu hvězdičku přidal...60% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Byl jsem rád, že se Luther vrací. Vždycky jsem rád, když se Luther vrátí. A i tenhle, poprvé ve formě celovečerního filmu a poprvé s hlavičkou Netflixu ve své první polovině vypadal, že se povede. Nakonec to sice tak dobré jako seriál nebylo, ale o zklamání rozhodně mluvit nemůžu. Stopáž je asi trochu přepálená, na druhou stranu se tady toho ale bohužel děje tolik, že by to vystačilo na celou další sérii. Luther zešedivěl a definitivně zbondovatěl a Idris Elba si to zase hrozně užívá a já mu to žeru. Bavil mě i Andy Serkis a jeho mimořádně slizký záporák. První polovina je vynikající, druhá se naopak občas až vražedně vleče, aby akční finále celkové tempo zase trochu vyrovnalo. Celkově jsem se dobře bavil, na druhou stranu jsem občas měl pocit, že se tady dějí strašně nevysvětlitelné věci á la pozdější série Sherlocka. U případných dalších filmů samozřejmě nebudu chybět, ale kdyby nic dalšího nebylo, asi by se vůbec nic nestalo. 65 %. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na úvod musím určitě zmínit fakt, že o existenci seriálu Luther samozřejmě vím, nicméně jsem z něj neviděl ani minutu, a tak jsem do tohoto celovečeráku šel se zásadní nejistotou, jak moc bude film provázaný se seriálem, což se ovšem ve výsledku naštěstí ukázalo jako marná obava, takže film Luther si lze skutečně naplno užít i bez jakékoliv znalosti původního seriálu. Nyní již ale tedy přímo k samotnému filmu a myslím, že to nedopadlo nějak vyloženě špatně, o velkolepý zážitek se ale také nejedná. Především Edris Elba je každopádně pro podobné postavy ale doslova zrozen, nekompromisní drsňák, co se s ničím a nikým nesere, který si jde za svým přes mrtvoly, jo, prostě jeho výkon a postava detektiv Luthera mě tu moc bavili a jednoznačně patří k pilířům celého filmu. Se zápletkou je to pak ale už těžší, jelikož se sem tam sice objeví nějaká ta výraznější scéna, nějaký ten zábavný a překvapivý zvrat, chvilkami nabídne i napětí, na druhou stranu je toho všeho ale poměrně málo, se záživností je to tudíž jak na houpačce, postupná gradace na mě pak zapůsobila dost kostrbatým dojmem, vyšetřování též nefunguje dvakrát přesvědčivě, no a pointa je prostě fakt taková béčková, nehledě na to, když se nad tím zamyslím jako nad celkem, tak po nějaké výraznější originalitě, či tvůrčím osobitějším stylu zpracování by divák pátral též marně, takže žádný zázrak. Nevím, jak to jinak bylo v seriálu, ovšem zde mě překvapila i absence nějaké větší akce na jakýkoliv způsob, a co se ještě týče ústředního záporáka, v rozpačitém podání Andyho Serkise, no nevím, asi i v tomto ohledu to chtělo asi výraznějšího chlapíka. Luther: Pád z nebes lze tak považovat za průměrný žánrový přírůstek, se svými klady i zápory, takže obligátní neurazí, nenadchne, osobně se přiznám, že jsem ale čekal asi víc. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Luther začal tam, kde po páté sérii skončil. Perunžel a doslova, neb páně Křížův luteránský modus operandi je již drahnou dobu stejný, tj. vymyslet nějakou koninu, následně se tvářit, že to vlastně byl genitální záměr a snažit se onu hovadinu vytlouci něčím ještě daleko více kreténským, přičemž tobogán nabírá na rychlosti a zápachu. Poslední cca půlhodina tohoto snímku je proto takovým pásmem pitomůstek a absurdit, že pustit si ji samostatně, byl bych vážně na pochybách, zda nesleduji nějaký skeč od Monty Pythonů, protože tam už fakt chyběla jen španělská inkvizice (ale možná taky jen seděla doma u laptopu a leštila palečnice). Např. proto vůbec nepřekvapí, že Fjordafon má pokrytí fakt úplně všude, naopak to, že hrdinu poté, co klesl až na úplné dno, nezachránil Mič Bjůkenen, jenž by následně rovněž umlátil padoucha ikonickým červeným plovákem, překvapilo velmi. Samozřejmě je třeba vzít v úvahu ještě variantu, že v autě na úplném konci seděl Monsieur Gustave, pročež celé toto dílko bylo vlastně oslím můstkem majícím uvést pana Elbu do role nejznámějšího špióna Jeho Veličenstva. Pokud to bude znamenat ukončení prznění kdysi výtečného seriálu (z úcty k němuž tentokrát nespláchnu), jsem všema deseti pro. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Seriálem jsem nedotčený takže hodnotím zcela samostatně. Námět a příběh dávaly do vínku velmi slušný základ a nebýt častých dějových nedotažeností a zbytečných chyb a klišé, mohlo to být ještě výrazně lepší. Ono je tu vlastně vše takové nedotažené, dobře načaté, ale pak často pokažené. Přesto to má cosi do sebe, zajímavou atmosféru nelze upřít stejně jako snažícího se Idrise Elbu, takže lehce přitalčím na 4*. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo v Londýne a podmorské scény sa robili v Lite Studios v Bruseli, Belgicko (v najväčšej a najhlbšej nádrži v Európe). (Arsenal83)
  • Ranná bojová scéna medzi Lutherom (Idris Elba) a Davidom (Andy Serkis) bola natočená na opustenej stanici metra Aldwych, ktorá bola pôvodne otvorená v roku 1907, ale od roku 1994 bola zatvorená. Národná galéria a Britské múzeum ho použili na ochranu niektorých zo svojich najcennejších pokladov pred nemeckou bleskovou vojnou. (Arsenal83)
  • Tento film dostal pozoruhodné povolenie natáčať na Piccadilly Circus dlhšie ako to bolo umožnené ktorejkoľvek inej produkcii. (Arsenal83)

Reklama

Reklama