Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

První projekce: 06.01.2009 (***) Druhá projekce: 26-28.12.2017 (****) | Při první projekci jsem o Pollockovi nevěděl víc, než řekl samotný film a stejně rozpašitý jsem byl i po jeho dosledování, nicméně myslím, že v té dbě jsem se pokusil o svůj první obraz technikou akční malby. Po téměř devíti letech jsem si dal druhou projekci, jako završení knihy "Jackson Pollock - Výroky a rozhovory", tentokrát už obeznámený s tím minimem toho, co se zachovalo a víceméně většinou z rozhovorů lidí, co Pollocka znali, protože sám nic nepsal a rozhovory se skoro zdráhal podávat a dokonce ani se svými nejbližšími toho příliš nenamluvil. Teď jsem si, coby fanoušek, tuhle relativně minimalistickou jízdu vcelku užil, byl v ní vidět, ze strany Eda Harrise, respekt, na režijní sesli, i v hlavní roli. Obdiv, k velikému malíři, který s sebou nesl velikost, tvoření, ale i destrukci. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem na to kouknul kvůli Edu Harrisovi. Ten předvedl naprosto skvělý výkon, takže si můžu odmáznout další čárku v jeho filmografii. Marcia také výborná, jenže jí nemám rád. Film sám o sobě mě tolik nezaujal, zkrátka malířství mi nic moc neříká. Nechci vypadat jako nějaký nevzdělanec, ale nechápu, jak ti snobáci mohou utrácet tak obrovské částky za nějaké obrazy. Jinak postava Jacksona Pollocka mi byla dost nesympatická. Nevím, jestli to byl geniální umělec, ale hlavně to byl (soudím pouze podle filmu) ožrala, blázen a parchant, kterej se zajímal jen sám o sebe a své obrazy. Nějaký keci o démonech a podobných nesmyslech na mě neplatí. Kdyby to horník nebo zedník, tak jím každý pohrdá, jenže když je to "velký umělec", tak ho každý lituje. Já ne. Navíc se z něj vyklubal i vrah. Pro mě to byl kretén! Omlouvám se za výrazivo, ale nemám rád, když se slavným osobám odpouští jejich chování jen kvůli tomu, kdo jsou a byli. ()

Reklama

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Ed Harris, jenž se ujal režie i hlavní role vše zvládnul na výbornou. Příběh Jacksona Pollocka v boji o příznivce nového stylu umění a v boji se svými osobními démoni se mimořádně povedl a já ani na chvíli nelitoval, že sem dal Pollockovi přednost před Nelítostným soubojem(na nově). Především výkon obou hlavních herců mě dostával a jsem rád, že alespoň jedním Oscarem byl oceněn. Alkohol a umění. Bez toho to snad ani nejde. ()

panmroz 

všechny recenze uživatele

Viditelně točené s láskou k "předloze", roztomilá hudba při "dripingu" dodává této malířské technice netušeně hravý rozměr. A Harris je kabrňák. Samosebou - životopisný snímek - tedy legrační "kapitoly" (kterak přestal pít, kterak začal pít, kterak odložil štětku,...), ovšem v tomto případě všechno takový decánko - kamera, hudba, střih, malíř dokonce ani nezničí svůj obraz,...žádná pecka, ale určitě ne ztracený čas. Každopádně Webberova "Dívka s berlou", jakožto nejlepší možná cesta, kterak pojmout život a dílo malíře, tedy ve zkratce - symbolicky, nepřekonána. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Kolik jsme viděli biografií o Picassovi, Rembrandtovi, Goyovi, Caravaggiovi... v nichž malíř drží štětec v ruce spíš jen propagačně? Nespočet. "Pollock" jako jeden z mála "malířských životopisů" přiznává, že hlavní roli v životě umělce hraje jeho tvorba. ...A následně konfrontace tvorby s okolím - ať už na společenské nebo intimní úrovni. Ano tomuhle filmu se podařilo zachytit umělecký zápas se světem, o tomhle skutečně JE život malíře. Sebezničující zápal, kterým se necháte pohltit, střídaný obecný nezájem o to, čemu celoživotně věříte. Proto chlastají všichni. Jinak se to nedá. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama