Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (571)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Takový milý film. Milý malý film. A přitom velký obsahem, sdělením o jedné lásce >na jednu noc< ;-) . . . Jasně, dá se říci, že jde jen o takové tlachání (s troškou toho něžného "šoustání" na závěr :-) dvou středostavovských dětí z dobrých rodinek, s problémy typickými pro tuhle >nezávislou< mládež blahobytného světa, co si jen tak bezstarostně žije a studuje a cestuje a užívá a jednou bude stejně konformní, jako jejich rodiče, vůči kterým se snaží vymezit. Ale teď jsou mladí, samozřejmě krásní a plní ideálů a citu, který ještě nestačil žitím okorat. A ten příběh tohoto jednoho setkání je uvěřitelný, neobyčejně příjemně komorní - a s vyhlídkou šťastného pokračování vlastně jeví se nakonec tenhle film i krátký. Prostě je to JENOM jeden malý možný příběh... . . . A co říct na závěr? Jak je to možné? Jak to, že někomu to jde? Natočit s minimem prostředků takhle poutavý a výborný film. Se skvělými herci, kteří ani moc hrát nemusí, protože ten příběh si svou atmosféru nese sám. Výborně!... - - - P.S. Viz: http://www.csfd.cz/film/161609-pred-soumrakem/ ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Prej vášnivá a inteligentní romance ... pffff :-( Nevím jak to komu přijde, ale mně tenhle film přišel romantickej jak předpověď počasí od Taťány Míkový. Prostě namyšlenej, hnusnej, slizkej Američan a zcela nepřitažlivá Francouzka zažívají "vašnivou a inteligentní romanci" (to si fakt musim zapamatovat) ve Vídni. Spočívá to v tom, že jim věští cikánka z ruky, za což vyhoděj nehorázný prachy, aby pak neměli na flašku vína, po který by si rádi "vášnivě a romanticky" zapíchali. Do toho furt melou nahorázný sračky - tam autor oficiálního textu patrně shledává onu inteligenci. Navíc to mezi nima jiskří jak mezi Jirkou a Petrou Paroubkovýma. Humáč! Ítn Hók se právě zařadil po bok Toma Cruise na vrchol mých nejneoblíbenějších herců. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Dva neznámí lidé se náhodně potkávají, tráví spolu celý den (a noc) a poté přichází ta kritická chvíle, kdy se musejí rozejít. Ovšem zatímco se Before Sunset odehrává jen ve dne a v krásně romantické Paříži, tak Before Sunrise se odehrává (pravděpodobně ta nejmarkantnější změna) v noci. Avšak ať už to byla světélkující večerní Vídeň či prosluněná romantická Paříž, tak herci, scénář i kamera se povedli na jedničku. Ethan Hawke a Julie Delphy jsou fantasticky sehraní. Je pravda, že je tento a i druhý film jen a jen konverzační, ale je natočen tak zaníceně a s tak osobitým stylem, že se prostě nemůže nelíbit. Navíc nepostrádá vtip, inteligenci a přirozený šarm. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Life sucks! A láska taky -.- ten film je geniální, mám z něj radost a chce se mi brečet zároveň. Největší potíž je v hlavní ženské postavě, roztomilé blondýnky s tmavýma očima a krásným úsměvem ... jop, to je problém. Každopádně mám asi novou žánrovou klasiku, dávkování si budu muset nastavit po kouscích ale jinak - úspěšná léčba zaručena. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Rodení cynici tvrdo narazia a horliví romantici sa ihneď rozpália. Ukecaná floskula, vykríknu prví. Prezázračná naliehavosť, šepotnú si druhí. Sídlim niekde medzi, uštipačné zadrapkávanie je niekedy žolíkom mojím, ale ceľkovo o dôverné city radšej stojím. Richard mi ich dal a-aj keď ich interakcia s okolím naplno neklapla-pri rozlúčke na vlakovej stanici som sa veru bál... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (16)

  • Na konci filmu Jesse poznamená, že je 16. června. Stejné datum je použito v knize Ulysses od Jamese Joyce, která vypráví o Leopoldu Bloomovi a jeho jednodenní cestě po Dublinu. (HellFire)
  • Film obsahuje mnoho narážek na knihu Jamese Joyce "Ulysses" (v češtině vyšlo jako "Odysseus"). Děj obou děl se odehrává šestnáctého června a přechází do ranních hodin sedmnáctého. Obojí zahrnuje cestu kolem města (v knize je to Dublin, ve filmu Vídeň) a obsahuje návštěvu hřbitova. Navíc Jesseho pravé jméno je James (stejně jako křestní jméno Joyce) a stejně jako spisovatel strávil dlouhý čas cestováním po Evropě namísto návratu domů. (novoten)
  • Film sa natáčal na nasledujúcich miestach: Zollamtssteg Bridge, obchod Teuchtler Schallplattenhandlung, námestie Maria Theresien platz, cintorín Friedhof Der Namenlosen, Prater, námestie Franziskanerplatz, gotický kostolík Maria am Gestade, Arena club, Moelker Bastion, Gumpendorfer Straße, loď v blízkosti Schwedenplatz, bar Roxy, záhrada barokového paláca rodiny Schwarzenbergovcov, Preßgasse či pri soche arcivojvodu Alberta. Ďalej bolo možné zahliadnuť Votive Church či Vienna State Opera House. (RatBoj)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama