Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Anglie roku 1788. Královský dvůr je na vzestupu. Jeho Výsost Jiří III., excentrický panovník, jinak ale lidem milovaný regent, se znenadání chová, jako kdyby byl zbaven smyslů. Toho využívají jeho odpůrci i moci chtivý syn a následník trůnu princ z Walesu, který v Parlamentu okamžitě navrhuje zákon, podle nějž by byl král prohlášen za duševně chorého. Díky tomu by se on sám mohl prohlásit za vladaře. Mezi tím se o uzdravení regenta snaží nejrůznější lékaři... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Chcete-li si odpočinout od průměrných filmů a průměrných herců, toto je ta pravá chvíle a ten pravý film. Tato hra je vskutku "královská". Projeví-li král slabost, vždycky se najde banda padouchů, kteří toho chtějí využít, a třeba i parlamentní cestou. Vždycky se najdou ale i takoví, kteří za králem stojí, neboť s jeho postavením by padlo i postavení jejich. A máme tu politický souboj dvou stran, souboj o zdravou či bláznivou hlavu krále Jiřího III. Nigel Hawthorne jako král Jiří dokazuje, že je famózním hercem a je mi líto, že jsem z generace, která si ho nemohla užít víc. Excelentní scénář plný černého humoru, celkově volnější přístup k látce i soukromí anglické královské rodiny, výsledkem je překvapivě vtipný a zábavný film. Pro milovníky zfilmovaných aglických her (např. K. Brannaghem) přímo povinné. 100% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Pro mě jen na jedno shlédnutí. A přece jsem si ho dal do své filmotéky, co kdybych po něm ještě někdy šáhl. Jaké štěstí, že dneska se dají filmy archívovat, a to za pár korun. Líbí se mi, jak Helen Mirren nemá vlastně co hrát a tak se tam v tom filmu pohybuje a "jede" jen na půl plnyu, čím vyčnívá nad ostatními, co hrají jako o život, ale působí to na mě že tentokrát hrají naplno zbytečně, kus není dobře napsán, takže výsledek není moc vzrušující, ba průměrný. Co na tom, že jsou zde pěkné kostýmy, ale s tím se počítá samo sebou. Když mě nedostal film dějem, tak už může být vše pěkné, ale už se na to nedokáži podívat. K samotnému Jiřímu III. přečetljsem si kousek z jeho životopisu a to mi za pár minut dalo víc, než tenhle film. ()

Reklama

Skip 

všechny recenze uživatele

Tato nepříjemná epizoda ze života anglického krále Jiřího III. byla podána spíš jako komedie a to mi moc nesedělo. Neříkám, že je to špatný film a že by herci nehráli dobře. To vůbec ne. Jen bych si já osobně představoval, aby to bylo pojato jinak, víc seriozněji. Takhle bych radši sáhl po nějaké té biografické literatuře. Ale věřím, že mnoha divákům právě tohle pojetí sedne. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je oveľa viac než obyčajná štúdia o zostupe jedného muža do šialenstva. So štýlom, ktorý je skôr plachý ako melodramatický, je film vždy vtipný a občas satirický. Charakteristiky postáv sú bezchybné (rovnako ako historicky presné) a politické hádky toryov a whigov (na čele s premiérom Pittom a Charlesom Foxom) poskytujú lahodne komplexné pozadie. 7/10 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Moc fajn komedie z doby vlády krále Jiřího III., který přišel o kolonie a to ho trošku dohnalo k šílenství. Je to sice primárně komedie, ale nic bláznivého a místa s královou léčbou působí spíš jako docela drsné drama. Skvělí herci, kostýmy a dobová atmosféra, kdy jsem měl pocit, že koukám na nějaká plátna z 18. století. ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama