Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Film jsem měl zafixovaný jako úžasný kousek, ale když jsem ho teď viděl znovu, musím z pětihvězdičkového hodnocení slevit. Ačkoli se stále jedná o výborný film, nemohl jsem se ubránit dojmu, že je až nuceně melodramatický, přehnaně tragický a slzyždímající. Pittův hrdina byl zase moc nepřirozeně a knižně nezkrotný divoký nevyrovnaný překrás s tak nelehkým osudem, že to musí každého chytnout za srdéčko. Celá hrdinova fixace na medvěda je vcelku směšná, vhledem k tomu jak je okrajově nakousnutá a jak zasahuje do děje. Postavy jsou poměrně předvídatelné, charakterově značně neoriginální a tragické okamžiky jsou příšerně kýčovitě natočeny. Přesto film je velmi zajímavý a zábavný, dostatečně napínavý, výpravný, se skvělou hudbou a perfektními hereckými výkony. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Silný dojemný příběh, který mě ohromil hned po prvním zhlédnutí. Nádherná hudba Jamese Hornera, krásná příroda divokého západu, romantická atmosféra a kouslo drsného divokého života. Film stojí na třech hlavních postavách a myslím, že lépe Edward Zwick vybrat nemohl. Divoký tvrdý hoch v podání Brada Pitta, kterého zkrotí až láska ženy, skvělé Julie Ormond - oba ukazují, jak dobří herci jsou. Anthony Hopkins v roli otce třech synů exceluje a pro mne je to po Hannibalovi a Mlčení jehňátek jeho další nejlepší výkon. Legenda o vášni je v mé TOP 10 a tudíž nemám, co bych vytknul. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Divošsky přitažlivý Brad Pitt? Nóóó... divošsky chvílemi vypadá, ale vsadím svou čest (a pěkně vás nachytám, protože žádnou nemám), že je to čistě proto, že jeho Tristan nemá mamku, která by na něj ve správnou chvíli zahulákala: "Sakra, kluku, přestaň lítat po lese jak praštěnej, koukej se učesat, než ti ty pačesy ustřihnu, a mazej umejt nádobí!" To by ta divošská fasáda vzala rychle za své, jenže milý Tristan holt mamku nemá, má akorát macechu a každé malé dítě díky Popelce ví, že macecha a malér jedno jsou. Kdyby Julia Ormondová nutila nejžádanějšího blonďáka Hollywoodu přebírat hrách a smejčit kouty, třeba by se z toho ještě dalo nějak vyklouznout, přinejhorším by se použil ten starý trik s oříšky, dýní, myšmi a kocourem, jenže ona musí mít něco extra a tak se do něj zakouká. A pro změnu každý dospělý ví, že láska a malér jedno jsou, zvlášť když se v té lásce zajímavě kombinuje nevěra s incestem. Anthonymu Hopkinsovi na to nezbývá než koukat tak smutně, že se i jeho herecké mistrovství ke konci snímku mírně vytrácí, snad do zalesněných montanských kopců... Scenérie jsou vůbec tak nádherné a ochromující, že se mi v jejich stínu zdála ta lidská část příběhu ještě bezvýznamnější a malichernější, než je k ní spravedlivé, ale i díky nim jsem se zbytečně dlouhou, nevášnivou a nelegendární ságou prokousala docela v pohodě a přece jen z ní na mě dýchl závan jehličím a pryskyřicí vonící touhy vyhoupnout se na neosedlaný hřbet polozkroceného mustanga, cválat do výšek, kam mohou jen rychle ubíhající mraky, opíjet se horským vzduchem místo pašovanou kořalkou a prožívat vášeň, kterou nemůže odměřit studené pásmo celuloidu. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně a hlavně decentně natočená červená knihovna s nádhernou hudbou Jamese Hornera, krásnou kamerou Johna Tolla a kvalitními a charismatickými herci v hlavních rolích. Děje a zvratů je tam sice na dvouhodinový film až příliš (vsadím se, že scénář by vystačil i na desetidílnou minisérii), pročež některé dějové linie jsou odbyty hodně rychle a zkratkovitě a tudíž nemají moc velkou šanci patřičně vyznít, ale jinak je to v rámci své škatulky (epické melodrama) takřka dokonalé. 70 - 80 % ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Teda, to byla nálož romantiky. Text distributora je možná zbytečně dlouhej, ono by stačilo napsat, že na ranč přijede pani Ormondová a veškeré mužské osazenstvo by jí rádo udělalo dítě (slušně řečeno), což je základní linka proložená věcmi jako válka, volby, pašování atd. Jinak míra úmrtnosti u Ludlowových je hodně vysoká a ke konci filmu i trochu otravná. Aby to nevyznělo úplně zle, film má excelentní kameru a hudbu - scénérie středoamerické krajiny s Hornerovou hudbou jsou úžasné a na Anthonyho Hopkinse - zvlášť v poslední tak třetině filmu - je radost se dívat. Kdybych to měl brát v kategorii "romantické filmy", je to hooodně vysoko nad různými pseudokomediemi s tou odpudivou paní ze sexu ve městě nebo Meťů Mekonohým. Když to beru podle sebe, jsou to férové dvě hvězdičky. Update 2023/10, fér spis ctyri. Film ma víc rozměru, které jsem před těmi 15 lety nevnimal a teď ano. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Prvním promítacím víkendem film vydělal 14 milionů dolarů, celkově pak 66 milionů dolarů. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama