Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film, ktorý som si skoro celý preplakala. Má takú emocionálnu silu, že všetky drobné nedostatky mu okamžite odpustím. Okrem toho je to ten typ rodinnej ságy, ktorý som si už dávno zamilovala pri filme A rieka tečie. Tieto dva filmy majú okrem prekrásnej montanskej prírody a prvej polovice 20. storočia aj veľa ďalších spoločných znakov: prísneho, ale spravodlivého otca, rozvážneho staršieho a nespútaného mladšieho brata, ktorý dobrovoľne hazarduje so svojím životom a riadi sa inými či vyššími zákonmi, než stanovuje spoločnosť. Je zaujímavou zhodou náhod (a možno nie), že také podobné role si v oboch týchto filmoch zahral práve Brad Pitt. Musím uznať, že v oboch mu to veľmi sedí a v oboch má nemenej skvelých hereckých kolegov. Vynikajúca réžia, emotívny príbeh a nadpozemská hudba završujú nádherný nadčasový film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na pláních Montany i bojištích první světové se můžeme spolehnout na to, že v lásce i válce je dovoleno vše. Zaplaťpánbůh za prozíravost cornwallského imigranta pana Ludlowa, že zakoupil tak rozsáhlý pozemek, neboť počet rodinných náhrobků bude rychle narůstat.. Ať už zdivočelý Pitt dělá medvědovi manikúru, vyrábí ozdoby z kštice Hunů, svádí zadané ženy nebo zuřivě mstí příkoří, máme v té sentimentalitě najít vášeň, nicméně Zwick ji po narativní stránce nedostal na takovou úroveň, aby se o ní mohlo mluvit jako o legendární. A ve věci Hornerovy hudby si dovolím jít proti proudu. Byla přehnaně monumentální a nadužívaná v místech, kde jí ani nebylo třeba.. Je zajímavé, že Bart sice nemá rozsáhlou filmografii, ale během kariéry si stihnul dvakrát zahrát s Anthonym Hopkinsem. To zvládl i Pitt, ale ten není tak huňatý.. ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Až neskutečně epicky se podařilo přenést na plátno romantický příběh, plný silných okamžiků. Herecké výkony se nedají popsat slovy a Brad Pitt s Anthony Hopkinsem opravdu září. Zwick se vymazlil s každou scénou, kdy dokáže pohnout emocemi nespočet krát a navíc děj chytře zasadit do historických reáliích. Celé to umocňuje fantastická hudba, která svoji intenzitou posunuje tyto momenty o několik pater výše. Možná na závěr přichází klišé, uspěchanost, ale rozhodně to nekazí celkový dojem, ba naopak. Film je opravdovouu Legendou o vášni.......9/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem dost na vážkách, zda si Legenda o vášni zaslouží plný počet hvězd nebo má zůstat těsně pod vrcholem. Edward Zwick zpracoval krásný a veliký příběh jedné rodiny postavený zejména na otci, třech bratrech a snoubence jednoho z nich. Děj se odehrává od dětství chlapců přes bojiště první světové války, kde jsou poměrně dobře natočené scény, až po období prohibice. Celý snímek je doprovázen výbornou hudbou, která sice nevyniká nějakou kantilénou, jež by divákovi zněla v uších i po skončení filmu, ale velmi dobře dokresluje dané scény. Dekorací Zwickova počinu je jednoznačně také krajina, do které příběh zasadil a pochopitelně i herecké výkony Hopkinse, Quinna a nakonec i Pitta. Už během sledování jsem sváděl vnitřní boj, zda budu hodnotit 5* nebo 4*, mé pocity se různě přelévaly, až jsem dospěl k názoru, že zůstanu u sudého počtu. Přes všechny klady, které jsem uvedl, na mě film působil příliš přeslazeně (jak by ne, když v hlavní roli válí cukrouš numero uno) a vyumělkovaně, natočený tak, aby co nejvíce zapůsobil. A to je také důvod, proč hodnotím tak, jak hodnotím. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Epos o jedné rodině je natočen takovým stylem, že mu bez okolků odpustíte i ten rozmáchlý a přeromantický děj. Mládě Pitt, charismák Hopkins, krásná Karina Lombard a bohužel opět nehezká Julia Ormond, která se v jednom kuse tváří jako hrouda neštěstí. James Horner si opět vybral silnější chvilku...i díky němu jsou ty obrázky tak hezký. Z pohledu Julie to je film o jedné ženštině mezi třemi chlapáky, z nichž dva chce, ale je nucena vdát se za třetího. Proč ale sáhne po alternativním odchodu, mi zůstalo pocitově utajeno (ten důvod mi moc neseděl). Z pohledu Hopkinse film o tom, že zkrátka existují rodiny, kde se ženy moc dlouho nezdrží...Isherwood: nulový děj?????? Tos mě rozesmál, nedovedu si představit, jak by podle tebe vypadal epický film. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Prvním promítacím víkendem film vydělal 14 milionů dolarů, celkově pak 66 milionů dolarů. (PußyMagnet)
  • Originálny názov Legends of the Fall neodkazuje na jeseň, ale na biblický pád z nevinnosti. Avšak názvy filmov vo Švédsku, Francúzsku, Rumunsku i Južnej Kórei názov priamo preložili ako "Legendy jesene". (Arsenal83)
  • Natáčení přineslo řadu komplikací, a to na rozlehlých pláních v západní Kanadě. Produkci postihly průtrže mračen a povodně, které Tolla nutily k různým technický opatřením ve snaze zachovat kontinuitu mezi záběry natočenými za různé oblačnosti. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno