Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejsou to už děti, a přesto touží po pochopení a lásce vlastních rodičů...  Snímek, ve kterém James Dean ztvárnil svou typickou roli mladého rozervaného hrdiny, se po více než čtyřiceti letech stal filmem téměř kultovním. Jako jeden z prvních se zaměřil na svět problematické dospívající mládeže, která nemůže najít kvůli chybějícímu zázemí své místo ve světě kolem. Citová otupělost a zločinnost těchto stále ještě dětí je tu ukazována jako důsledek naprostého nepochopení rodičů, kteří nedokáží překročit hranice svého světa a naslouchat svým ratolestem. Jak otřesně zní komentář jednoho z mladých hrdinů: "Děti ovšem nejsou nijak zvlášť žádoucí. Jsou hlučné a obtížné, nemyslíte? Proto je dětský pokoj umístěn stranou. Až budete mít děti, oceníte toto zařízení. Mohou vyvádět a vy to ani nezaznamenáte. Zavřete je tu a do smrti je už neuvidíte..." Vedle životní role Jamese Deana si tu připomeneme i neméně slavnou a půvabnou Natalii Woodovou v postavě Judy. Ti pozornější poznají v jednom z chlapců z party mladistvých i Dennise Hoppera. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (287)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vždy ma poteší, keď si môžem po mnohých rokoch opätovne pozrieť film, ktorý ma v mladosti nadchol. Tentoraz ma potešila ČT2 zaradením Rebela bez príčiny do svojho dnešného programu. Potiaľ dobré správy. Zlou správou je, že som 111 minút márne hľadal dôvody niekdajšieho nadšenia. Iste, James Dean mal nepopierateľnú charizmu. A červenú bundu k tomu. Natalie Wood bola krásnou ženou. Ale všetko ostatné dosahovalo po tých rokoch najviac priemeru. Takže resumé znie: dve hviezdičky dolu a z Top 100 von. Je mi to ľúto, ale nostalgia do hodnotení, ani komentárov nepatrí. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Ikonický James Dean v bílém tričku a červené bundě a film, který... tak nějak stojí na pomezí "bezpečného" klasického Hollywoodu a bouřlivých 60. let. Vlastně je docela krotký, ale díky živelnému Deanovi z něj přeci jen sálá určitá rozervanost, díky které se stal generačním kultem. Samozřejmě je tu problém, že se jím inspirovaly zástupy dalších filmů, které jsem viděl dřív, takže Rebel bez příčiny už nemá čím překvapovat. Ale bože, pořád je tu ten Dean! A lze vůbec nemít rád film, který celou tu módu filmů o mladých lidech pro mladé lidi odstartoval? Vznikl by bez Rebela Absolvent? Natočil by Lucas Americké graffiti? A co Snídaňový klub, Co žere Gilberta Grapea a spousta dalších? Takhle obohatit kinematografii se zkrátka každému filmu nepovede. 80 % ()

Reklama

aluna 

všechny recenze uživatele

Rebel bez příčiny má skrze svý příčiny dvě poselství. Prvním je: „Za vším hledej problémy v rodině" a druhým, že pojem „dokonalý rodič“ neexistuje. Ať uděláte cokoli, vždycky to bude špatně. Když jste jako kamarádi, chybí autorita, když jí máte, jste despota. Když poučujete a káráte, jste nechápaví a nedá se vám svěřit, když si v klídku dáte s ratolestí na balkónku cigárko, nevychováváte. Když dítě vedete k aktivitám, snažíte se skrze něj realizovat vlastní nesplněný sny, když ho nemotivujete a jen čekáte, je vaše vina, že v ničem nevyniká… Pubéčka musí proti něčemu bojovat a rodiče jsou přirozeně první na ráně. Zato termín „špatný rodič“ nejen že existuje, ale je, často jen podle již dávno dospělýho potomka, k rozeznání na sto honů. A my se tý dokonalosti teda budeme muset coby budoucí rodiče snažit aspoň co nejvíc přiblížit, ale v každým případě si stejně nesčetněkrát během pubertálního šílenství svejch ratolestí připlácneme mokrej hadr na čelo doufajíc, že tohle nevyzpytatelný vývojový stádium všichni bez následků přežijem. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pozor, tento komentár môže obsahovať moralizovanie, pátos a iné usadeniny. Veľmi pekný film na tému, ktorá je síce závažná, ale spracovaním vyznieva ako slabšia. Tým nechcem povedať, že sa mi spracovanie nepáčilo, bolo skvelé a cením si ho aj preto, že teraz by sa to už málokto odvážil natočiť takto. Rebel Without a Cause má určite veľké čaro a jeho meno je James Dean. Hezoun, ktorého je samozrejme obrovská škoda a akých už Hollywood nepozná. Na váhe tomuto filmu pridáva aj fakt, že všetci traja hlavní predstavitelia zomreli viac či menej mladí. Poznali len mladosť, ale ich spoznal celý svet. R.I.P. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jamese Deana jsem poprvé viděl v Na východ od ráje, a jelikož mě jeho výkon upoutal, tak jsem si sehnal Rebela bez příčiny. A říkám to co mnoho lidí - odešel tak brzy do herecké nebe, po pouhých třech filmech, ale svůj odkaz zde otiskl navěky. Jako rebel byl opravdu přesvědčivý a prostě jsem mu to věřil. Během filmu měl ve tváři tolik výrazů, a ani jeden falešný. Mladičká Natalie Wood mu skvěle sekundovala a Sal Mineo byl jako psychicky narušený člověk nepřekonatelný. Celý film doprovázela nepatrná hudba a dotvářela skvěle atmosféru. Zkrátka James Dean byl opravdu rebel a hlavně herecký borec, teď už mi zbývá jen jeho Obr. P.S. Už tehdy se znuděná mládež, která nevědala co dělat, bavila "jízdou strachu". ()

Galerie (103)

Zajímavosti (49)

  • Dům, ve kterém žije Plato (Sal Mineo), byl již dříve použit ve filmu Sunset Blvd. (1950). Stával na Calabasas Road, po čase byl ale stržen. (StevenW.)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. října 1955 v New Yorku. (Varan)

Související novinky

Režijní legenda ožívá

Režijní legenda ožívá

10.01.2006

Od konce 40. až do poloviny 70. let vedl režisér Nicholas Ray dlouhotrvající válku s hollywoodským průmyslem, kterému neseděla nejenom jeho forma vyprávění, ale i styl života, jemuž vévodily alkohol… (více)

Reklama

Reklama