Reklama

Reklama

Suchý anglický humor na drsném severu... Neúplné složení ze seskupení Monty Python vypráví příběh Vikinga, který se od svého lidu odlišuje a díky tomu se může stát velkým vůdcem. Erik (Tim Robbins) chce změnit svůj lid a panující poměry, a tak se skupina válečníků vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby získala roh, který by zbavil jejich zemi stále přítomných mračen a dovolil jim žít pod slunečnou oblohou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Moc moc sympatický a milý filmek. Tim Robbins je už tehdy neodolatelný, stejně jako John Cleese, některé režisérské vychytávky (návštěva Asgaardu) a montypythonovské vtípky. Narozdíl od ostatních pythonovských filmů tady příběh nepokulhává, ale naopak křepce cválá kupředu, je zajímavý a překvapivě dává smysl. Zkrátka moc moc sympatický a příjemný filmek. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Je to Monty Python...? Není to Monty Python...? Težko říct... Z Pythonů zde vystupuje jen torzo, humor je stejně bláznivý jako např. ve Svatém grálu, v hlavní úloze účinkuje Tim Robbins a dokonce děj má hlavu a patu..:-) Tak je to Monty Python, nebo není...? Kdo má rád starší filmy od této humoristické skupiny, bude se mu zřejmě i tento kousek líbit a naopak... Kdo je nemůže vystát, nepřetrpí ani čtvrt hodiny. S hodnocením jsem nicméně bezradný... Na snímky jako Život Briana nedám dopustit, ale tohle je zdá se už o něčem jiném... Je to vtipné, ale mám pocit, že přes podobný styl humoru jako u starších snímku, je to vtipné míň, než bych čekal. Pro mě osobně byla nejzajímavější postavou osoba misionáře, který se snažil všem vnucovat svou "knihu" a naopak víru ostatních odmítal akceptovat. Z toho jaksi automaticky vyzařovala svatá pravda, že víra je cosi nepřenositelného, nepřevoditelného a nevnutitelného, že tu si každý musí najít sám... Ale jinak to byl roztomilý filmeček. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sólové filmy Terrry Jonese s těmi Gilliamovými porovnávat nesmíte. Zatímco Gilliam je větší fantasta, Jones si spíše potrpí na příběh - na Erikovi je to vidět od začátku do konce. Typický MP humor tady neslouží jako vyprávěcí prvek, ale spíše jako "ozdoby" navěšené na hlavní dějové lince... Tu necelou hodinku a půl jsem se bavil velmi dobře, ale stejně jem čekal o trochu víc. Nejlepší scény - "znásilnění", Cleesovo vydávání rozkazů k popravám a mrzačení, sborový zpěv obyvatel ostrova, neviditelný plášť, viking, který nezná strach, berserk. (To, že nejlepší momenty filmu jsou ty s Cleesem a Jonesem, nijak zvlášť vypichovat nemusím, že ne?) ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

V závěrečných titulcích se píše: TENTO FILM NEČERPÁ Z DĚTSKÉ KNIHY "SÁGA O VIKINGU ERIKOVI" OD TERRYHO JONESE (IKDYŽ TEN DOUFÁ, ŽE POMŮŽE ZVÝŠIT PRODEJ). A podobně se tváří celý film, který je směsicí fantasy a humoru v suché tradici Monty Python, kde se vám dostane podobně absurdních scén, jako je ta s problémem v zasedacím pořádku na vikingském drakaru nebo likvidace draka peřím z polštáře. Film je i podobně výpravný, jako pythonovské celovečeráky a tak člověka napadne, že by nebylo odvěci natočit remake, který by byl jen "pouhou" dobrodružnou fantasy bez komediálních podtónů, protože samotný příběh je když ne originální, tak nosný určitě. Hudba: Neil Innes. 80% ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Los hybridos. Seriozní mýtický vikingský příběh na který jsou naroubovány monthypythonovské vtípky nebo naopak? Boat movie o putování do Valhally, Tim Robbins v jedné ze svých prvních rolí, pár gagů patřících do MP extratřídy. Za všechny lze jmenovat sekvenci s neviditelným pláštěm - ta je skutečně berserk... ()

Galerie (55)

Zajímavosti (5)

  • Jedním z výtvarníků filmu byl i Alan Lee, ilustrátor knih J. R. R. Tolkiena a později i jeden z hlavních výtvarných poradců filmové trilogie Pán prstenů a obou dílů filmu Hobit. (Dr. Hawkeye)
  • Autorem hudby je "sedmý Python", zpěvák, skladatel a spisovatel Neil Innes, který spolupracoval jak na seriálu Monty Pythonův létající cirkus (od r. 1969), tak i na dalších projektech. Zejména se pak proslavil jako autor skladeb skupiny Rutles, v níž ztvárňoval Rona Nastyho. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno