Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Švec Číč (L. Mrkvička) je šikovný řemeslník, ale také veliký šibal a hádankář. Takový, že přehádá nejen pana krále (J. Pehr), pomůže princezně (J. Preissová) k milovanému ženichovi, ale troufne si i na samotného Lucifera (J. Bláha). Vyslouží si tím slávu a bohatství, jenže přitom ublíží svému chudému sousedovi Karafiátkovi (J. Kemr). A tak v něm začne hlodat špatné svědomí. Vrátí se do pekla a tentokrát je v sázce jeho vlastní osud… (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

honajz 

všechny recenze uživatele

Určitá zdlouhavost některých scén mi brání dát plný počet hvězd. Ale jinak mám tuhle pohádku moc rád - jak kvůli králi v podání Josefa Pehra (kdopak vzpomene jeho dalších pohádkových rolí jako třeba O ševci Matoušovi nebo Byl jednou jeden král, o Dovolené s Andělem ani nemluvě?), tak půvabné princezně Jany Preissové, rozporuplném ševci v podání Ladislava Mrkvičky, tak i kvůli Karafiátkovi v úchvatném Kemrově podání (jeho plivání do rukávu při spojení slov peklo nebo čert mi zůstalo v paměti hodně dlouho). Hádanky jsou vybrány z kategorie ne moc známých a ne vždy si po letech vzpomenu na odpověď. Hlavně to má zajímavý lidský přesah a na pohádku zajímavou nejednoznačnost postav (nejen švec, ale i upovídaná sousedka, která ale v jádru je hodná). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Povedená "papundeklová" pohádka se skvělým hereckým obsazením, která už sice něco pamatuje, ale vždy se na ni rád podívám. Mrkvička v roli chytrého ševce, co uhodne každou hádanku, až mu jeho "sláva" stoupne do hlavy, aby pak následně bojoval o duši svého kamaráda v pekle, byl skvělý, a spolu s neméně skvělým Kemrem vytvořili perfektní tandem. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Za hodinkovou stopáž je to docela fajn pohádka. Už jen proto, že je v ní spousta moudrých rad použitelných do života a dospělý i děti si mohou protříbit mozek hádankami. Skvělé obsazení. Škoda jen, že chyběla kvalitnější pohádková hudba, zde by se velmi hodila a lepší kulisy. Ty u chalupy byly hrozné, ale pekelné se naopak povedly. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Papundeklová předzahrádka s umělou vrbou před ševcovským domem, ty slunečnice taky nevyrostly na záhonku. Papundeková královská síň, papundeklové peklo a v tom všem se míhá úlisný čertík, který nosí do pekla kde co. Ale čert to vzal ... ano, tak tohle nikdy neříkejte nahlas. Čertovské hádanky a démonicky okouzlující vládce papundeklového pekla. ()

topi 

všechny recenze uživatele

" To je bída, jak může člověk zradit člověka? " Krásná studiová pohádka podle předlohy Jiřího Mahena. V takových pohádkách, kde se vyskytuje i peklo, se vždycky těším, kdo bude hrát Lucifera, nebo nejvyššího pekelníka. V tomto případě to byl Pepíček Bláha a jako satanáš byl jedním z nejlepších pekelných pánů. Pěknou hudbu složil sám mistr Štěpán Koníček. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • V čase 57:30 Švec (Ladislav Mrkvička) odnáší Karafiátka (Josef Kemr) z pekla a Karafiátek má jen ponožky. V následujícím snímku před chalupou už má boty, i když byl pořád na zádech ševce. (vera35713)
  • Při hádání ševce Ladislav Mrkvička s Luciferem Josef Bláha je poslední hádanka položena chybně. Švec totiž říká: „Na světě je jenom jedna jediná otázka, na kterou nemůžeš dát souhlasnou odpověď.“ Takových otázek však existuje hned několik, typu: „Jsi mrtvý?“ „Jsi v bezvědomí?“ „Jsi němý?“ Jde o princip, kdy subjekt, kterého by se pozitivní odpověď týkala, není schopen vnímat otázku nebo na ni odpovědět. (Thanoris)
  • Stejný příběh byl v roce 1976 nastudován i v rozhlase pod názvem "O ševci Čičovi". Režíroval tehdy Karel Weinlich. (Přemek)

Reklama

Reklama