Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jen tři zlaté dukáty v dlani má zakletá slečna Julie k tomu, aby se mohla vrátit zpátky do života. Vždycky jen jednou za sto let… Juraj není jenom obyčejný venkovský pastýř ovcí, díky místnímu učiteli je vzdělaný, umí číst a psát v mateřštině i anglicky. A díky tomu se u něj z různých knih, novin a časopisů dozvídá o světě, o nových vynálezech a objevech z počátku 20. století. Jeho snem je cesta až do Ameriky. Na to potřebuje peníze. Když se jedna z oveček zatoulá k ruinám starého hradu, objeví se před ním nečekaně tajemná slečna Julie. Je krásná a tvrdí o sobě, že je majitelkou místního velkého panství i se zámkem. Nesmí ale nikomu říct, že někdy počátkem 17. století ji do věčnosti zaklela bohatství a moci chtivá teta, ani o tom, kdo a jak ji může prokletí zbavit. Z minulosti si odnesla jen tři zlaté dukáty, z nichž jen jeden může jednou za sto let nabídnout za vysvobození. Pastýř Juraj, kterého potkává s posledním zlatým dukátem v dlani je její poslední šancí. A Juraj zlatý dukát potřebuje. Za něj by si mohl koupit lístek na loď do Ameriky. Netuší ale, jaké problémy se záhadnou dívkou z časů dávno zapomenutých mu tím začínají. (Česká televize)

(více)

Recenze (255)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Krásná slovenská příroda nezachrání plytký děj, v němž chybí pořádný úkol postavený před hlavního hrdinu a nějaká konfrontace. Už ta konstrukce kletby je podivná, protože v ní nešlo o nějakou poctivost nebo vůbec osobní vlastnost. Dejme tomu kdyby to bylo postavené tak, že obdarovaný nepoužije dukát pro sebe, ale pro někoho, kdo ho potřebuje víc než on, pak budiž. Ale třeba na těch holkách, co si koupily ty panenky nic nepoctivého nebylo. Vůbec tam ty dva předchozí neúspěšné pokusy vlastně neměly žádnou roli, protože nijak neovlivnily chování zakleté hraběnky. Předpokládal bych, že když šlo o poslední pokus, že by více vážila slova a činy a více se obávala výsledku a nic. Antagonista je vlastně směšný a nijak nebezpečný, čeho chtěl vůbec dosáhnout, i kdyby mu to panství patřilo, stejně by byl pořád zadlužený. O eliminaci nebezpečí se hrdina nijak nezasloužil a dukát vrátil, protože si to přečetl v knize, takže spolu s tou kletbou to netvoří nějaké rozřešení a nedává mu to jinou zásluhu než že otevře jednu mříž. Vysvobozená hraběnka pak náhle nestrádá a zadlužené panství už není zadlužené a vůbec to zasazení do přelomu 19. a 20. století k ději nesedí, těžko by se v té době nějaký správce pokoušel vymáhat daně, a pak ty sny o Demerice jsou vysloveně nepohádkové. Celkem sympatické obsazení (vyjma Čvančarové, kdo by tuhle tlustou krávu chtěl do filmu) s krásnou představitelkou zakleté hraběnky v čele pak nemá moc co hrát. Není to sice vyslovená katastrofa jako včera, ale do lepšího průměru stále hodně chybí. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Solčanská pochopila, že potrebuje mladých. Tak obsadila slovenského Bena Whishawa, ceckatú Alenku z Dunaja a nejakú Katka, ktorá dúfa, že prerazí. Dobre, len prečo ten príbeh je ...nie je. Zuberec krásny ako vždy, postavy ploché, jednoduché, dokonca aj na rozprávku. Ale tak, čo iné by sme chceli, keď to má byť rozprávka. Chápem. 2 z 5 ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Proti včerejšímu mdlému a poněkud nudnému zážitku jsem dnes hodnotil dost vysoko, a to proto, že hlavní (a v podstatě jedinou) vadou na kráse byl pro mě fakt, že byla celá záležitost předabována do češtiny. To mě tedy mrzelo velice velmi, tvůrci mi to ale částečně vynahradili tak, že opustili koncept klasické pohádky (kde by zřejmě stejně selhali) a předložili mi jakýsi lehce tajemný příběh s pohádkovými prvky. Fajn změna, která na mě až překvapivě zafungovala. S ničím se tady netlačilo na pilu, obsazení mi bylo veskrze sympatické, a zatímco se mi včerejší Klíč svatého Petra dost táhl, tady mi těch osmdesát minut uteklo jako nic. Mně fakt vadil jen ten dabing (ale to zase fest). Pořád slyším, jak naši politici kvákají o tom, že jsou nám Slováci ze všech národů nejbližší (a mně opravdu jsou), jenže pokud to takhle půjde dál, budeme se s nimi zanedlouho domlouvat anglicky, a to mě opravdu děsí. Za dabing ale tvůrci filmu nemůžou, o takových záležitostech se rozhoduje jinde. / Poučení: Nechci rýpat, ale myslím, že se film mohl jmenovat jen Tři dukáty. Dukát byl přece vždycky zlatý, ne? ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka odvysílaná v ČT na Boží hod vánoční 25. 12. 2023.  Už si pomalu zvykáme, že na První nebo Druhý svátek vánoční vídáme na naší televizi slovenskou pohádku s pár i českými herci. Taky je nutno si zvyknout, že Slováci jsou nadabovaní a že i proto je to prostě divné. Dále Slováci mají zcela jiný styl vyprávění pohádky, jinou kameru či střih než české pohádky. Nebo mi to aspoň osobně tak přijde. Tento pohádkový příběh sám o sobě není vůbec špatný, scénář dal namyšlené zámecké paní Julii možnost se v roce 1900 změnit z rozmazlené fifleny na pohodovou venkovskou holku. K tomu přidal nabouchaného Juru, který sice pase ovce, ale zároveň je z něj slovenský vynálezce a snílek, který chce odjet do Ameriky. Že mu to nakonec nevyjde a láska zvítězí, to je každému jasné. Bohužel pohádka je příliš krátká, střihy jsou občas zbytečně rychlé a děj je sem tam nedovyprávěn. A naopak sem tam jsou některé scény (záběry na slovenskou přírodu jako zkopírované ze šumavské Modravy) zbytečně natahované a nic neříkající.  Ve výsledku jistě nejde o špatnou pohádku, je však určena spíše dospívajícím a dospělým, malé dítko se buď bude bát nebo se v obsahu ztratí. Průměr, který měl nádhernou kameru. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Bohužel značně nevýrazná pohádka, která nemá moc co nabídnout. I přes střídmou délku je značně patrná dějová prázdnota a ústřední herecké duo, potažmo jejich charaktery jsou stejně tak nevýrazné. Tam, kde mohla paní režisérka disponovat u svýhc minulých počinů velkým rozpočtem a uspokojit tak diváka alespoň vizuální podívanou na Slovenské scenérie, tak tady si musí vystačit s jedním skanzenem. Očekávám, že příští rok po této "pohádce" (protože pohádkového je tu opravdu málo, chtělo by to, aby si tvůrci natrénovali základní definici pohádek) nikdo neštěkne. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Pohádku, jenž se premiérově vysílala 25. 12. 2023 na televizní stanici ČT1, sledovalo přes dva miliony diváků starších patnácti let. Stala se tak nejsledovanějším pořadem daného večera. (rakovnik)
  • Natáčení probíhalo na Oravském hradě v obci Oravský Podzámok na Slovensku, na hradě Beckov u Trenčína, v klášteře Rosa Coeli v Dolních Kounicích a v Muzeu oravské dědiny v Zuberci. (SONY_)

Reklama

Reklama