Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Predchodca dnešných obľúbených mysterióznych trilerov a hororov s veľkou pointou. Ťažko povedať, koľko ľudí by dnes na ňu včas neprišlo, ale na tom až tak nezáleží, podstatné je, že dáva filmu hlbší zmysel. The wicker man je atmosféricky neobvykle konzistentný film, ktorý má svoju hĺbku a poskytuje zaujímavé filozofovanie ohľadom náboženstva a fanatizmu. Táto téma bude aktuálna vždy. Pozerať sa na nejaký mainstreamový remake je absolútnou stratou času. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Proutěný muž rozhodně není pecka na první dobrou, ale garantuju každému, že jej velmi těžko bude dostávat s hlavy. Film umí klamat tělem a zápletka není nakonec tak jasná jak se zdála být. Že se náš hlavní hrdina ocitl na nesprávném místě, začíná být divákovi pozvolna jasné. Ta stále se utahující klička, kdy si vyšetřovatel dlouho myslí, že má převahu nad komunitou je skvěle zachycena. Hodně se nabízí srovnání se Slunovratem. 70% ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Setkání silně věřícího křesťana s komunitou lidí, kteří žijí podle starých pohanských rituálů a uctívají stará přírodní božstva. Některé písně a taneční čísla jsou neuvěřitelně fascinující. Nejvíce mě asi zaujala píseň, kterou zpívá a na melodii které tančí nahá Britt Ekland - vypadá jako Bohyně Dana ze Slaina. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Odlehlý skotský ostrov s dramatickými skálami a větrem ošlehanpu zelení... Atmosférou místa a vystižením sektářské mentality jeho obyvatel uníkátní film, na to, že se jedná o takřka béčkový debut reřiséra, který pak pověsil filmařství na hřebík. Mlžení všech přítomných, svůdný sexuální podtón, bezradnost hlavní postavy komisaře kterého nikdo nerespektuje, a takřka až výpravná rozpracovanost jejich ujeté víry i jejího původu dělají z filmu vtahující a dějově odsýpající biják. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z těch filmů, který mě vždy spolehlivě přesvědčí (když jsem na pochybách), že snaha doplňovat si filmové hororové vzdělání není vůbec zbytečná. Snímkem prostupuje neskutečná atmosféra - ale ne atmosféra strašidelná a hororová (The Wicker Man je vlastně hororem jenom značně okrajově), nýbrž navýsost osobitá atmosféra venkova, polí, slunce atd. Muzikální vložky mi absolutně nevadily (i když jinde je moc nemusím), neboť snímku ve všech ohledech pomáhají, hudba je zde zkrátka velice dobrá. Film má také skvělou pointu, která už dnes asi nezapůsobí tak šokantně jako před třiceti lety, ale pořád filmu dodává další plusové body. Pro mě je tento snímek klenot, jenž musí člověka (pokud je tedy v té správné náladě, což já jsem byl) uchvátit, a to ačkoli by se mu dalo i něco vytknout. Novodobý remake s Cagem jsem neviděl a ani ho vidět nechci. Horror movie of the year ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • Legendárna britská heavy metalová skupina Iron Maiden zložila na základe filmu pesničku "The Wicker Man", ktorá sa nachádza na albume "Brave New World" z roku 2000. (Jello Biafra)
  • Christopher Lee se vzdal honoráře, jen aby mohl ve filmu hrát. (Chatterer)
  • Až třicet let po svém prvním uvedení se z Rituálu (či Proutěného muže) stalo skutečné klasické dílo. Přispělo k tomu zejména vydání režisérské verze na DVD (2002). (ClintEastwood)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama