Reklama

Reklama

Rituál

  • Česko Proutěný muž (více)
Trailer

VOD (1)

Policejní seržant Howie (Edward Woodward) odjede na odlehlý skotský ostrov vyšetřovat záhadné zmizení mladé dívky. Velmi brzy se ukáže, že místní venkovská komunita, vedená podivínem Lordem Summerislem (Christopher Lee) není tím, čím by se mohla zdát na první pohled. Detektiv, silně věřící křesťan, v ní totiž odhalí tajuplnou společnost prostopášníků a pohanů. Dokáže Howie zabránit podivuhodné sektě v tom, aby přinesla oběť nejvyšší dříve, než se jí stane on sám v rámci hrůzostrašného Rituálu, s nímž je spojena? Britt Ekland, Diane Cilento a Ingrid Pitt jsou hlavními představiteli tohoto provokativního a šokujícího díla scénáristy Anthony Shaffera, které fanoušci i kritici po celém světě považují za skutečnou kultovní klasiku a moderní hororové mistrovské dílo. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Barvitý fiktivní folklór, trocha hipísácké poetiky pěstování jablek a nezávazného sexu, trochu mdlé detektivky nakopnuté až závěrečným twistem. Ano, atmosféru tomu nelze upírat, zvučné to umí být jako témbr Christophera Lee - hlavně v epickém závěru. Ale filmařské provedení je opravdu průměrné, plné naivity a v rozšířené verzi i dost rušivých vizuálních nadbytků. Zkrátka a dobře mě ten film ani zdaleka nechytil tak, jak by se u podobně laděných bláznivin, které pokládám za svůj srdcový kapitál, slušelo. Klidně mě upalte, skvělý nápad, lehce nadprůměrný film. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Proutěňák navozuje shodné pocity, které většina z nás zažívá během pročítání komentářů psaných igibštinou; ty jsou prostě nemlich to samé, jako když Howie zavítá do summerislecké krčmy. Co víc potřebujete vědět o pátrání jednoho zastydlého fanatika a jeho boje s pohanskými větrnými mlýny, u kterého si ani jedinci se sebevědomím Vašíka Klausů netroufají určit žánr(y)? Prostě neřešit a podlehnout TÉ atmosféře, hercům, písním, strýčkovi Jedličkovi u májky, Leeho sluneční kštici, falickým symbolům a... A vůbec jednomu z nejnetradičnějších (a zároveň i nejlepších!) filmových zážitků vůbec. Shirley Jackson by z toho měla radost. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak isto som sa k tomuto dostal cez remake s Cageom. A najprv som nechápal, prečo ho každý, kto videl originál, tak zhadzuje a teraz som pochopil. Oproti remakeu je to jednoduché, neprekomplikované a zároveň s úžasnou myšlienkou a záverom, ktorý som vďaka novšej verzii poznal, no aj tak ma držal na ihlách. Vadili mi však vsadené rituálne obradové pesničky, ktorých bolo na môj vkus až príliš. 80%. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Pro úvod tohoto komentáře bych si vypůjčil slova českého génia Járy Cimrmana: „Jsem zapřísáhlý ateista, (až se bojím, že mne Pán Bůh potrestá).“ I proto se může zdát divné, že mě zaujal film z prostředí pohanských kultur, slavností a rituálů a jeho střetu s křesťanskou vírou. Jednoznačně to bude tím, že snímek disponuje neskutečně tajemnou elektrizující atmosférou, která mě připoutala hned od úvodu k obrazovce a nepustila až do samotného konce. Velkou oporu má snímek v osobě charismatického Christophera Lee v roli hlavy pohanské komunity a třešničkou na dortu je pak rituální tanec budoucí bondgirl Britt Ekland v rouše Evině. Prostě a jednoduše, tento film nabízí celou řadu lákadel a proto mé jednoznačné doporučení zní: Kdo tento film neviděl, ať to co nejdříve napraví! Ne nadarmo se snímek zařadil mezi 1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete! ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ve své době jistě pobuřující film plný sexuálních orgií (novodobá výuka, chcete-li) a vyšetřování vraždy jedné dívky. Toho se ujímá seržant Howie (Edward Woodward), který se sice obyvatel zvláštní komunity skotského ostrova nebojí, ale musí se dát na pozoru před jejich šíleně smýšlejícím vůdcem Lordem Summerislem, kterého bezkonkurenčně ztvárnil samotný Christopher Lee. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (26)

  • I když byl film pro původní uvedení do kin výrazně sestříhán, do nynější běžně dostupné verze se vrátila většina (ne-li všechny) vystříhaných scén. (Petrus1)
  • Legendárna britská heavy metalová skupina Iron Maiden zložila na základe filmu pesničku "The Wicker Man", ktorá sa nachádza na albume "Brave New World" z roku 2000. (Jello Biafra)
  • Rowan Morrisonová se narodila 13. listopadu 1960. (Chatterer)

Související novinky

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

Režisér Děsivého dědictví a skandinávský horor

31.07.2018

Režisér Ari Aster svým hororovým debutem Děsivé dědictví udělal slušnou díru do světa. Distribuční společnost A24 si díky jeho filmu připsala celosvětově nejvýdělečnější snímek vůbec a vzhledem k… (více)

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Mlčenlivý Bob zabijákem?

Mlčenlivý Bob zabijákem?

24.08.2006

Kultovní figurka na filmařské šachovnici, režisér Kevin Smith, poskytl další informace o svém příštím filmu, do něhož se pustí poté, co skončí s propagací aktuálních Clerks 2. Jak už ohlásil dříve,… (více)

Reklama

Reklama