Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek NEŽ SE SETMÍ vypráví příběh kubánského básníka a spisovatele Reinalda Arenase (oscarový Javier Bardem). Arenas vyrůstal ve čtyřicátých letech minulého století na Kubě v provincii Oriente, kde se zrodila jeho celoživotní láska k moři a vodě. Coby dospívající mladík odchází z domova a stěhuje se do Havany, kde propadne revolučnímu zápalu a připojí se k okruhu spisovatelů a umělců. Jeho první román "Celestýna před svítáním" je vydán na Kubě, kde však sílí represe Castrova režimu a Arenas začne být coby homosexuál a politický spisovatel tvrdě pronásledován. Poté, co je falešně obviněn ze sexuálního obtěžování, je Arenas zatčen a uvězněn v pevnosti El Morro. Když je po nelidském zacházení z vězení nakonec propuštěn, uprchne Arenas v roce 1980 z Kuby na lodi Mariel Harbor. V New Yorku, kam se uchýlí se svým přítelem Lazarem Gomezem Carillesem, jsou Arenasovy naděje na lepší život rozmetány nemocí AIDS, na kterou v roce 1993 ve věku pětačtyřiceti let zemře. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (92)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Javier Bardem exceluje v životopisném dramatu o životě kubánským režimem nenáviděného, homosexuálního spisovatele Reinalda Arenase. Snímek se zaměřuje jak na orientaci hlavního hrdiny, tak i na tvrdý život v tehdejší Kubě. Film nemá výrazné chyby ale zdlouhavé vyprávění je možná až zbytečně plné nezajímavých odboček, které film zbytečně protahují a děj brzdí. ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Výborný a poutavý začátek, který oslní poetikou... pouze na začátku máme možnost sledovat postavu jako vyjímečně citlivého básníka/ spisovatele. Zbytek filmu je o všech možných částech Arenasovi osobnosti, ale o jeho díle je zde zoufale málo. Arenase si budu pamatovat jako homosexuála z Kuby, nikoliv spisovatele! ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisné drama o životě kubánského básníka Reinalda Arenase. Toho ztvárnil jako vždy naprosto přesný a excelující Javier Bardem. Navíc je zde nepřehlédnutelná role pro Johnny Deppovou. Snímku by ovšem prospěla trochu urovnanější režie. Někdy se dlouhé minuty nic moc neděje, jindy se události řítí na diváka jako lavina. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Teploši vo filme, to nie je to, na čo by som sa chcel pozerať, ale našťastie "oblizovacích" scén tu nie je veľa. Životný príbeh kubánskeho spisovateľa je spracovaný vierohodne a za najlepšie scény považujem tie, kde je J. Bardem za mrežami, alebo sa pokúša ujsť. Pobavila ma scéna úteku s balónom, dobre bolo vybabrané s "trpajzlikom"...Je to asi také pravidlo, ale vo filmoch platí, čo krpec - to hajzel. Vo filme hrá množstvo filmových hviezd, J. Bardem hraje skvele, mihne sa tu aj J. Depp, podarí sa odhaliť M. Wincotta, ale že vo filme hraje S. Penn, som sa dozvedel až zo záverečných titulkov. Kde si sa mi kurva schoval Sean??? Spisovateľ Arenas je stále v strehu, nikdy nevieš kto ťa sleduje. Aj ja tieto riadky píšem v tajnom úkryte. Fidel Castro má oči všade...80%. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Tenhle film něco do sebe určitě má. Jsou v něm velmi povedené momenty, celkově však působí poněkud rozmázle. Javier Bardem hraje výborně, muzika místy taky pěkně hraje a záběry Kuby jsou parádní. Ovšem to je tak vše. Homosexuální téma mi příliš nesedí a dívat se na tyto scény je mi proti srsti, proto asi dávám o hvězdičku míň než by si zasloužil. Není to film pro každého. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • V době, kdy autor psal zápisky pro knihu "Než se setmí", se schovával v parcích. Odtud také pochází název knihy - mohl opravdu psát, než se setmí. Své romány také ukrýval na půdě, několikrát je však musel přepisovat, protože byly zničeny tajnou policií. (Anne88)
  • Sean Penn, ktorý má vo filme jednu z vedľajších rolí, si v roku 2008 zahral vo filme Milk postavu Harveyho Milka, ktorý bol homosexuál. Rovnako ako hlavná postava snímky Kým sa zotmie - Reinald Arenas. (HUMOOOO)
  • Film získal dvě ceny na mezinárodním festivalu v Benátkách v roce 2000, kde měl i celosvětovou premiéru. Vyhrál Zvláštní cenu poroty a herec Javier Bardem jako Reinaldo Arenas získal cenu za nejlepšího herce. (Terva)

Reklama

Reklama