Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselé i smutné osudy několika žen z malého města. (Česká televize)

Recenze (89)

cingi.t 

všechny recenze uživatele

Oceľové magnólie sú jednou z tých kvalitných drám 80. rokov, ktoré nenútene a veselo dokážu ukázať, aký je život. Veľmi pekne napísaný príbeh šiestich žien z predmestia s ústrednou postavou mladej diabetičky Shelby, ktorá sa aj napriek vážnej chorobe snaží za každú cenu žiť vlastný život. Jej matka je prehnane ochranárska a jej otec nekonečný vtipkár, ktorého nič nerozhodí. Partičku dám dopĺňa mladá kaderníčka s komplikovanými vzťahmi v rodine, jej nová zamestnankyňa, ktorá sa ešte nerozhodla čím v živote bude a dve postaršie dámy – jedna láskavá a jedna protivná. Keď sa Shelby rozhodne aj napriek odporúčaniam doktorov mať vlastné dieťa, ovplyvní to životy všetkých v jej okolí. Sila mladého dievčaťa naučí ženy, ako milovať, odpúšťať a nevzdávať sa. Nemyslím si, že by tento film každého ohúril, ale má vyše dve hodiny a plynule udrží človeka až do konca, aj napriek tomu, že jediné výstrely, ktoré sa tam ozvú sú na odplašenie vtákov. Čakala som zdĺhavú drámu o umierajúcom dievčati, ale opak je pravdou. Pre mňa veľmi pohodový večer. 4*. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ve městečku se chystá velká veselice - Shelby (Julia Roberts) se vdává. Zatímco největší starostí jejího otce (Tom Skerritt) je vyhnat ptačí osazenstvo ze zahrady, pro její matku je vše složitější. Kromě standardních starostí matek nevěst má o Shelby hlavně strach. Její choroba, diabetes, může ve kteroukoliv chvíli na Shelby zaútočit. A když po svatbě přijde Shelby s tím, že by chtěla mít miminko, má její matka jasno - těhotenství by Shelby mohlo zabít... Film jsem viděl poprvé pradávno, ale trochu jsem na něj již pozapomněl, a tak jsem si jej dal ještě jednou. Ale názor na něj se mi nezměnil - při samotném sledování vcelku ok (hlavně díky hereckému obsazení - Daryl Hannah, Julia Roberts, Tom Skerritt, Shirley MacLaine, ...), leč film je určen pro zcela jiné publiku, a tak mne příběhově dvakrát nezaujal. Asi nejvíce mne bavily slovní přestřelky mezi otcem Shelby a nesympatickou sousedkou (Shirley MacLaine), a celkově mne z celého filmu role Shirley MacLaine zaujala asi nejvíce... ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Je to pravý gentleman. Vsadím se, že si vyndá nádobí z dřezu, než se do něj vyčůrá.“ Citové peripetie několika žen v malém městě, které je jinak plné střelených lidí, kdy mnoho z nich se zúčastní chystané svatby budoucí herecké hvězdy. Přelom osmdesátých a devadesátých let byl totiž přelomem i v kariéře Julie Roberts, která v konkurzu porazila mladší a zkušenější kolegyně, a roli urvala pro sebe. A to křehké jižanské krásky, která se následně rozhodne mít dítě i navzdory tomu, že jako těžká diabetička ohrožuje vlastní život. Julia se nenechala zastínit slavnými kolegyněmi a role jí dokonce vynesla Zlatý glóbus. Tři hvězdy a kousek. ()

Kamiiik 

všechny recenze uživatele

Vynikající obsazení, obzvláště Shirley MacLaine v roli Ouiser předvedla skvělý výkon. Role nepříjemné baby pěstující rajčata, i když nesnáší zdravou výživu - "protože jsem stará jižanská baba a ty nosej legrační hučky, špinavý hadry a hrabou se v hlíně ne". Naprosto mi to k ní sedí a navíc má výborné hlášky... "The only reason people are nice to me is because I have more money than God." "Annelle, take your Bible and shove it where the sun doesn't shine." "Oh! He's a real gentleman! I bet he takes the dishes out of the sink before he PEES in it!" ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Dle mého mínění lehce nadprůměrný film o skupince žen a slečen, které si žijí své spíše neobyčejné životy. Takový snímek z reálného světa, který ani neurazí a ani extrémně nenadchne, za to si u něj člověk krásně odpočine, trochu se zasměje, trochu si popláče. Nejlepší postava a mě nejvíce sympatická je jednoznačně Ouiser. Taková správná postarší trochu střelená "dáma". ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné divadelní hry Roberta Harlinga. (Olík)

Související novinky

Zemřela herečka Olympia Dukakis

Zemřela herečka Olympia Dukakis

02.05.2021

Ve věku 89 let zemřela oscarová herečka řeckého původu Olympia Dukakis. Svůj filmový debut prožila v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana ve filmu John a Mary z roku… (více)

Reklama

Reklama