Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jubal Troop je nájemný honák, kterého zachránil před jistou smrtí v horách rančer Shep. Poskytne mu ubytování, jídlo, a čas na odpočinek. Jeho lidé s příchodem kovboje moc nesouhlasí, zvláště je trnem v oku předákovi Pinkymu, odvrženému milenci rančerovy atraktivní manželky Mae. Rančer i jeho žena si Jubala oblíbí. Shep brzy poznává jeho kvality a jmenuje ho předákem. To těžce nese Pinky a neustále proti němu intrikuje. Jedné noci, když jsou muži se stádem na pastvinách, přiveze Mae manželovi poštu. Ten ji posílá domů v doprovodu Jubala, aby měl jistotu, že se jí cestou nic nestane. Na ranči Mae vyzná Jubalovi lásku, on ji odmítne a odjede do nedalekého městečka. Pomstychtivý Pinky namluví Shepovi, že Jubal a Mae mají milostný poměr. Pomluva neodvratně uvede do pohybu sérii tragických událostí. (TV Nova)

(více)

Recenze (25)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónov║ Dosť slušne zamotaný western, ktorý je skôr sociálnou drámou, plnou závisti a špekulácii, dej nechá diváka chladného až do konca. Veru je tu slušná dávka napätia a štandartne skvelý Glenn Ford, ktorému dobre sekunduje na minimálnej ploche Charles Bronson ale v každom zábere je cítiť. /70%/ ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tenhle western viděl Shakespearea (jak je o tom psáno v oficiálním textu distributora) jenom z rychlíku, tak nemějte žádný obavy z rýmujících kovbojů a přepjatých gest (ovšem ani Othellův humor se sem vůbec nedostal). Ale jinak je to opravdu kvalitní western, žádný béčkový akční střílecí dobrodružství, ale dramatický lidský příběh. Navíc když máte herce jako Glenn Ford, Ernest Borgnine, Charles Bronson a Rod Steiger na vrcholu sil a schopností a v jednom filmu, nemůže vám ve výsledku vyjít nic jinýho, než dobrý snímek. Fordova postava je ten klasický osamělý kovboj, čestný klaďas a trochu upjatý slušňák, který před každou ženou smekne a ani jí přitom nekoukne na zadek jako všichni ostatní. Ernie zase hraje bodrého zemitého a dobráckého farmáře, chlapíka, kterýho musí mít rád úplně každý. Bronson je jako vždy sveřepým honákem bez bázně a hany a Rod Steiger opět nehraje dobrého člověka, prostě na to nemá tvář. Svým způsobem se vlastně nejedná o nijak nápaditou nebo originální zápletku, ale civilní způsob vyprávění, skvělé herecké výkony a dobře propracované postavy dávají této jediné chybičce zapomenout. Vlastně možná dvěma, protože konec je až příliš dobrý a takový trošku stylem nenavazující na předchozí osudový děj. Ale kdo by se v padesátých letech v USA díval na film, kde hlavní hrdina nevyhraje, že? Mně osobně se nejvíc líbila postava Glenna Forda, možná i proto, že máme hodně společného. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Delmer Daves, režisér slavné Cesty za záchranou (Vlak do Yumy ve 3:10), natočil i netradiční western Jubal, který se věnuje přátelství dvou charismatických mužů - majitele ranče (Ernest Borgnine) a jeho nového předáka Jubala (Glenn Ford) - a tragické žárlivosti, kterou mezi nimi způsobí koketní žena rančera. A třetím mužem v milostném čtyřúhelníku je honák - Rod Steiger, který hraje jako vždy pořádného záporáka. Film má solidní napětí i dobře napsaný scénář s propracovanou psychologií postav. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=a3cQ38DsxS4 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Western, ve kterém se vlastně vůbec nestřílí (jenom jednou), ale i přesto je velmi napínavý, vůbec nenudí a pořád má co nabídnout. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Starší western od ktorého veľa nečakáte, ale nakoniec som z neho mal dobrý pocit. Slušné obsadenie, lákalo ma hlavne meno E. Borgnine, R. Steiger , ale v menšej roli sa tu objaví dokonca mladý Ch. Bronson. K typickému westernu s tvrdými chlapmi a lietajúcimi guľkami má tento ďaleko. Príbeh sa točí okolo nevery, podozrievavosti, nenávisti a závisti. Väčšinu týchto zlých vlastností do seba pojal Rod Steiger, ktorý svojho večne nasratého predáka Pinkyho podal presvedčivo. Za celý film zaznie skutočne len minimum výstrelov, ale film si šancu napriek tomu zaslúži. Vzhľadom na rok výroby nebol obraz v lákavej kvalite, ale český dabing v pohode. Slabšie 4*. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Oddechový western, který by si fanoušci tohoto žánru neměli nechat ujít už jen proto, že se tu objevují známé tváře - Ford, Borgnine či Bronson. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Na to, že ide o brutálnu telenovelu - ona miluje jeho, ale on miluje inu a ten druhy si mysli, že tá prvá ho podvádza s tým prvym... - sa na to dá pozerať až do konca. Má to fíling klasických amerických westernov, kde je hlavný hrdina skrátka Hrdina bez bázne a hany, čo ja moc nemusím (mám rádšej špagety), ale svojim spôsobom tento romantický zlepenec funguje... ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - TREASURES FROM THE NATIONAL FILM ARCHIVE - Poklady z Národního filmového archivu (Jubal / JUBAL / Jubal) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Samotný žáner westernu sa dáva do úzadia, ide predovšetkým o vzťahovú drámu a treba uznať, že sa projekt tvorcom podaril. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Psychologický vestern o lžích, zradě, ale i o téměř marném boji za obhájení sebe sama, má velké plusy ve výborném hereckém obsazení i v napínavě pojatém způsobu vyprávění. Glenn Ford tady předvádí, že uměl mnohem víc, než sednout na koně a tasit kolt. Scénu vzpomínky na dětství, která určila jeho další život, zahrál tak vroucně, že bych mu klidně uvěřila, že by zvládl i Shakespeara, na kterého zde nepříliš věrohodně odkazuje text distributora. _____ Drama vyplývá z charakterů, které se vlivem různých náhod setkají a vytvoří třaskavou směs. A pak to samozřejmě bouchne. Ohrožení v tomto příběhu nepřichází z venčí - v podobě indiánů, pistolníků nebo železnice - ale zevnitř. Z komunity, která se nechá zmanipulovat a snaží se bezmyšlenkovitě uštvat všechno, co se jen trochu vymyká jejím pravidlům. ____ Silně prožitý příběh s chytrou režií. /15. 7. 14./ ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dráma odohrávajúca sa na divokom západe v ktorej jedna žena poblázni hneď troch chlapov. Svojho manžela so sedliackymi spôsobmi, ktorého nemiluje (Borgnine). Nového predáka (Glenn Ford) po ktorom ide, ale ktorý vie, že nie je správne si s ňou začať. No a pôvodného predáka (slizký Rod Steiger) s ktorým mala pletky v minulosti, ale už ho nechce, čo on odmieta. výsledkom je dráma skoro až antických rozmerov. Plus sa tam mihne zopár ďalších celkom výrazných sympatických postáv vrátane správňáka Bronsona. Prvý problém som mal s tým, že Valerie French nie je pre mňa žiadna kráska, takže som príliš nechápal všetkých tých pobláznených chlapov. To už sa mi oveľa viac páčila Felicia Farr s ktorou si tam Ford tiež začne. A druhým problém som mal s tým, že všetky tie konflikty sú podané strašne priamočiaro a predvídateľne. Na druhej strane ma pobavilo aj jednoduché riešenie konfliktov. Napríklad rozvášnený sfanatizovaný dav, ktorý chce Forda potrestať ukľudní druhá postava jednou vetou. Všetko bolo inak, bol to ten druhý. Na to si dav asi povie, no tak dobre a odoberú sa domov. Ale tak čo už, ten dokonalý happyend pre všetkých, čo si ho zaslúžili ma celkom potešil, tak dávam spokojné 3*. Žiadnu akciu ale od tohto westernu neočakávajte. 6/10. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Zajímavý zástupce žánru gay-western :) ...tím chci mimojiné říct, že krom toho prvku těch homosociálních vazeb, které hraničí s homoerotikou, je to film tak trochu pro holky. Zbytečně přeslazený... Ono je asi lepší se podívat ze stejné doby třeba na Searchers od Forda. To tak nějak naplňuje mojí představu westernu víc... ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

I přes poměrně nikterak zajímavý název, je Jubal velmi dobrým westernem, kde si svou Hollywoodskou premiéru odbyla Valerie French a pro Roda Steigera to taky byla jedna z jeho prvních velkých filmových rolí. Glenn Ford je mi znám především z Noirovek, takže bylo zajímavým překvapením, když vyměnil kabát, klobouk a vosk na vlasy za koňácký boty a o trochu větší klobouk. Postarší vizáž mu však přidala na serióznosti a sympatii jakbysmet. Jinak ale tenhle western není vůbec o nahánění dobytka, indiánů, banditů nebo dostavnících v ohrožení - ten dramatický příběh by klidně mohl být s mírnýma úprava zasazenej do jakýkoliv jiný doby - klidně to mohl být film ze současnosti, mohl to být i slušný Noir, zkrátka co si kdo zamane. Ten univerzální příběh byl ale poměrně strhující, takže když se cca 60 minut "rozdávaly karty" a přesně po hodině se začalo hrát, tak jsem se ani nenadál a už byl konec. A co víc si přát, než když se bavíte a film vám uteče jako voda. Mladičkou Felicii Farr už asi znovu neuvidím (všechny zajímavý filmy s ní jsem už viděl a zbytek asi neuvidím) a totéž platí i pro poměrně krátkou filmovou kariéru Valerie Frenchový. Nuže, holky, byly jste obě dvě poutavý stvoření, jen co je pravda :) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zas western u ktoreho sa nestriela, v tomto filme skor pomluvy uvedu do pohybu tragicyky sled udalosti . Dlho to vyzeralo tak, ze sa nic nehybe, divak potrebuje trpezlivost, potom sa ale rozjede filmarina. Delmer Daves natocil slusny, nadpriemerny film. 70 % ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Klasický western nepatří k nejslavnějším, je ale dobrou ukázkou žánru a nechybí v něm typické motivy přátelství, respektu, žárlivosti, leváctví, rovnosti a spravedlnosti. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

HEY, PINKEY. YOU KNOW WHAT YOUR TROUBLE IS? YOU'VE GOT A WHOLE MESS OF SPLINTERS IN YOUR BRITCHES!!! Jubal si ho musel tak tříkrát denně za stodolou vyhonit, když dokázal pořád odmítat tu nenasytnou samicu. Film pohoda i když ke konci už to bylo hodně naivní. Strašně moc potěšilo her. obsazení. Ford, Borgnine, Bronson a mini rolička pro Elama. Nemám výhrad. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Druhý Davesův western (širokoúhlý a barevný) z roku 1956 a mnohem slabší záležitost. Tulák Jubal (Ford) přijíždí na ranč, kde si získá práci a přátelství rančera Sheba (Borgnine), ale nepadne si do oka s předákem Pinkym (Steiger). A pak je tu ještě Shebova žena May, která Sheba nemiluje, protože se k ní chová jako buran, táhla to s Pinkym a teď nevynechá jedinou příležitost, aby zkusila svést Jubala. A průser je na světě jako vždy, když se ženská dostane mezi dva kamarády. Průser je celkem i samotný film, místo pravého westernu se jedná o melodrama s burácející hudbou, vypjatými emocemi a nulovou akcí. Když připočítáme ještě i mladou katoličku, jedná se o milostný pětiúhelník, což bylo na mě moc. Nebýt skvělých hereckých výkonů (hlavně Steiger, Borgnine a v menší roli Bronson), šel bych s hodnocením i níž. Slabé 3*. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Western smíchaný s telenovelou s hrozným hlavním hrdinou. Borgnine, Bronson a Steiger byli mnohem sympatičtější. Hlavně Steiger je ve své roli skvělý. ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Nevím,jak kdo ocení,když se mu naskytne příležitost na filmovém plátně shlédnout staré a dnes již téměř zapomenuté snímky.Já osobně mám tyhle projekce velmi rád a western Jubal mě opravdu nadchl.Přiznám se,že o tomhle filmu jsem nikdy předtím neslyšel a zašel na něj ze zvědavosti a z lásky k filmům z Divokého západu.Pokud jsem někdy pochyboval,že se dobrý western obejde bez pořádných přestřelek,tak mi tenhle film ukázal,že to jde.Napínavý děj i působivé herecké výkony Forda,Bronsona a dalších mě potěšily a zároveň nezklamaly.Zasloužené 4 hvězdy! ()

Reklama

Reklama