Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v roce 1962 profesor Webber vyslechl v televizi projev prezidenta Kennedyho o kubánské krizi, rozhodl se uchýlit s těhotnou manželkou Helen do protiatomového krytu pod svým domem, který po léta budoval a vybavil vším potřebným. Když záhy otřese domem exploze, profesor v domnění, že jde o atomový útok, uzavře východ. Netuší, že výbuch byl způsoben havárií stíhačky, která se zřítila na jeho dům. V krytu, který připomíná dobře zařízený byt, se manželům narodí syn Adam, který zde s rodiči prožije harmonické a spokojené dětství. Když uplyne pětatřicet let, dveře krytu se automaticky otevřou. Otec se v ochranném obleku vydá na průzkum. Najde zchátralou čtvrť plnou špíny, bezdomovců a zděšeně se vrátí dolů v domnění, že svět je plný mutantů. Chce žít i nadále v krytu, jenže pak dostane záchvat a Helen pošle syna nahoru, aby opatřil zásoby na další roky v podzemí. Dobrácký Adam, který se ve svých pětatřiceti letech poprvé ocitá na denním světle, okouzleně prochází městem, až nakonec zabloudí. Pokusí se prodat sbírku baseballových kartiček, a když ho chce majitel obchodu podvést, zastane se ho prodavačka Eva. Šéf ji za to vyhodí, ale dívka odmítne mladíkovu vděčnost. Adamovi se nakonec podaří Evu přemluvit, aby mu pomohla nakoupit zásoby. Postupně se seznamuje se světem i jeho obyvateli... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (325)

RHK 

všechny recenze uživatele

Krásná komedie s "bombovým" námětem - díky tomu je ve filmu řada skvělých situačních gagů. Budou však fungovat jen na jedno shlédnutí. Přesto tleskám autorům za nápad zapojit pětatřicetiletého mladého muže do rušného současného života, když do té doby znal jen vnitřek protiatomového krytu a své rodiče. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=xP-2L3jnxFY ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný a nový nápad, s poněkud již horším a zbytečně moc konvenčním zpracováním. Chtělo to trošku více se odvázat a možná nechat Brendana Frasera ať ukáže, co v něm opravdu je. Christopher Walken v roli starostlivého otce je dobrou volbou. Příběh se vyvíjí postupně po předpokládaných drahách, takže Vás asi nic moc nepřekvapí. Škoda že se celý film nesl v naivním a konec sentimentálním duchu. Jinak se mi líbila skupina lidí nad krytem, kteří uctívali rodinu "z podzemí" jako božstva :-) ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nabízí spoustu vtipných situací a skvělé herecké výkony. Obzvlášť Brendan Fraser mě mile překvapil. Největší výhrou je ale originální námět. Možná mohl být využit ještě o trochu lépe a scénář se mohl obejít bez těch pár ohraných klišé. Ale ikdyž tomu chybí nějaká ta "svoucnost", je to jedno velké překvapení. 3,5* ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobn velmi milé překvapení. Miloučká a fešná Alicie Silverstone po boku Brendna Frasera vůbec nezapadla, ale naopak rozkvetla. Osobně mám nejraději scénu s tancováním. Je to sice spíše taková romantická oddychovka por dva, když venku prší, ale to neznamená, že by to člověk nemohl zařadit do filmotéky. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tradiční komediální forma s tradičním, vlastně velmi sentimentálním hodnotovým obsahem kinematografie hraného filmu generací našich dědečků a prababiček může být pekelně objevná. Zvlášť staví-li na takových "archaismech", jakými jsou úcta k rodičům, láska k lidem, vrozená slušnost, skutečná nezištnost, ale i nesmlouvavá vůle hájit dobro a nepodléhat náporu postmoderního dětinství. Přesmyčka kolem sice velmi nepravděpodobného, ale představitelného nedorozumění vzniklého za karibské krize, v níž opravdu běželo o osud této planety a jejího nevděčného lidského druhu, vytvořila klasický obrazový efekt s jeho stranovou posunutostí - co je na originále vlevo, je v zrcadle odráženo vpravo. Archaické se stává nadčasovým a knižně dospělé věrohodně vítězícím. Protože režisér Wilson dokázal udržet scénáristy i herce v uměřených mezích, z tradičního tvaru vznikla pozoruhodná komedie, jejíž děj navíc graduje natolik, že i obvyklé hollywoodské přeslazené happyendy neztrácejí na přesvědčivosti. To, co se jeví jako samozřejmé, je ve skutečnosti málo vídané a až překvapivě originální. Pocity, které si ze zhlédnutí tohoto filmu odnáší povzbuzený, spokojený divák, rovněž. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (22)

  • Pilot v lietadle má oranžovú kombinézu a podobnú prilbu ako piloti stíhačiek vo filmoch Star Wars (1977). (Pat.Ko)
  • Dizajn názvu na obale DVD verzii je odkazom na ikonické logo seriálu Seinfeld (1989). (Pat.Ko)
  • Když vyjde pan Webber (Christopher Walken) po 35 letech z úkrytu, potká prostituta transvestitu, který mu řekne, že jak se zpívá v písničce, vesnický kluci přežijí. Jde o písničku "A country Boy Can Survive" od Hanka Williamse. (don corleone)

Reklama

Reklama