foto

Nathan Fillion

  • nar. 27.3.1971 (49 let)
    Edmonton, Alberta, Kanada

Biografie

Kanaďan Nathan Fillion sa narodil v hokejovom meste, Edmontone 27.3. 1971 a hoci chcel byť pôvodne učiteľom ako jeho rodičia Cookie a Bob, nakoniec sa rozhodol pre herectvo. Ako mnoho iných hercov začínal hraním malých rolí, či už v televízii, filme, nevyhýbal sa ani divadlu. Doma sa však nedokázal skutočne presadiť, preto sa v roku 1994 presťahoval do New Yorku a tam konečne v jeho pracovnom živote nastal zlom. Za rolu Joeyho Buchanana v soap opere One life to live v roku 1996 bol nominovaný na Daytime Emmy Awards, čo bol pre neho signál, aby sa pohol ďalej.

Jeho prvá veľká filmová príležitosť prišla v Spielbergovom opuse Saving private Ryan, kde pobudol veľmi krátko, jeho scéna sa ale mnohým divákom zapísala do podvedomia. Za zmienku stoja aj menšie roly vo filmoch Blast from the past, či Dracula 2000.

Všimnúť ste si ho mohli napríklad aj v jednej z epizód Outer limits a stabilnejšie v sitcome Two Guys, A Girl, and a Pizza Place. A práve po jeho zrušení sa Nathanovi konečne podarilo presvedčiť kompetentných o svojich kvalitách, čo viedlo k získaniu hlavnej úlohy v sci-fi seriáli uznávaného tvorcu Jossa Whedona, Firefly. Toto dielo malo krátku životnosť ale i napriek nepriazni osudu (a hlavne televízie FOX) stihlo získať veľkú odozvu fanúšikov a kritiky. Po jeho predčasnom zrušení si stihol na pár dielov odskočiť do ďalšieho Whedonovho seriálu, Buffy, the vampire slayer, kde si v záverečnej sérii zahral zápornú postavu fanatického kňaza Caleba. Rolu Malcolma Reynoldsa z Firefly, ktorá ho preslávila jednoznačne najviac, si však nakoniec zopakoval aj vo filme Serenity, potom čo si fanúšikovia doslova vydupali aspoň nejaké ukončenie. Slabšia propagácia a nasadenie v menšom počte kín ale urobili škrt cez rozpočet prípadným ďalším dielom a hoci sa o nich uvažovalo a nie raz, nateraz sú tieto plány skôr v rovine teórie.

V roku 2006 získal titulnú úlohu v hororovej paródii Slither, hlavnú postavu si zahral aj v pokračovaní hororu White Noise s Michaelom Keatonom, tentokrát pod názvom White Noise 2: The light. Úspech, aj na festivale Newport Beach mu pomohla získať postava charizmatického doktora Pomattera z filmu Waitress.

Smolne sa pre neho skončilo účinkovanie v očakávanom seriálovom projekte, Drive. Zatiaľ čo Firefly televízia FOX zrušila už po 11 dieloch, Drive bol kvôli slabšej sledovanosti odpísaný rovno po 4 dieloch. Následne si však úspešne vo viacerých dieloch zahosťoval aj v populárnych Desperate Housewives.

Spoluprácu s Jossom Whedonom obnovil v roku 2008 vo veľmi pozitívne hodnotenom projekte Dr. Horrible's Sing-Along Blog a zahral si aj vo filme Trucker, no skutočný úspech prišiel až o rok neskôr vďaka krimiseriálu Castle. Nenápadný projekt, ktorého prvá séria mala len skúšobných 10 dielov, sa dočkal u fanúšikov a divákov televízie ABC veľkej odozvy a vďaka tomu si pripísal do životopisu svoju najväčšiu seriálovú rolu vôbec.

Nathan má staršieho brata Jeffa, je stále slobodný a vyžíva sa v neustálom tweetovaní. Popri hraní ma aj skúsenosti s dabovaním, či už v animovaných filmoch alebo v hrách. Často ho vidieť v rôznych projektoch aj v menších cameo rolách. Nie je tajomstvom, že si túži zahrať rolu Drakea vo filmovej verzii herného hitu Uncharted, fanúšikovia kvôli tomu dokonca začali spisovať petície.

Na nedostatok práce sa sťažovať nemôže. Výrazné filmové úlohy sa mu zatiaľ vyhýbajú, ale okrem iného si zahral v nezávislom filme Jossa Whedona, Much Ado About Nothing, v druhom diele Percyho Jacksona a má na konte aj cameo v Guardians of the Galaxy. Ako vyzerá jeho budúcnosť, je vo hviezdach. Čím nás ešte prekvapí v budúcnosti?

Martin "M.a.t.t." Černický

Herecká filmografie

Filmy

2021 The Suicide Squad
2019 Reign of the Supermen
The Death and Return of Superman
2018 Henchmen
Night Hunter
The Death of Superman
Uncharted
2017 Auta 3
Yamasong: March of the Hollows
2015 DCU: Liga spravedlivých: Trůn Atlantidy
Robot Chicken DC Comics Special 3: Magical Friendship (TV film)
2014 Robot Chicken DC Comics Special II: Villains in Paradise (TV film)
Strážci Galaxie
2013 Liga spravedlivých: Záchrana světa
Percy Jackson: Moře nestvůr
Univerzita pro příšerky
2012 Liga spravedlivých: Zánik
Mnoho povyku pro nic
Robot Chicken: DC Comics Special (TV film)
2010 Super
2009 Wonder Woman
2008 Commentary! The Musical
Ženská za volantem
2007 Hlas smrti 2: Světlo
Servírka
2006 Slimák
2005 Serenity
2004 Hollywood Division (TV film)
Outing Riley
2003 Alligator Point (TV film)
Vražedné odhalení
2000 Dracula 2000
1999 Dožeň, co se dá!
1998 Zachraňte vojína Ryana
1994 Strange and Rich
1993 Havárie v Arktidě (TV film)

TV seriály

2020 Zelenáč (TV seriál)
Epizoda 20 (S03E20)
Epizoda 19 (S03E19)
Epizoda 18 (S03E18)
další epizody (30)
2019 Zelenáč (TV seriál)
The Dark Side (S02E10)
Breaking Point (S02E09)
Clean Cut (S02E08)
další epizody (22)
Big Mouth (TV seriál)
Závislost (S03E04)
Holky jsou rozzlobené taky (S03E02)
2018 Zelenáč (TV seriál)
Time of Death (S01E08)
The Ride Along (S01E07)
The Hawke (S01E06)
další epizody (8)
Big Mouth (TV seriál)
Oddělení puberty (S02E10)
Temná strana prsu (S02E08)
Plánované rodičovství (S02E05)
další epizody (5)
Santa Clarita Diet (TV seriál)
Platýs! (S02E10)
Přípravka na medicínu (S02E05)
Anglická královna (S02E04)
další epizody (5)
Americká manželka (TV seriál)
The Spring Gala (S02E24)
Finding Fillion (S02E23)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
The Escape (S09E21)
The Venture Bros. (TV seriál)
The High Cost of Loathing (S07E04)
2017 Big Mouth (TV seriál)
Přespání u kamaráda: Trýznivé utrpení emocionální brutality (S01E04)
Santa Clarita Diet (TV seriál)
Takže netopýr nebo opice (S01E01)
Con Man (TV seriál)
Shock to the System (S02E12)
Back to the Past (S02E09)
I'm with Stupid (S02E08)
Brooklyn 99 (TV seriál)
Serve & Protect (S04E14)
Rick a Morty (TV seriál)
The Rickshank Redemption (S03E01)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Pět minut (S08E18)
Basketbal (S08E16)
Láska je mocná čarodějka (S08E12)
2016 Harmonquest (TV seriál)
Con Man (TV seriál)
Them's the Breaks (S02E03)
New Deal, No Deal (S02E02)
What Goes Up... (S02E01)
Castle na zabití (TV seriál)
Křížová palba (S08E22)
Peklo na střeše (S08E21)
Mnoho povyku pro vraždu (S08E20)
další epizody (14)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Tajný spolek (S08E08)
Farmářské díkůvzdání (S08E07)
Polojasno, občas srážky (S08E04)
The Venture Bros. (TV seriál)
It Happening One Night (S06E07)
Hostile Makeover (S06E02)
2015 Con Man (TV seriál)
Too Much Closure for Comfort (S01E13)
Found and Lost (S01E12)
Full Release (S01E11)
další epizody (9)
Městečko Záhad (TV seriál)
Divnogeddon 3: Získat městečko zpátky (S02E20)
Divnogeddon (S02E18)
Tajemství panství Northwestových (S02E10)
Castle na zabití (TV seriál)
Pan a paní Castlovi (S08E08)
Svůdce (S08E07)
Životní vzor (S08E06)
další epizody (21)
Zpátky do školy (TV seriál)
Žebříky (S06E01)
Teorie velkého třesku (TV seriál)
Renovace obchodu s komiksy (S08E15)
2014 Městečko Záhad (TV seriál)
Holedbání s holemi (S02E03)
Castle na zabití (TV seriál)
Zlý Santa (S07E10)
Poslední akční hrdina (S07E09)
Spínač (S07E08)
další epizody (23)
Zpátky do školy (TV seriál)
Analýza vytváření sítí (S05E06)
Robot Chicken (TV seriál)
The Hobbit: There and Bennigan's (S07E18)
2013 Castle na zabití (TV seriál)
Hodný, zlý a nemluvně (S06E10)
Podoba není náhodná (S06E09)
Vražda je věčná (S06E08)
další epizody (25)
2012 Castle na zabití (TV seriál)
Mrtvý Santa (S05E09)
Po pracovní době (S05E08)
Poslední píseň (S05E07)
další epizody (22)
Americký táta (TV seriál)
Love, AD Style (S09E01)
The Kidney Stays in the Picture (S08E16)
Zoufalé manželky (TV seriál) - a.z.
Nic není jisté (S08E16) - a.z.
2011 Husbands (TV seriál)
Castle na zabití (TV seriál)
V poutech (S04E10)
Sniper (S04E09)
Hotel plný vzpomínek (S04E08)
další epizody (24)
Robot Chicken (TV seriál)
Some Like It Hitman (S05E14)
2010 Castle na zabití (TV seriál)
Poslední láhev (S03E10)
Blízká setkání vražedného druhu (S03E09)
Vrah na videu (S03E08)
další epizody (23)
The Venture Bros. (TV seriál)
Bright Lights, Dean City (S04E13)
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Pátá kulka (S02E11)
Poklad mrtvého muže (S02E10)
Miluj mě k smrti (S02E09)
další epizody (21)
Robot Chicken (TV seriál)
We Are a Humble Factory (S04E11)
2008 Dr. Horrible's Sing-Along Blog (TV seriál)
PG Porn (TV seriál)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Zase volná (S04E17)
Právo na obranu (S04E16)
Nedělní ráno (S04E11)
další epizody (4)
2007 Drive (TV seriál)
The Guild (TV seriál)
Robot Chicken (TV seriál)
Losin' the Wobble (S03E12)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Něco se blíží (S04E09)
Dávná minulost (S04E08)
Neboj se, já už to vím (S04E06)
další epizody (7)
2006 Ztraceni (TV seriál)
Ano (S03E06)
2004 Justice League Unlimited (TV seriál)
2003 Miss Match (TV seriál)
Firefly (TV seriál)
Srdce ze zlata (E13)
Poslední zpráva (E12)
Past (E11)
Buffy, přemožitelka upírů (TV seriál)
Vyvolená (S07E22)
Poslední dny (S07E21)
Zdroj moci (S07E20)
další epizody (5)
2002 Firefly (TV seriál)
Objekty ve vesmíru (E14)
Válečné historky (E10)
Ariel (E09)
další epizody (11)
2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
Pasadena (TV seriál)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Luanne Virgin 2.0 (S05E15)
1999 Two Guys, a Girl and a Pizza Place (TV seriál)
A New Hope (S03E01)
Two Guys, a Girl and an Engagement: Part 1 (S02E22)
Two Guys, a Girl and Barenaked Ladies (S02E21)
další epizody (8)
Krajní meze (TV seriál)
Pronásledováni osudem (S05E21)
1998 Two Guys, a Girl and a Pizza Place (TV seriál)
Two Guys, a Girl and a Limo (S02E11)
Two Guys, a Girl and a Thanksgiving (S02E10)
Two Guys, a Girl and Oxford (S02E09)
další epizody (7)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2015 Being Canadian
2014 Highway of Tears
The Real History of Science Fiction (TV seriál)
Space (E02)
2006 Done the Impossible: The Fans' Tale of 'Firefly' and 'Serenity'
King of Cult: Lloyd Kaufman's Video Diary, The
2003 Here's How It Was: The Making of 'Firefly'
2002 HypaSpace (TV seriál)

Producentská filmografie

Filmy

2018 Uncharted

Host

TV pořady

2016 Geeking Out (TV pořad)
2014 2014 American Music Awards (TV pořad)
Dinner at Tiffani's (TV pořad)
2013 39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
Ok! TV (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 Firefly 10th Anniversary: Browncoats Unite (TV pořad)
2010 2010 American Music Awards (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
A Night of 140 Tweets: A Celebrity Tweet-A-Thon for Haiti (TV pořad)
Conan (TV pořad)
2007 Morning Show with Mike & Juliet, The (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(594)