Reklama

Reklama

Obsahy(1)

U jednoho benzinového čerpadla pracuje stálá parta: vedoucí Vávra, bývalý stavební inženýr ing. Stejskal, samolibý podvodníček Karafa a starý pán před důchodem Dvořák. Mají dobře propracovaný systém, díky kterému dovedou přesměrovat část zisku do svých vlastních kapes. Jediný, kdo s nekalými kšefty nechce mít nic společného, je starý Dvořák, který si jednoho dne raději najde jinou práci. Do této situace přichází jako nový zaměstnanec mladík Zdeněk Černý. Je zvídavý a rychle se zapracovává. Pochopí i systém dělení zisku. Ve Vávrovi i ostatních záhy vzbudí důvěru, avšak brzy začne prosazovat své právo na rovný díl ze zisku… (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

spiritus 

všechny recenze uživatele

Kdo neokrádá stát, okrádá svojí rodinu. Toto heslo je ve filmu splněno do puntíku. Nemá smysl se zde rozepisovat o kvalitách filmu a hereckých výkonech, protože ty jsou prostě proůměrné a není to nic co by stálo za zmínku, V čem je ale z retrospektivního pohledu film dobrý? Je to sonda do fungování tehdejší socialistické společnosti. Tehdy prostě kradl úplně každej. Sice v malým ale každej, takže celkové hospodářské škody byly ohromné. Překvapuje mě, že v 70 letech mohl vzniknout film, který relativně velkou mírou kritizuje tehdejší poměry. V době tuhé normalizace. Samozřejmě že to má celé pro-režimní podtón, ale bez toho by film vzniknout prostě nemohl. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdo by si nechtěl krapet napumpovat do svojí kapsy? Příležitost dělá zloděje. Velké plus Zlaté podkovy je, že jedna polovička herecké sebranky byla na tu dobu neokoukaná a ta druhá ještě nestačila zesenilnit. Mínus má u mě ale za žánr-nežánr, protože na kriminálku je to měkké jako spadaná švestka a na rodinný film je v něm zase málo dětí. Musely to tenkrát být ale časy; 96,40 za skoro plnou nádrž, to dneska bych si za ty prachy na benzince stěží koupil bagetu a kafe... ()

Reklama

darwin 

všechny recenze uživatele

Výborná socialistická detektivka demaskující machinace kolem benzínu a nafty. Zralé herecké výkony "poker face" Vinkláře a Krampola jsou páteří filmu. Ostatní herci v čele se "soudruhem podporučíkem" Bartoškou hrají taktéž dobře a vytvářejí tak spolu povedený film, který po více než 30 letech od svého vzniku slouží také jako svědectví doby. ()

retrix 

všechny recenze uživatele

Jedna z životních rolí Josefa Vinkláře, kterou zvádnul bravůrně. A že je to poplatné době, ve které film vznikal, v tom žádný problém nevidím. Těžko asi v tý době budou točit filmy o hodném kapitalistovi, zlém dělníkovi či Jirkovi Krampolovi opásanému granáty, kalašnikovem a kosícímu vše, co mu do cesty přijde. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Dalo by se to nazvat Bony a klid 70. let. Nebot je to o partě pumpařů co kradou jak se dá a žíjou si nad poměry. Což samozřejmě v té době nemohlo lidem uniknout. Tenkrát byla práce u pumpy zlatý důl. Film je zajímavou sondou do života zlatokopů, kteří si žili nad poměry. Ani VB na ně nemohla. Nejlepší postava je asi Jiří Krampol se svým mercedesem a věčně zpívajícím Kájou. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Ve většině záběrů jsou na výdejních stojanech na benzín položeny plechovky od oleje, aby zakryly červené a zelené světlo na horní straně. Tato pumpa je totiž již samoobslužná (červená netankovat, zelené tankovat) a nepotřebuje tedy obsluhu, která by za vás tankovala. (PaulxH)

Reklama

Reklama