Reklama

Reklama

Obsahy(1)

U jednoho benzinového čerpadla pracuje stálá parta: vedoucí Vávra, bývalý stavební inženýr ing. Stejskal, samolibý podvodníček Karafa a starý pán před důchodem Dvořák. Mají dobře propracovaný systém, díky kterému dovedou přesměrovat část zisku do svých vlastních kapes. Jediný, kdo s nekalými kšefty nechce mít nic společného, je starý Dvořák, který si jednoho dne raději najde jinou práci. Do této situace přichází jako nový zaměstnanec mladík Zdeněk Černý. Je zvídavý a rychle se zapracovává. Pochopí i systém dělení zisku. Ve Vávrovi i ostatních záhy vzbudí důvěru, avšak brzy začne prosazovat své právo na rovný díl ze zisku… (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film je zaradený do kategórie krimi , no ja by som ho zaradil do kategórie krimi - komédia. A okamžite stúpa jeho kvalita.. Tie postavičky vo filme sú naozaj smiešne, a niektoré hlášky ostali večné ako : karate je svinstvo , volaj Chrislerovi aby mal kovadlinu v pohotovosti . No najlepší je Gott v mercedese.... Na filme som sa zasmial a aj preto ho hodnotím 65%. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon p. Vinkláře. Myslím, že role dost sedla i p. Krampolovi. Tenhle film je podivný tou fascinací zápornými postavami; klaďasové jsou tam úplně o ničem. Přiživování těch jedinců je z dnešního pohledu směšné, že někdo se nafukoval jak holub, že prodával benzín na pumpě. Ale když si třeba přenesete ty lidi na nějaký úřad a s ním spojené poradce, jak na běžícím pásu zajišťují různá povolení, tak je to pořád věrné zobrazení české společnosti. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Pumpa na Strakonický. Vedle štorchovské trilogie a Páralova Katapultu možná největší Bartoškova filmová role :) v úžasné přehlídce fíglů, intrik, padoušských typů a polozapomenutých dobových rekvizit. Šustova ♫ pohodlně pumpařská hudba se slavičím cvrlikáním ze stejného cechu. "Zděndo, vole, chytíme se hadice", holky chtěj jet bruslit na Konopiště. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Otakar Fuka nebyl vynikajícím filmovým režisérem. Nepatří ani do kategorie dobrých. Jeho kriminální film "Pumpaři od Zlaté podkovy" je toho dalším důkazem. Kvalitní herecké obsazení zanechává zdání zajímavého, ale samotné zpracování bere i zbytek divácké naděje, která se mohla po přečtení všech jmen zúčastněných zachovat. Rozkrádání socialistického majetku a nezákonné obohacování bylo rozbujelým nešvarem doby. I když přesnější je označení "národní zlozvyk", socialistický ráj ho svým prostředím pouze dovedl do extrémní polohy. Napětí aby člověk pohledal, z dějové linky se stává nezúčastněné a nevšímavé pozorování. Několik interesantnějších pasáží se najde, ale to nestačí ani k příjemnějšímu odreagování. A hledat rádoby oduševnělé bonmoty není účelem. Hlavní postavou je mladý a začínající pumpař Zdeněk Černý (Jiří Bartoška). Nerozeznávám v něm kriminalistu s tajným úkolem, spíše drzého floutka, který se krutě mstí za nerovnoprávné přijetí do pracovního kolektivu. S funkcí podporučíka to pro mne ztrácí i poslední zbytky elegance, přijatelnosti a svéprávnosti. Hlavním padouchem je vedoucí pumpy Vávra (Josef Vinklář), bohém díky možnostem nadstandardního výdělku. Milovník krásy se oddává rozkoší přístupného mládí, na ostatní myslet netřeba. Dalším členem obsluhy vytížené pumpy je ing. Jiří Stejskal (Miroslav Moravec), decentní intelektuál. A Mojmír Karafa (Jiří Krampol), důvěřivě submisivní karatista a milovník božského Káji. Nejvýznamnější ženskou postavou je svačinářka Bobina (Karolina Slunéčková), kultivovaná vznešenost minulosti, nachytaná na švestkách třídní nepravosti. Výraznější postavou je Lojza Dvořák (Václav Lohniský), černé svědomí vypečené kumpanie. A Josef Beneš (Jan Schánilec), Vávrův všehoschopný bratranec na černou práci. Z dalších rolí: mladá lízátka hochštaplera Vávry Ivana (Jaroslava Pohlová) a Květa (Alena Pohlová), Karafova finančně náročná a nevěrná manželka Dana (Brigita Hausnerová), vychytralý advokát Malý (Jan Přeučil), bezelstná úřednice OPBH Eva Semerádová (Gabriela Osvaldová), neopatrný řezník Franta (Jan Kuželka), Zdeňkův otec a neodbytný prodavač fotoaparátů (Jiří Pleskot), či žoviální náměstek ředitele Benziny (Adolf Filip). Stále věřím, že označení kriminalista u postavy Černého se ocitlo omylem. Děj je nezajímavý, charaktery povrchní, pohnutky nedostatečné, zážitek plytký. Fuka nebyl zručný filmař, nebyl ani průměrným vypravěčem. Pumpaře si příště již odpustím. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Potřeboval bych párkrát škrábnout na zahrádce.“ Od Pumpařů jsem čekal, že budou obyčejnou kriminálkou o šmelení u pumpy, ale ona se mi před očima místo toho odehrávala nahláškovaná jízda. Na diváka se doslova hrne obrovské množství toho nejlepšího socíkového luxusu, aut, značek, oblečení, chlastu, baráků a hlavně super alá americkejch hlášek, jako ,,Je ólrajtovej“. Víc než kriminálka je to takový náhled do života šmelinářů, krimi to začne být až v úplném závěru. Postavy jsou dobře zahrané i napsané, děj nikam nespěchá a tak je dost času na to, seznámit se se všemi, což je příjemný kontrast k současným trochu uspěchaným filmům. A nesmím zapomenout na rozkošná dvojčata Pohlovy, která měla vskutku talent! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Vedoucí pumpy Vávra (Josef Vinklář) nechce půjčit holkám auto s tím, že tam nemá namontovanou přední SPZ. Když však holky odjíždějí, mají vzadu jinou SPZ než tu, kterou Vávra drží v ruce a zjevně ji chtěl dopředu přidělat. (offlineman)

Reklama

Reklama