Reklama

Reklama

Obsahy(1)

U jednoho benzinového čerpadla pracuje stálá parta: vedoucí Vávra, bývalý stavební inženýr ing. Stejskal, samolibý podvodníček Karafa a starý pán před důchodem Dvořák. Mají dobře propracovaný systém, díky kterému dovedou přesměrovat část zisku do svých vlastních kapes. Jediný, kdo s nekalými kšefty nechce mít nic společného, je starý Dvořák, který si jednoho dne raději najde jinou práci. Do této situace přichází jako nový zaměstnanec mladík Zdeněk Černý. Je zvídavý a rychle se zapracovává. Pochopí i systém dělení zisku. Ve Vávrovi i ostatních záhy vzbudí důvěru, avšak brzy začne prosazovat své právo na rovný díl ze zisku… (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

"Žrát můžeš, ale nesmíš při tom mlaskat!". Tohle je opravdu klasika žánru, který nazývám normalizační detektivka. Ač to jistě nebyl záměr, cítím z tohoto filmu takovou tu ponurost a plíživou hrůzu života v době hluboké normalizace intenzivněji, než z mnoha filmů, které se tomu chtěli záměrně věnovat. Myslím, že výborně nastiňuje mechanismy fungování stínové ekonomiky za komunismu a bohužel i smutné kořeny bohatství některých, kteří měli hned v roce 1990 po ruce tolik potřebný kapitál. Ve filmu je ale samozřejmě zlo po zásluze potrestáno příslušníky VB! Několik oblíbených herců v rolích, které jim myslím sednou jak vyšité. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Na spoustě tehdejším kriminálek je pozoruhodné hlavně to, jak málo stačilo socialistickému člověku ke štěstí (pár jednodoralovek). Film zavání malinkou rudou masáží (ukazuje proč nic nefunguje a čí je to vina-samozřejmně, že né strany). Film dnes spíše pobaví pamětníky, jenž mají právě toto rádi, ale časem za pár desítek let tito Pumpaři a stovky podobných filmů zapadnou na odpadiště filmových dějin. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priemerny normalizacny film od rezisera Otakara Fuku, a zaroven moj prvy Otakar Fuka. Zaner krimi k tomuto filmu dost nesedi : je to hlavne taka lahka drama o kradnuti v byvalom Ceskoslovensku. Ono roku 1978 uz normalizacia zarezavala do vsetkych oblasti zivota spolocnosti /noviny, rozhlas, televizia, politika komunalna aj ceskoslovenska vysoka/ a sice sa tocili filmy, je tu vsak jedno velke ale. Ak sa natocil film zobrazujuci skutocne realie Ceskoslovenska, siel hned do trezoru /Jasneho Vsichni Dobri Rodaci, Prodavac Humoru/, a tak sa mohli tocit filmy, ktore ale normalizacnym sudruhom extra nevadili. To je presne priklad filmu Pumpari od Zlate Podkovy. Rezia Fuku je priemerna, ale film dobre vystihol ceskoslovenske realie 70. rokov a to, ze sa kradlo vsade. Ono trochu o tom hovori aj veta /bude cesky, som cechoslovak/ : "Muzes se najist, ale nesmis pri tom mlaskat". Ta hovori za vsetko a velmi vela veci a konzekvencii sa da z tejto vety vydedukovat. Herci ako Josef Vinklar /Smrt Cerneho Krale, Vrazda v Hotelu Excelsior/ su na urovni, dokonca tu hraj aj znamy herec Vaclav Lohnisky /Kladivo na Carodejnice/. Takze ako mylovnik ceskoslovenskej normalizacnej kinematografie sa stale zastavam tohoto priemerneho normalizacneho snimku. A ne, ne - nesuhlasim s uzivatelmi ako Radek99, ktory by najradsej tento normalizacny priemer zaslapal pod ciernu zem. 66 % ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Celou dobu cekate, co se bude dit. Jak se podivate pod poklicku tem, kteri si zijou vylozene nad pomery. Nestane se z toho nic. Nikde nic negraduje, nic se temer nevyvyji, od niceho k nicemu a nakonec se objevi policejni tym a tym vysetrovatelu, kteri jsou na platne v pratelskem rozhovoru mezi sebou asi tak 20 sekund. Konec. Tot vse. To byla naprosta zoufalost a nic. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Můj první film v kině (je možný, že mě na něj naši vzali už v šesti letech???). Líbil se mi tehdy a líbí se mi i dnes. Z nostalgie plnej kotlík, tohle je fakt srdcovka. P.S.: Co vám ten pan režisér Fuka udělal? Ve filmografii má jednu klasiku vedle druhé a jedinou věc nemá v červených. A Pumpaři div že nepadají do černé..? Nerozumím, nechápu... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Ve většině záběrů jsou na výdejních stojanech na benzín položeny plechovky od oleje, aby zakryly červené a zelené světlo na horní straně. Tato pumpa je totiž již samoobslužná (červená netankovat, zelené tankovat) a nepotřebuje tedy obsluhu, která by za vás tankovala. (PaulxH)

Reklama

Reklama