Reklama

Reklama

Obsahy(1)

U jednoho benzinového čerpadla pracuje stálá parta: vedoucí Vávra, bývalý stavební inženýr ing. Stejskal, samolibý podvodníček Karafa a starý pán před důchodem Dvořák. Mají dobře propracovaný systém, díky kterému dovedou přesměrovat část zisku do svých vlastních kapes. Jediný, kdo s nekalými kšefty nechce mít nic společného, je starý Dvořák, který si jednoho dne raději najde jinou práci. Do této situace přichází jako nový zaměstnanec mladík Zdeněk Černý. Je zvídavý a rychle se zapracovává. Pochopí i systém dělení zisku. Ve Vávrovi i ostatních záhy vzbudí důvěru, avšak brzy začne prosazovat své právo na rovný díl ze zisku… (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Bez ohledu na to, jak ideově zatížený film to je, jsou Pumpaři hlavně děsná nuda. Ono asi příběh o podvodníčcích z benzínky nešlo natočit o moc jinak, než že je nakonec všechny zatkne VB pro "podvody s blokovými poukázkami a cizími valutami, pro ohrožení devizového hospodářství, a spoluúčast na rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví." Film je v podstatě dosti kritický k nejrůznějším nešvarům své doby (které ale v současnosti narostly do mnohem obludnějších rozměrů - i dnes je korupce na každém kroku, jenže jde o víc, než o pár korun na pumpě). Proto bych snímek do určité míry klidně označil jako věrnou historickou sondu do "fungování" společnosti, samozřejmě s vědomím, že je vyloženě normalizující. Jediným problémem při jeho sledování dnes zůstává fakt, že je to tak neskutečná nuda. I takovýto film ale může vést k zamyšlení - protagonisté si zde žijí své ubohé životy a snaží se nějak se protlouct, přivydělat si pár korun navíc, ale na co? Co dělat v takovém státě, z něhož nelze vycestovat bez boje o výjezdní doložky atd? Postavit si vilu a zavřít se do ní? Koupit si zeleného Chryslera a přitahovat nechtěnou pozornost? Postavit si protiatomový kryt, protože...? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Benzín a klid. Vyčerpávající stanice hospodářské kriminality, která trapně maskuje světla samoobslužné pumpy plechovkami od oleje a strašidelně napsané postavy fanfarónstvím. Do toho tematicky pěje Kája Gott, procvičuje se hantýrka kšeftařů za hranou zákona, policejní vyšetřování prakticky neexistuje a Jirka Krampoul vypadá, že každou chvíli přejde do módu Surio Mario. Mimochodem, jeho rvačka u popelnic s Mr. Orange Bartoškou byla famózní. Kdyby nebyl Bruce Lee už pět let mrtvý, věřil bych, že stojí za její choreografií.. ()

Reklama

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

"Žrát můžeš, ale nesmíš při tom mlaskat!". Tohle je opravdu klasika žánru, který nazývám normalizační detektivka. Ač to jistě nebyl záměr, cítím z tohoto filmu takovou tu ponurost a plíživou hrůzu života v době hluboké normalizace intenzivněji, než z mnoha filmů, které se tomu chtěli záměrně věnovat. Myslím, že výborně nastiňuje mechanismy fungování stínové ekonomiky za komunismu a bohužel i smutné kořeny bohatství některých, kteří měli hned v roce 1990 po ruce tolik potřebný kapitál. Ve filmu je ale samozřejmě zlo po zásluze potrestáno příslušníky VB! Několik oblíbených herců v rolích, které jim myslím sednou jak vyšité. ()

guma 

všechny recenze uživatele

Taky ste si všimli jakej byl za komárů všude humus? U benzínky například díra, že jouda vystupující z náklaďáku zapadne po kolena do bahna. No jinak spousta prolínajících se scén až člověk málem upadá do tranzu kdy už ani nestíháte přemýšlet co je na filmu vlastně nejhorší...Tornádo? Moravec? Vinklář? Dialogy? Sezonní kamionista (Wimmrd) z Norska? Celkem 25% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žrát můžeš, ale nesmíš přitom mlaskat!" Za socialismu se razilo heslo o tom, že kdo nekrade, tak okrádá svou rodinu. Chlapci od Zlaté podkovy své rodiny rozhodně neokrádali, ale trošku při budování atomových krytů mlaskali a mě tím docela dobře pobavili. Nejsem si sice zcela jistý tím, zda to bylo tak blbé, až to bylo dobré nebo naopak, ale já si s nimi kdykoli znovu rád zašmelím. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Kriminální komedie byla natočena na motivy volně zpracovaného konkrétního případu rozkrádání u benzínového čerpadla. (JARDAHONDA)
  • Motorest se nachází ve Zdibech a jmenuje se Stará pošta. Pumpa, kde byl zaměstnán Černý (Jiří Bartoška), je dnes čerpací stanice Benzina v ul. Poděbradská v Praha 5 v Motole. Pumpa pod mostem, kde posléze pracoval Dvořák (Václav Lohniský), je v současnosti čerpací stanice Robin Oil v ul. Strakonická v pražské Malé Chuchli. Motel Zlatá podkova, dnes Hotel Golf, se nachází v ul. Plzeňská v Praze 5 v Motole. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama