Reklama

Reklama

Dobytí severního pólu

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V pražské restauraci „Pod Vyšehradem”, kam Cimrman rád chodíval na rybí speciality, přisedl k němu jednoho večera majitel hostince a zeptal se ho, zda by pro příští ples ledařů branického pivovaru nesestavil živý obraz „Češi na severním pólu”. Cimrman nabídku přijal a rozhodl se, že prostuduje polární tematiku přímo na místě. Nejcennějším přínosem jeho cesty do Arktidy byl jeho objev sněžného člověka (játyho). Cimrman se s ním osobně setkal, a jelikož k tomu došlo právě v době říje, mohl zblízka pozorovat jeho pohlavní život. Po návratu do vlasti, jsa silně nachlazen, nadiktoval svému sousedu Padevětovi hru „Přetržené dítě”, která byla takřka nehratelná v podobě, jak ji rekonstruoval dr. Brukner, která je však naprosto hratelná po revizi textu, kterou později provedl prof. Vondruška. Když se Cimrman uzdravil, ale jeho pravá ruka díky omrzlinám nebyla s to udržet pero, napsal levou rukou hru „kompaktní a čirou jeko střechýl” (Šalda) Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Z ní se svět – bohužel pozdě – dovídá, že čtveřice pražských otužilců stanula na nejsevernějším bodu naší planety o celý den dříve než Američan R. E. Peary. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (361)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Čech Karel Němec se svou výpravou dobyl severní ledový pól jako první v historii. Pochopitelně se k tomu nikdy nepřiznal, protože věděl, že by sláva připadla nenáviděnému Rakousko-Uhersku. V deníku pomocného učitele Václava Poustky se však dochovaly zásadní okamžiky cesty, z nichž za typický považuji tento: "Dnešního dne došlo k tragické události. Ztratil jsem červenou tužku, takže už nemohu podtrhávat názvy jednotlivých kapitol červeně. A mimochodem, nemáme již vůbec nic k jídlu." ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že by bylo vhodné několika slovy poděkovat, zhodnotit a tak... Jedna z nejlepších her Divadla Járy Cimrmana. Na můj nejoblíbenější Blaník to sice zdaleka nemá, ale i tak je to pořádná sranda. Promiň Václave, ale to bylo od tebe nedomyšlený. Kdyby ses převlík za opici, prosim. Dá se poznat, že je to legrace. Ale tučňák? Mě to taky zmátlo, natož pak takovýho primitiva jako je Frištenský. - Děkuju ti náčelníku, že ses mě zastal. Výborné postavy, perfektní text, skvěle zahrané. Rozhodně ale spíše než záznam na DVD doporučuji sehnat si verzi s Janem Kašparem v roli náčelníka... ten je naprosto nepřekonatelný. Pánové, neměli bychom zapomínat na ideály humanismu. Já když jsem před chvílí držel v ruce tu sekeru a vzpomněl jsem si na to, jak on krásně mluvil o tom češství, tak jsem se vám zastyděl. (...) Víte co? Pojďte ho nechat zmrznout! ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Já se přiznám, že humor Járy Cimrmana, resp. pánů Smoljaka, Svěráka a dalších docentů jsem nikdy nepobral. Nevím, jestli jste se všichni opravdu řehnili celou dobu, já tedy ne, některé "vtipy" mi přišly "nevtipné", ale závěrem kolem a kolem to je přesto jediný Cimrman, který se dal zkonzumovat celý bez přeskakování hluchých míst. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Rozhodně moje nejoblíbenější hra, řadím si jí na první místo hned nad Akt a Záskok. Obsahuje jedny z nejlepších hlášek, které kdy v DJC zazněly, leckdy jsou i pořádně morbidní, což jen přidává na celkovém hodnocení. Všichni herci jsou ve svých rolích fantastičtí a nenechají Vaši bránici ani na chvilku v klidu. Oproti např. Lijavci tu je naprostá absence hluchých míst a podobně jako u Záskoku, i zde je jedna výraznější tahounská postava, tentokrát ztvárněná dokonalým Ladislavem Smoljakem jako naprostým troubou Varelem Frištenským s houserem. Jenom se děsím chvíle, kdy DJC zkončí. To bude národní tragédie. "Když to srovnám s tím výletem na Kokořín..." "Kapitola 11. – Bloudíme v mlze. Kapitola 12. – Prohlídka petrohradské Ermitáže." ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z top her Divadla Járy Cimrmana. Vtipem a humorem je doslova našlapaná a já se smál celou hru. Nemá cenu vypisovat do komentáře úžasné dialogy, věty, poznámky, slova či "hlášky", byl by pak hoooodně dlouhý. Hned po prvním podívání jsem si téměř celou hru dokonale zapamatoval a po pár dnech jsem neodolal a pustil si ji znovu. Takovou moc nemá mnoho divadelních záznamů a filmů. Jen za to by si Dobytí severního pólu zasloužilo maximální hodnocení, je to zkrátka jedna z mála věcí, u které se mi nedostává hvězd. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Když Varel Frištenský (Ladislav Smoljak) žádá o zahrání písní „Chceš píseň severu znát, chceš se mnou tiše naslouchat“ a „Když táhne bílý losos peřejí“ s tím, že jsou to jeho dvě nejmilejší, jde o vtipnou narážku. Jde totiž ve skutečnosti o slova první sloky staré trampské písně s názvem „Píseň severu“. (kukkik)
  • I přesto, že Petr Reidinger na tomto záznamu vystupuje jako Roman Měcháček a později jako rolník v živém obraze, v době natáčení záznamu již alternoval Petr Bruknera v roli lékárníka Vojtěcha Šofra. (mnaucz)
  • Když v semináři herci skládají živý obraz, vyzvou vždy nějakou ženu, aby představovala banku Slávii, tato postava však musí být nahá. Na výzvu se nikdy žádná žena nepřihlásila. S jedinou výjimkou, a to byla premiéra hry, kterou shodou okolností navštívila herečka Ivana Andrlová, která vyběhla na pódium a začala se svlékat. Nebyla to domluvená akce, ale chtěla pánům trochu „zatopit“. Nakonec ji vyzvali, aby se šla svléknout do zákulisí a přišla rovnou nahá. Tam se jí ujali technici a na pódium ji již nepustili a místo ní poslali chlapa v trenýrkách. (Kulmon)

Reklama

Reklama