Reklama

Reklama

Malý obchod hrůz

  • USA The Little Shop of Horrors (více)
Trailer

Tato černá filmová komedie je příběhem zaměstnance malého květinářství, ke kterému se shodou náhod dostane semeno podivné rostliny. Zpočátku neroste, ale když se její majitel při ošetřování řízne do prstu, rostlina si na jeho krvi ráda pochutná a mohutně povyroste. Když už masožravci přestane stačit krev a maso, začne se její majitel shánět po větších a větších obětech... (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nenáročná zábavná černá komedie s trochou parodického tajemna noirového kriminálního zabarvení. Film má hlavní linii v náhodném vypěstování lidožravé rostliny, ke které jsou připojeny povětšinou slušně zábavné gagové situace. Nešikovný pomocník v květinářství Seymour Krelboyne (Jonathan Haze), v touze po udržení si svého pracovního místa, hojně zásobuje svoji vypěstovanou zmutovanou masožravou květinku Audrey Junior (hlas Charles B. Griffith), bažící po dalších a dalších porcích lidského masa, aby ukázala svoji krásu nevšedních poupat. Dalo by se však poznamenat, že s čím kdo zachází, tím také schází a Seymourova tvář se natrvalo vryje do jednoho z květů nenasytné květinky. Z dalších rolí: květinářka Audrey Fulquard (Jackie Joseph), objekt Seymourových citů lásky, majitel malého květinářství Gravis Mushnick (Mel Welles), zažívající díky masožravce nevídaný rozkvět obchodu, stálý návštěvník Burson Fouch (Dick Miller), živící se pojídáním květů rostlin, Seymourova matka Winifred Krelboyne (Myrtle Vail), chronický hypochondr připravující nevídané ozdravující pokrmy, policejní detektivové Frank Stoolie (Jack Warford) a Joe Fink (Wally Campo), který je zároveň také vypravěčem, paní Siddie Shiva (Leola Wendorff), neustále někoho pohřbívající, zubař Phoebus Farb (John Herman Shaner), muž sadistického sklonu a jeden z chodů nenasytné rostliny, a masochista Wilbur Force (Jack Nicholson), prožívající v zubařském křesle stavy extáze. Rozhodně nejde o nijak závratné dílko, je zde i mnoho nedokonalostí. Ale přesto mne okouzlilo svou prostou touhou pobavit svým ironicky černým humorem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Malý obchod hrůz nemá s hororovým žánrem kromě rekvizity hladové masožravky, která má políčeno na lidské maso, prakticky nic společného. Jde o nenáročnou komedii, tak trošku na způsob naší Adély, ovšem bez vymakané výtvarné stránky, bez kouzelných dialogů a scénáristické geniality pana Brdečky. Přítomnost Jacka Nicholsona je epizodní a pouze dokumentuje počátky jeho herecké dráhy. Jde o neambiciózní levný a rychle natočený filmík, který nicméně jako jednorázová jednohubka neuškodí, protože si na nic nehraje a nejde pod hladinu obecného vkusu. Dialogy obsahují i pár slušných vtípků a film svým zasazením do chudinské čtvrti má i určitý sociální rozměr. Celkový dojem: 50 %. ()

Reklama

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale humor obsažený v tomhle filmu byl dobrý pro grotesky a né pro mluvený film šedesátých let. A co se nějaké atmosféry či strachu týče, tak já měl největší strach při scénách u zubaře. Jediné pozitivum je, že film až neuvěřitelně lehce utekl, možná to je i tím, že má pouze 70 minut. ()

-Bomba- 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem se na Malý obchod hrůz nedíval kvůli Nicholsonovi, to bych byl vážně zklamaný (i když ta jeho mini role masochisty byla více než výborná). Celý film je docela v pohodě a jeho komediální nádech mě bavil, kdyby to bylo míněno vážně, tak by to asi nedopadlo přímo na jedničku. V tempu snímku je sice občas trochu hluché místo (zaviněno monotóností) ale to se dá přežít. Já jsem si film užil a někdy, za pár let, se na něj podívám znova. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V čase svojho vzniku to bola určite nadpriemerná horrorová komédia o hovoriacej mäsožravej rastline, ktorá sa necháva vykrmovať ľudským mäsom a v jednom kuse vykríka: "Feed me! I´m hungry! Feed me more!". Dnes je to skôr záležitosť pre filmových zanietencov, ktorí tento snímok ešte dokážu oceniť a ktorých iste poteší jedna z prvých hereckých úloh Jacka Nicholsona. *** ()

Galerie (65)

Zajímavosti (12)

  • Příjmení hlavního hrdiny zazní ve filmu hned v několika obměnách. (Shaqualyck)
  • V době premiéry Roger Corman předpovídal, že film nebude mít u diváků přílišný ohlas. V 70. letech se z něj především díky televizi stal kult. (Shaqualyck)
  • Charles B. Griffith napsal nejen scénář, ale zahrál si taky několik menších rolí ve filmu (např. pacienta u zubaře). (Chatterer)

Související novinky

Zemřel Roger Corman

Zemřel Roger Corman

12.05.2024

Svět filmu přišel o jednu z ikon americké kinematografie, v kalifornské Santa Monice totiž zemřel legendární americký režisér, producent a scenárista Roger Corman. Bylo mu úctyhodných osmadevadesát… (více)

Malý obchod hrůz čeká návrat

Malý obchod hrůz čeká návrat

16.03.2024

Pokud si občas říkáte, že masožravé rostliny nemají na velkém plátně dostatek reprezentace, možná se to brzy změní. Podle informací serveru Deadline je totiž v přípravách nová verze klasické… (více)

Zemřel herec Dick Miller

Zemřel herec Dick Miller

31.01.2019

Ve věku 90 let zemřel v kalifornském Toluca Lake herec Dick Miller. Smutnou zprávu předal médiím rodinný mluvčí. Rodák z Bronxu má od svého debutu v roce 1955 ve snímku Apache Woman na svém kontě… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno