Reklama

Reklama

Generace Singles

  • angličtina Generation Singles
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou svobodní, flexibilní, ekonomicky nezávislí... a nezadaní. Čeština pro ně nemá přiléhavý výraz, a tak se jim říká Singles – v angličtině svobodní, nezadaní, ale také jednotliví, sami. Říká se, že tito singles jedinci obvykle bydlí ve velkých městech a kariéra je pro ně důležitější, než zakládání rodiny, než pevný vztah. Zkreslený pohled většiny „zadané“ populace. Dnes již toto označení neplatí. Singles lidé už zdaleka nejsou jen ti, kteří si to dali jako svůj životní cíl. Tento „problém“ se začíná pomalu týkat většiny z nás… Říká se, že lidé v současnosti touží stále více po svobodě, odmítají být uzavřeni do jasně definovaných rolí, sociálních pozic a očekávání. Svoboda je dnes vnímána jako vyšší hodnota než stabilita. Co všechno způsobuje, že se takto mladí lidé podivně rozhodnou? A je tomu opravdu tak? Není spíš problémem dneška, že lidé nemohou (ač by více než chtěli) někoho nalézt? Někoho, s kým stráví celý život, s kým založí rodinu, s kým si budou rozumět? A proč? Nemusejí se ohlížet na partnery nebo děti, mohou se soustředit na kariéru a koníčky...“ Je tomu opravdu tak? Jsou dnes dlouhodobé vztahy přežitek, nebo těžce dosažitelným ideálem? Jak současný svět modeluje, ohrožuje, či naopak příznivě ovlivňuje naše vztahy? Kam zmizel strach ze samoty...? Proč to, co většina z nás považuje za zásadní a jedinečné, mizí…? (HBO GO)

(více)

Recenze (69)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Řečí statistiky a sociologického vzorku - to máme singles jen v Praze? To byl štáb líný zvednou zadek a vyrazit i do jiných koutů republiky? Rozdíly v motivacích, prožívání i důvodech single stavu mohly být potom diametrálně odlišné... K tomu není mezi už tak neobjektivním výběrem nikdo, kdo by byl sám opravdu z přesvědčení, všechno žehrající samotáři, kteří partnera chtějí, ale z nějakého důvodu adekvátní drahou polovičku ještě nenalezli...Odborné vyjádření k danému fenoménu nebo pokus o popis jeho příčin etc. nečekejte vůbec...Další česká dokumentární polovičatost... ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

S dokumentem mám dva problémy: chybí tam hovado mého typu (greetings Kerámo and Jim) a není tam časový odstup, který ve svých dokumentech uplatňnuje Třeštíková. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to jiné, zábavnější a taky jsem trochu doufal, že jim budu závidět. Ale zdá se mi, že tady všichni byli single z donucení a moc si to neužívali. No a já taky ne. Nejlepší tam byl ten scénarista Comebacku, díky němu jsem to zvládl dokoukat do konce. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Škoda, že výběr byl patrně orientován spíš na genderovou vyváženost, než na vyváženost nedobrovolný/dobrovolný single. V dokumentu jsou všichni prakticky nedobrovolní (mladou vdovu se syndromem bývalého partnera nevyjímaje), takže film nepřináší téměř žádnou informační hodnotu, co se týká "fenoménu singles", ale je de facto pouze panoptikem vcelku zábavných figurek. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Dokument, který nic moc neřekne. Mluvit o nezadaných je teď velmi v módě, neb lidi rádi svádí svoje problémy na ducha doby. Každý by rád věřil, že je single nikoliv proto, že je ošklivý, hloupý, divný, nesnesitelný atp., ale protože feministky, kariérismus, úpadek tradičních rolí a já nevím, co všechno... . Ještě jsem neviděl seriózní výzkum, že by dnes lidi byli osamocenější, než třeba před sto lety. Ale to režisérka netvrdí, takže k věci. Vidíme pár lidí, kteří jsou většinou nesympatičtí, podivínští, s komplikovanou minulostí (opravdu sympatický mi snad byl jen novinář-umělec). Protože ale mají schopnost nějaké sebereflexe, tak nějak chápou, že si nejspíš nikoho nenajdou, že to bude stejné, jako to bylo. A co si z toho má člověk vzít? Není co. Single kamarády máme všichni a ti, co jsou v dokumentu, nijak zvlášť nevybočují. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Ze zvědavosti jsem se podíval na tento dokument, ale nebyl jsem plně spokojený. Výběr lidí se mi nezamlouval, profesionalita rozboru jejich života taky nezaváněla odborností. Nakonec se třeba ukázalo, že chudáček, který říkal, že ho ženské zkrátka nechtějí, v půlce filmu řekne, že má nyní tři milenky. To není ani single, ani mingle, to je prostě děvkař. A tak bych mohl pokračovat. Typ blonďáčka, který vypadá, že právě vykouřil dobrej vzorek je asi nejsympatičtější, ale na konci se ukáže, že byl nemocný - deprese. No, naštěstí všichni mladí nechtějí být single, což je dobře pro náš národ, pokud nechceme vychcípat. ()

godycz 

všechny recenze uživatele

se nedivim ze jsou single. zoufalst z nich couha. nejvetsi zoufalec je ten blondak se skvrnou. nebyl tam jediny clovek, ktery je single z vlastni vule, nebo nekdo kdo dela karieru. jen uknourany lidi. ()

fixaman 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument mi jen potvrdil, co jsem si o singles myslel. Že jsou to lidi neschopní kompromisu, kteří čekají, až přijde pan pravý, který bude dokonalý ve všem a kterému se nebude třeba v ničem přizpůsobovat. Čemuž se vlastně nedá moc divit, protože média jim od dětství říkají, že tak mají žít. Dokud nepochopí, že dlouhodobý vztah je vždycky jeden velký kompromis, zůstanou sami. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

Atraktivní a aktuální téma – leč dokumentů na toto téma je u nás málo (překvapivě). Pojetí je spíš osobní, sleduje vybrané jedince po delší dobu. Aktéři si pustili režisérku poměrně k tělu a nechali tak diváka nahlédnout do svého soukromí. Díky tomu si divák může udělat poměrně plastickou představu o jejich uvažování, přístupu ke vztahům i stylu života. Jelikož ani jeden z aktérů není se svou situací spokojen, je divák soustavně konfrontován s diskrepancí daných světů a frustrací těchto jedinců. Autorčin styl dokumentu a osobní přístup mi poměrně sedl. Otázka je, nakolik je dokument vypovídající a nakolik lze jakékoliv závěry zevšeobecnit. Chybí mi pestřejší výběr typů singles, hlavně z řad zástupců lidí, kteří jsou se svým statusem singles srovnaní. To, že dokument neuhlazuje, nepřikrášluje, ani nepřináší odpovědi či nějakou katarzi, je možná i z poloviny důvod z nižšího hodnocení tu na čsfd. Jednoznačně ale můžu doporučit ke zhlédnutí. ()

fool-mood 

všechny recenze uživatele

Dokument svou cílovku osloví (pro ostatní většinu to bude nepochopitelný brak) a to tak, že se v něm člověk uvidí. Já su se viděla, chvílemi slyšela, chtělo se mi i zvracet a hlavou se mi honily otázky jako "proč?", co tam dělají, a zároveň i odpovědi a konstatování o průběhu a účastnících singles akcí. A bylo by toho víc. A zareaguji na komentář Mattyho: podle mého soudu by názory psychologů a sociologů rozbily celkový dojem okna do duše a života lidí jako jsme my za pár let (nemám již daleko k definici singles), avšak souhlasím s jeho poslední větou: "o singles podle singles a pro singles". Ostatní můžou nahlédnout pod slupku těch, kterým možná nerozumí. Pět hvězd pro vyvážení těch nízkých hodnocení. ()

VeeDee 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, co je mi dosti blízké...ale dalo by se z něj vytěžit daleko víc. Toto je pouze výpověď několika vzorků z Prahy... sesbíráno za jeden rok, alá paní Třeštíková. Ale u tohoto tématu mi nestačí jen výpověď... Co výklad odborníků... psychologů, sociologů...? Podrobněji rozebrat, proč lidé volí tuhle cestu, co se za tím skrývá, čím to je? ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Na tuenhle věc jsem se vcelku těšil, obsah a nápad mě připadal docela zajímavý.. Jenže ejhle... Po shlédnutí jsem zjistil, že tenhle "dokument" mapuje život skupině lidí (kteří vlastně ani Single být nechtějí), se kterýma se setkáváme po čtvrt roce a zjištujeme, co se na jejich "vztazích" změnilo. Nějaký hlubší rozhovory, proč tomu tak je, nebo aspoň něco k zamyšlení, co bych si z dokumentu odnesl, tam prostě není a celkově to vyšumí hned po závěrečných titulcích. ()

Melvej 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že v Generaci singles chybí názory psychologů, sociologů, atd. Nicméně někdy jsou názory samotných lidí mnohem lepší. Jaký je tedy tento snímek? Odstrašující? Každopádně. Alarmující? Velmi, ještě když se k tomu připočítají čísla ze závěrečných titulků, pokud jsou samořejmě pravdivá. Suma sumárum, pro mě poměrně šokující dokument, který jsem ale celkem rád viděl. ()

ziesel 

všechny recenze uživatele

Představoval bych si takto silné téma uchopit více silněji, než se to podařilo autorce. Zkrátka zpracovat jej více do hloubky. Jak bylo už napsáno dokument by zajisté zvedl komentář zainteresovaného odborníka. Protagonisté byli sice zajímavé individuality, na druhou stranu mi nepřišli jako objektivní vzorek - škoda toho pragocentrismu (a vůbec proč tedy nebyl vybrán také nějaký cizinec žijící u nás, kterých je naše hlavní město plné?) Sice se dokument dobře konzumuje, ale po jeho skončení zjistíte, že vám nedává žádnou klíčovou informaci či hlubší poznatek týkající se této problematiky. Trochu moc laické, trochu moc povrchní.. ()

kvardis 

všechny recenze uživatele

Trosku spatne vybrane postavy a asi docela velke odbehnuti od tematu.Jen pribeh par lidi kteri jsou zmateni v risi vztahu.mozna to vnich provokovala kamera, mozna to vnich provokoval zivot. Dokument nevypovida vesmes o nicem. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí do několika duší singles. Plešatý pán mi velmi pil krev, nejvíc jsem dokázal soucítit se slečnou, které umřel manžel. Tam jsem dokázal její blok pochopit. ()

biergof odpad!

všechny recenze uživatele

Obávám se, že hodnocení nebude ani tak o provedení a výsledku, Spíše hodnotíme téma, tedy hodnotíme samotné singes, tedy ty, kteří se tak chtějí nazývat. ()

Reklama

Reklama