Reklama

Reklama

Lidé pod schody

  • USA The People Under the Stairs (více)

V každém městě či vesnici naleznete dům, o kterém si dospělí šeptají a děti se mu vyhýbají obloukem. Nyní vás režisér Wes Craven (Noční můra v Elm Street) do jednoho takového zavede ve fi lmu Lidé pod schody. Chlapec, který se vlastní vinou ocitá v opevněném domě v moci tajemného páru, zažívá noční můru, ze které není úniku. Brzy odhalí skutečnou povahu obyvatel domu i záhadné bytosti, které se skrývají pod schody. Věřte, že hrůza, která na něj čeká, je nepředstavitelná... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (164)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neskutečně špatný horor s nulovým napětím a přebytkem dementních lidí. Už bylo natočeno hodně hororů o magorských rodinách, které pro potěšení mrzačí lidi ale tento je jeden z nejhorších. Jako horor to nefungovalo ani trochu a to, že je film k smíchu z něj ještě nedělá komedii. Od mistra hororu bych čekal určitě více. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Som celkom prekvapený, ako ma film bavil. Wes Craven sa mi zas trafil do môjho vkusu. Je to uletene, sem-tam vtipne a šialená rodinka je fakt šialená. Keď tam začal pobehovať tatino v latexe, to bolo nielenže zaujímavé ale i dosť vtipne. Zato mamina sa s tým nesrala. Parádne uchylná dvojica v dome, ktorý skrýva nejedno temne tajomstvo. Je tu par rušivých elementov ako napríklad ten malý chlapec, ktorý vždy zázrakom prežil alebo to, že je tu veľa postav, ktoré tu vobec byt nemuseli. Potom je tu príbeh, ktorý tiež nie je dokonalý a dá sa na nom nájsť veľa chybičiek krásy, ale mna bavil, tak mne takto aj vyhovoval. Ďalším pozitívom je len sedemnásťročná A.J.Langer, ktorá bola nielen sympatická, ale aj jej výkon bol bravúrny  a verný. Ja som sa bavil a tak som aj nadmieru spokojný. Tentokrát Wes Craven nesklamal. Silné 4*. ()

Reklama

3n3my 

všechny recenze uživatele

Známa dvojka z Twin Peaks si zopakovala manželstvo vo filme, no a pozrime sa, ako im to ide! Ich domček je plný prekvapení, detičiek s rôznym vkusom, majú zaujímavý vzťah k návštevám a radi vykonávajú generálne upratovanie. Možno je to zlátanina, možno sa Wes Craven potreboval len vyventilovať od tých klasickejších scenárov, no určite potešil značnú časť hororového publika, ktoré mu rado dá palec hore a možno aj nejakú hviezdu naviac. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Craven to má v paži. Originální námět o pozoruhodně obrovském baráku a vyšinuté rodině se záhadným tajemstvím ve sklepě. Napětí šlape od začátku do konce, byl jsem fascinován různými pastmi i chodbami, otec v černém oblečku byl správný magor a matka správně zvrhlá fena. Překvapilo. Fajn jednohubka .75% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Dá se natočit komedie o sériových vrazích, kteří unášejí děti, mrzačí je a celé roky vězní ve sklepě? Mohl to být drasťák jako prase, protože z příběhu samotného, volně inspirovaného skutečnou kalifornskou událostí, opravdu mrazí a dnes, po případech Nataši Kampusch, Josefa Fritzla a kauzy Kuřim, ještě mnohem víc. Jenže Craven udělal podobný úhybný manévr směrem k humoru jako už v LAST HOUSE ON THE LEFT, a namísto toho stvořil tenhle krásně úchylně nadsazený žánrový hybrid, zahalený do hávu urban legend o strašidelném domě „před kterým děti přecházejí na druhou stranu ulice“. Originálnímu, nápaditému a především zatraceně zábavnému scénáři - podle mě Cravenově nejlepšímu - snadno odpustíte horu nelogičností (policisté si při prohlídce domu nevšimnou rozmístěných výbušnín a děr ve stěnách, které předtím taťka v S/M oblečku nadělal brokovnicí, a nepozastaví se ani nad tím, že tak velký dům nemá sklep aj.) a přestřelený konec, ve kterém naivně vygraduje rozpačitý sociálně-kritický podtext filmu pranýřující vykořisťování rasových menšin. Mimořádnou pochvalu si zaslouží kompletně celý herecký ansámbl – od opravdu vymazleného domu plného tajných chodeb a skrytých pastí v hlavní roli, přes brilantní groteskní psychopaty Everetta McGilla a Wendy Robie, zrekrutované Cravenem ze seriálu Twin Peaks (kde rovněž hráli manžele), až po velmi dobré dětské herce Brandona Addamse (Blázen), A.J.Langer (Alice) a debutujícího Seana Whalena (Špaček). Nemluvě o bohužel jen krátce se vyskytující ghetto superstar Wingu Rhamesovi. A přidá-li se k tomu mimořádně silná nostalgie, je z toho pět hvězd bez debaty. Zřejmě nejlepší horor o strašidelném domě, co jsem viděl. ()

Galerie (139)

Zajímavosti (9)

  • Craven si pro roli rodičů vybral Wendy Robie a Everetta McGilla, když je uviděl hrát manželský pár v seriálu Twin Peaks. (Chatterer)
  • Herec Sean Whalen hrál postavu Roache ve věku 26 let. Jeho postavě ve filmu přitom bylo zhruba 15 až 16 let. (ČSFD)
  • Rodiče týraných dětí se v celém filmu oslovují "mámo" a "táto". Jejich jména ve filmu nikdy nezazní. (Alfréda)

Související novinky

Navždy mladý

Navždy mladý

29.09.2006

Hororový veterán Wes Craven očividně ještě nehodlá odejít do zaslouženého důchodu. Nejen že se opět postaví za kameru, ale bude i autorem scénáře, což by si už zasloužilo nějaký ten přípitek. Od dob… (více)

Reklama

Reklama