Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Bzzzz hergot zas ty mouchy otravujou, ale zabíjet jí nebudu, co kdyby to byl Jeff Goldblum. Tohle je jeden z nejlépe zapamatovatelných hororů posledních 20ti let. Když jsem ho viděl prvně, odvracel jsem pohledy od zrůdně se měnícího Setha Brundlea a scéna ve které si odloupává nehdy nebo vytrhává kust čelisti mnou vždycky slušně zamávala. Po vizuální stránce silně působivé dílo, sedíte si pohodlně ve smé křesle a přesto máte pocit, že jste v tom skladišti a to montrum je nad vámi. Linie napětí je zcela vyvážená a napětí samo je rozvrstveno do všech částí filmu rovnou měrou. Ta pověstná husí kůže, kterou by měl horor vyvolávat se vám zatáhne i na oční bulvy, protože tak mistrně přepracovaný scénář se u tohodle žánru jen tak nevidí. Herecké výkony jsou strhující (v české verzy podpořené skvělým dabingem), opravdové, neumělé. Výtvarně špičkové a na dobu svého vzniku opravdu slušně humusoidní. A samotný David zde uplatnil svou fantazii, jež dokáže pracovat na plné obrátky a divákovi pěkně vrtat do mozkového aparátu. Skvělá podívaná co nestárne a pan Moucha jež vám naservíruje patřičnou dávku chutně vzhlížejících momentů. jen prosim vás, až se budete teleportovat, bacha na to s čím se v bedně zavíráte, sou i záheřnější věci než jen muška zlatá (viz třeba blecha či komár). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) -"I'd like to become the first insect politician." Goldblum ve své nejgoldblumovější formě, až radost pohledět, ale od zajímavého béčka až céčka k výpovědi o lidské povaze by to chtělo ještě trochu propracovat, nebo snad vychytat pár much, muhahahahaha. (A když říkám výpověď o lidské povaze, tak myslím něco jako "Věc" a ne přímo antické drama, i když v těch by se nějaký mutant taky našel, takže klidně i antické drama.) Jinými slovy jde o hrubé vítězství nápadu nad propracovaností scénáře. P. S.: Howard Shore celkem jede. ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, které nastavily metr, jak nahlížet k tématu teleportace (mimo jiné) a inspirovaly se jím mnohé jiné filmy, takže je na škodu, pokud člověk viděl nejdřív ty novější, stejně jako já. Nicméně masky fungují pořád stejně strašidelně a celé finále jsem byl napjatý, podobně jako u Carpenterovy Věci. Neumím si moc představit, jak nudně by to vypadalo dnes, po 35ti letech...78% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Poprvé, když jsem Mouchu viděl v dětských letech měl jsem z toho horší pocit. Teď už mě to tolik nenatchlo, ale na tu dobu povedený hororový snímek. Začátek je seznámení s teleportem a od poloviny se to zvrtne v něco neuvěřitelného. Kdyby se v té době točilo daleko víc takových hororů, možná bych se i na nějaké to dílko podíval.. 7/10 = 75% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Film, který D.Cronenberga opravdu proslavil. Původní verze z 50.let se mi líbí, na vině ovšem bude kromě příběhu také skvělý Vincent Price. To, že po trikové stránce působí krotce, odůvodňoval prý později V.Price příliš tvrdou hollywoodskou cenzurou. Cronenberg se rozhodně cenzury nebojí a navíc točí většinou v rodné Kanadě.... Proměna vědce Brundla (vynikající J.Goldblum) v jeho filmu je ukázkou skvělé práce maskérů ( Oscar za masky vskutku více než zasloužený). Vzpomínám si, jak naše dobová kritika v časopise Kino ( ještě je mám v pokoji na skříni zapadané prachem) se nad snímkem pohoršovala a představovala ho jako příklad zvrhlého západního dekadentního a úpadkového umění ( otázka je, zda recenzent vůbec film viděl). Cronenberg si sice libuje v různých mutacích lidského těla, ale ty jsou mu vždy východiskem pro závažnější sdělení. Tak je tomu i zde - rozpadající a měnící se vědec se dostává do izolace, stává se na jedné straně atrakcí, na straně druhé vyvrhelem. Jde o obžalobu vědy, kam až může zajít ( vzpomeňme Čapkův Krakatit, Válku s mloky, Věc Makropulos, R.U.R., Továrnu na absolutno...), nebo o snahu ukázat, jak se bude společnost chovat k jiným (například otázka menšin)? Cronenberovy filmy bývají nejednoznačné a i zde by prvoplánový výklad nebyl na místě. Nechť každý sám zapřemýšlí, čím ho film oslovil, co mu předal. Nechutná přeměna hlavního hrdiny je však opravdu jen součástí celého příběhu. ()

Galerie (204)

Zajímavosti (38)

  • Tyto scény byly nakonec z filmu vystřiženy:
    - Brundle (Jeff Goldblum) se pokusí teleportovat kočku, která se ale promění ve zmutovanou potvoru, již ubije k smrti trubkou.
    - Brundle šplhá po stěně budovy a z těla mu vyleze hmyz.
    - Alternativní konec, v němž se Veronice (Geena Davis) zdá další sen o nenarozeném dítěti, tentokrát motýlími křídly. (HellFire)
  • Producent filmu Mel Brooks prišiel na premiéru s dámskou čelenkou, na ktorej boli pripevnené chlpaté uší, ako dôkaz jeho vlastnej premeny. (classic)
  • Scéna, v níž se Seth (Jeff Goldblum) mění ve svém bytě v mouchu a začne lézt po stěnách, se natáčela ve studiu, kde napevno umístěná kamera zabírala točící se pokoj s pečlivě přilepeným vybavením. (Epistemolog)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama