Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedno přísloví říká: "Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl." Jenže starý indiánský mýtus Weendigo zase vypráví o tom, že ten, kdo požije maso svého nepřítele, získá jeho sílu a duši. Má to ovšem háček každý, kdo to udělá, dostane i neukojitelný hlad po další lidské potravě, změní se v dravce a tomuto neblahému osudu může uniknout pouze vlastní obětí. Americko-britský film Dravci, který je kombinací kanibalského a upírského hororu, se odehrává v polovině 19. století na zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Právě sem je na zimu převelen kapitán John Boyd, vyznamenaný za hrdinství v mexicko-americké válce. Jenže jak už to při válečných konfliktech bývá, všechno se ve skutečnosti odehrálo trochu jinak. V bohem zapomenutém místě však Boyda čeká nejtěžší bitva jeho života střet s kanibalem Colqhounem, který pronikne do pevnosti a vláká její posádku do pasti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (468)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi ulítlý kanibal-western s perfektním soundtrackem Michaela Nymana. Carlyleho a Pearce bych se po tomto snímku bál kdekoliv potkat na place, obzvláště kdyby mi z vonícího kotlíku nabízeli bublající guláš... I když .... člověka by to možná vzpružilo :-) Ještě teď jsem z Dravců lehce mimo. Dávám 4 okousané hvězdičky už jen za originalitu. * * * * ()

sud 

všechny recenze uživatele

Už z úvodních dvou citátů jsem myslel, že nebudu. Ovšem nikdy bych nedoufal, jaký můžou být "Dravci" film (rozuměj jak kvalitní). Neskutečně ujetá kombinace westernu, hororu a černočerné Burtonovské komedie. Zajímavé je, že film není nechutný či oplzlý, každá gore scéna je na hranici ujetosti a nechutnosti, ale nikdy ji nepřekročí. Na ujetosti rovněž přidává vynikající hudební doprovod, kdy například v napínavé scéně honičky v lese hraje skoro až žertovná hudba. Herci jsou do jednoho výteční. Zvláště Robert Carlyle nemá chybu. Scénář není ani trochu hloupý (to je v dnešní době v hororovém žánru co říct) a do detailu promyšlený. Oplývá jak napětím, tak černým humorem. Každá postava má svůj prostor, žádná není zbytečná, nebo jen do počtu. Paní režisérka Antonia Bird si s daným tématem pohrála a na výsledku je to vidět (krásná příroda - Tatry). "Dravci" (v TV uvedeni pod debilním názvem "Žer, nebo umři") jsou velice svéráznou, ujetou a zábavnou podívanou, natočenou s malým rozpočtem a pro radost. To už se dneska málo vidí. Vy všichni hororofilové, ujeťáci i milovníci netradičních westernů - tenhle film je pro vás. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 8/10/// +intenzivní hudba, drsné a krvavé -čekal jsem trošku něco jiného, lepší zápletku, příběh/// Horor zasazený do 19.století. No proč ne, takových moc není. Atmosféru to má výbornou. Jednání postav je drsné. Ovšem samotné postavy mě nijak zvláš neohromili a tak nějak mě bylo jedno jak dopadnou. Přiklonil bych se ke čtvrté *, být v tom filmu ještě něco dalšího, něco víc. Film ovšem nabídne jen silý zážitek, pro někoho možná nestravitelný./// Celkem 70%/// ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Za nějaké to zatoulané pěkné slůvko stojí velmi pěkný soundtrack a úvodní Nietzscheho moudro. Zbytek je od první minutky do poslední obrovskou hromadou hoven. Kdybych se chtěl zachovat šovinisticky, tak bych napsal něco v tom stylu, že mě ani moc nepřekvapuje, že má tento kousek na svědomí žena. Opravdu delikátní a nadpozemská sračka. Tento pokus o film připomíná situaci, kdy se člověk nejde celý den vysrat a navečer to ze sebe vyžene vše najednou. Není to děsivé, není to vtipné a už vůbec to není ani za mák zajímavé. Vážně netuším, proč takový paskvil překročil práh střižny. Až na 3. pokus jsem film dotáhl do zdárného konce, a to má jen 97 minut. Hrozná píčovina, dokonce taková, že na sebe snad nemohla ani vydělat. Snímek je vhodný snad výhradně pro TV nova, a to kolem 4 až 5 ranní, kdy většina populace spí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Stupidní sračka, která není ani strašidelná, ani vtipná, nic tam nedává smysl, hraje k tomu příšerná hudba, která je k těm záběrům většinou totálně nepatřičná, a ještě k tomu ten "oficiální text distributora" neuvěřitelně lže, když tvrdí, že jde o kombinaci kanibalského a upírského hororu, protože v tom filmu není jediný upír, takže se cítím prostě podveden. Nechápu, proč to tady má tak vysoké hodnocení, a jsem otrávený, že jsem tomu dal šanci, protože mi přišlo, že to vypadá slibně, což fakt jen vypadá - ke konci je debilita scénáře už zcela nesnesitelná. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Syndrom windigo je reálně existující popsaná psychotická porucha projevující se krom jiného nutkáním požívat lidské maso. (kwaicheng)
  • Herec Jeffrey Jones využil své přítomnosti v České republice během nátáčení Dravců a v únoru 1998 se na pozvání tvůrců zúčastnil předávání Českých lvů. (TheRaven)

Související novinky

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

Horor na Divokém západě – svatokrádež?

16.03.2008

Soudný den je za rohem, ale režisér této drsné akční sci-fi Neil Marshall (kromě jiného tvůrce vynikajícího klaustrofobického Pádu do tmy) se přesto dívá do budoucnosti. Která leží v minulosti. Máte… (více)

Reklama

Reklama