Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Sedmidílný seriál ze současnosti o přátelství desetiletého Josefa a jeho stejně staré spolužačky, vietnamské holčičky Ly, vypráví s jemným humorem o krizi, kterou prochází Josefova rodina. Ly se stává Josefovou spolubojovnicí nejen proti tetě Martě, která se "nebezpečně" sblížila s jeho otcem, ale je mu oporou také ve chvíli, kdy ztrácí své nejlepší kamarády a život mu ztrpčuje uražená spolužačka - Helena B, jejíž nenávist se nakonec soustředí na Ly. Lyino charisma nakonec pomůže ukončit dětské podrazy a sváry, stará přátelství jsou obnovena, našel se i ženich pro tetu Martu. Autorka seriálu scenáristka Anna Vovsová spolupracuje s Českou televizí přes deset let. Pro dětské diváky napsala původní pohádkový příběh "Pohádka o prolhaném království" a příběh "Zamilovaná" (premiéra 1993), který získal řadu ocenění na mezinárodních festivalech (v Remeši, v Montevideu, v Chicagu). (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tak bez dvou dílů jsem shlédla vše a mohu tak hodnotit. Seriál je na české poměry tak trochu netypický - už jen tím, že ústředním tématem je vietnamská menšina v Česku, vnímaná možná stále ještě jako jeden ze sociologických problému. Avšak tato "nová voda" právě dala příběhu šmrnc. Spolu s angažováním kvalitních herců (Stašová, Kaiser, Vilhemoá, Kraus, aj.) - doplněnými o neméně talentované dětské představitele - sliboval seriál dobrou podívanou. To by však nemohl být "ověnčen" mnoha slabými místy... Za povedené bych viděla "zimní díly", kde se tvůrcům povedlo (jako už dlouho ne) přenést na plátno tu pravou českou vánoční atmosféru. Ale všeho dočasu. Některé dějové linie byly nedokončené, čili bezpředmětné (např. příběh Helenky). Poslední díl, který v mém hodnocení mohl jazýčky vah vynést možná až ke čtyřem bodíkům, rozhodl. Tento díl se nepovedl, ať se na to dívám ze všech stran. A protože byl poslední, tak dal vlastně celému seriálu ráz. Snad jediným kladem byl neobvyklý konec, kdy ne vše skončí tak úplně šťastně... I přesto si myslím, že seriál "Josef a Ly" nezapadá mezi šeď ostatních vícedílných počinů posledních let. ()

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Vynikající rodinný seriál, který se konečně nezaobírá životními starostmi dospělých (viz Náměstíčko, Místo nahoře či Nemocnice po 20 letech) ale starostmi a dobrodružstvími prepubertálních dětí. Pěkný příběh, jež s humorem popisuje chod obyčejné rodiny, vás určitě na mnoha místech příjemně pobaví, neboť vám připomene vaše vlastní školní či rodinné příhody. Vynikající Táňa Vilhelmová v roli tetičky "HYDRY" Martičky skvělě paroduje pitomé holky, pro které je nejdůležitější kufřík se šminkami a "jedno pifko". ()

Reklama

kocourMour 

všechny recenze uživatele

Docela příjemné seriálové překvapení letošního podzimu. Až na nevýrazné herecké výkony některých dětských herců, zejména hlavního hrdiny, (vyjma té holky co hraje Helenu B., ta je přesvědčivá) je to docela dobrá zábava. Kaiser a Vilhelmová jsou dobří. Oceňuji pokus o rodinnou zábavu s "výchovným" podtextem o odlišnosti kultur. ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

První dva díly slabší, už jsem chtěl sledování tohoto seriálu pomalu vzdát, ale nakonec dobře, že jsem vydržel. Zbylých 5 dílů totiž nemělo chybu. Milý, nenásilně a s humorem napsaný scénář podtržený slušnými hereckými výkony - to vše se zasloužilo o pohodovou podívanou zpříjemňující pondělní večer. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem tenhle seriál docela s oblibou v televizi sledoval a docela mě chytnul. Je to sice takové hloupoučké pro děti, ale i tak to dokázalo zaujmout. Šlo především a mezilidské vztahy, vtipné scény a silnou dětskou nostalgii. I herecké obsazení nebylo špatné. Takže docela příjemný sedmidílný seriál. Hodnotím na slušných 66% = *** ()

Galerie (52)

Zajímavosti (6)

  • Hudbu k seriálu složila francouzská skladatelka Isabelle Gribenski. (Teres)
  • Když Ly (Anh Thu Nguyen Thi) pokládá na katedru stokrát napsaný trest se vzkazem, můžeme si všimnout, že trest z tabule byl napsaný bez chyby, kdežto vzkaz pro učitelku byl napsaný s chybami a úplně jiným písmem. (Nick321)

Reklama

Reklama