Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o generálovi Dwightu D. Eisenhowerovi. Divák je seznámen s jeho situací těsně po jeho jmenování velitelem invaze i s Churchillovými pochybnostmi, se kterými tento úkol svěřil právě jemu, a ne britskému generálovi Montgomerymu. Eisenhower následně velmi opatrně vyjednává s Montgomerym o jeho nové situaci, nakonec si i k tomuto svéráznému vojákovi najde správnou cestu. I jednání jeho podřízeného – generála Pattona – je z hlediska uvažování Eisenhowera nevhodné a on ho musí usměrnit, aby společně mohli provést určený úkol. To už divák vidí plánování místa a času invaze i následný způsob provedení. Divák pochopí, že generál věc bral jako týmový úkol, ovšem s tím, že odpovědnost za zdar akce je výhradně jeho osobní záležitostí. Z tohoto důvodu byla jeho záležitostí i všechna konečná rozhodnutí. Nakonec je jako vhodná doba určen červen. Jenže několik dní před stanoveným datem se počasí nevyvíjí příznivě. Invaze musí být odložena. Eisenhower riskuje a akci odsouvá o dvacet čtyři hodin. Počasí se umoudří a generál vydává pokyn k akci, v tuto chvíli se však sám cítí velmi špatně. Chápe, že jeho rozhodnutí způsobí smrt tisíců lidí a on je teď až tím druhým, kdo může věc změnit. (TV Nova)

(více)

Recenze (40)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Největším šokem pro mě byl Tom Selleck v hlavní roli. Když máte někoho zafixovaného jako týpka z nenáročných filmů (ať už komedií nebo westernů), docela to překvapí. No a to je taky zhruba vše, co by mohlo někoho, kdo se trochu zajímal o historii a viděl nějaký ten starší válečný film, překvapit. Dnes už prakticky tradiční historky "Ikeu, potřebuješ praštěnýho kavaleristu," a "Jen pro jistotu," se tu sejdou hezky na jednom místě a je to svým způsobem nové a dobré. Co je však daleko lepší - tato "rekonstrukce" se dokázala vyhnout přehnanému patriotismu a patosu...díky čemuž může ovšem místy působit trochu těžkopádně. Naštěstí je stopáž velmi rozumná, nehledě na to, že u tak významných událostí se snad ani nudit nelze. A za obzvláštní potěšení (mého poněkud protifrancouzsky zaujatého já;)) v podobě osoby budoucího monsieur le presidenta dám deset procent navíc. A je z toho velmi slušných 70%. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Spíš drama z období války, akce žádná (což nevadí) a dobrodružství skutečně pomálu (v takové době a v takové pozici, jakou si Dwight vydobyl, to zrovna moc dobrodrůžo nebylo). Příjemné překvapení Tom Selleck, Patton vyobrazen jako blb, de Gaulle jako idiot. Příjemná televizní podívaná ze zákulisí přípravy jedné z nejdůležitějších vojenských operací, bohužel jen televizní. Větší rozpočet by film uvítal, klidně bych byl i za mnohem větší příděl podrobností, možná by tím ale zase trpěla Ikeova role. Politicko-armádní konverzačka. ~~~ Normálně film za ***, za Sellecka, McRaneyho (Patton) a Shevtsova (de Gaulle) nakonec o hvězdičku víc. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Televizní pocta generálu Eisenhowerovi, kde se hlavní role výborně zhostil Tom Selleck. Není to nic výpravného ani válečného. V podstatě se jedná o konverzační přiblížení Eisenhowerových myšlenek, jednání a plánování strategií. V oněch myšlenkách se hodně filozofuje a tak to mnohé může odradit, ale tak nejlépe je poukázáno na fakt, jak velká osobnost to ve své době byla. Dramatizace událostí vedoucí až ke dni-D je silným příběhem ve všech směrech a to jak v plánování, tak i v konzultacích mezi různými vojenskými vůdci. Atmosféra filmu je velice solidní a divácky přitažlivá. Pokud se tedy divák zaměří na děj a nebude očekávat akci. Stejně jako Eisenhower za své činy, tak i tvůrci za tento počin si zaslouží uznání. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

fantastický film Ike Churchil přímo nádhera děkuji že jsem se narodil v 1941 a nebyl u toho ; perfektní pohled na invazi očima velitelů . Tom Selleck představitel chlapů moc mi připomíná Gregory Pecka a ostatní aktéři výborně podaní . ten film se musí prostě vidět deda :-) Pro Ika poslat tísíce vojáků na smrt to bylo určitě deprimující, ale bylo to nutné jinak by nás rusáci sežrali všechny deda :-)souhlasím s aluskou "Máš na to, abys to dokázal, i s generály a admirály, které on urazil." - "Jsem rád, že si to myslíš, Brade, protože když to zpackáme, skončíme spolu v zásobovacím kanclu ve Washingtonu.", "Jsme obklopeni jedněmi z největších egoistů v dějinách, mým úkolem je starat se, aby táhli za jeden provaz, a to nesvedu, když se s nimi budu prát o místo v novinách."(4.10) organizace je strašně důležitá , poslat vojáky musí dostat nažrat auta benzin, dábelské deda honza:-)7,9,18 fantastické i dnes15.6.2019 :-) 18.8.2o2o:-) 23.1o.2o2o:-) 25.4.2021  jak jsem již popsal mun selek nemá chybu 3.9.2O21 ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film s malým rozpočtem, zato ale s velkým potenciálem, který je stvořen pro ty, co se zajímají o druhou světovou válku, vylodění v Normandii nebo americkou politiku (tedy i pro mě :-). Nečekejte dalšího Vojína Ryana, tenhle film nestaví na vojácích na bojišti a jejich osudech, nýbrž na tom, kdo celou akci organizoval a jejich osudy rozhodl. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama