Reklama

Reklama

Obsahy(1)

14. mája 1948 sa na mape sveta objavil nový štát Izrael. Jedným z tých, ktorí prispeli k jeho samostatnosti bol americký plukovník Mickey Marcus (Kirk Douglas), ktorý pomáhal pri formovaní izraelskej armády. Film je predovšetkým výpoveďou o ňom samom, vychádzajúc z knižnej biografie Cast A Giant Shadow: The Story of Mickey Marcus Who Died to Save Jerusalem napísanej Tedom Berkmanom. Herecké začiatky sú ťažké a tak aj Michaelovi Douglasovi sa tu našla iba malá rola vodiča džípu... (Yoss)

(více)

Recenze (22)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Libové. Politické pasáže za mě trochu drhnou, ale akce je napínavá, film nenudí a Kirk baví, protože jednou za čas nasolí hodně stylovej výrok. Navíc vzácně zpracovávané téma Izraelské války je přesné, atraktivní a informativní. K režijní stránce Velkého žalu mám akorát otázku proč, když Shavelson měl k dispozici ty prostory co měl, cítil potřebu natočit zbytečný záběry ve studiu před plátnem?? ()

waska 

všechny recenze uživatele

Podle mého je tento snímek malinko podceňovaný. Film je z období ( osamostatnění Izraele ), které se tak často, jestli vůbec, neobjevuje na filmovách plátnech ani na televizních obrazovkách, takže filmaři prostě neměli kde brát. Ale přesto je to celkem slušně zvládnuto, herecké obsazení je přímo vynikající ( Douglas, Brynner, Wayne... ) a o zajímavé situace taky není nouze. 70% ()

Reklama

Dárius 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý snímek o počátcích státu Izrael.Scénář hodně čerpá s historie-kdo o tom něco četl dá mi zapravdu.Pokusím se poopravit kolegu"dopitak".Režisér filmu vůbec nemusel herce přesvědčovat o nějaké roli krvelačnosti.Oni to hráli od srdce.Kirk Douglas a hlavně John Wayne-tyhle opravdu nemusel nikdo přesvědčovat na čí straně je pravda.Je to o nich známé,těžko byste hledali v r.1966 větší obhájce demokracie a zastánce boje za sebeurčení národa.Džípy proti tankům-ano ano,tak to bylo.Pokud někomu připadá usměvné házení sifonových lahví na pěšáky protivníka-nic o tom neví.Tyto lahve vyhazované ze Spitfiru-dodaného z Československa,měli podobný jěčivý zvuk jako sirény Štuk.Egyptané z toho měli nezapomenutelný zážitek.-jen tak pro pořádek.5.1.2010. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Takové volné pokračování šest let starého Exodu, které popisuje osud Izraele po odchodu Britů a střetnutí s arabskými zeměmi, které rozhodně nemíní připustit vznik židovského státu. Ač natočený nejspíše na základě skutečných událostí, působí to spíše jako dobrodružná pohádka, kde správňácký americký hrdina ukáže neschopným izraelcům jak bojovat, užije si navzdory manželce doma románek a kde mezitím izraelci útočí na arabské tanky s džípy a letadly shazující místo bomb bordel. Celkem nezúčastněný výkon Kirka Douglase tomu taky moc nepomáhá, ostatní hvězdy (Wayne, Sinatra, Brynner) jsou spíše do počtu, židovský herec Topol pak v jednatřiceti hraje zhruba dvakrát staršího arabského beduína. Není to úplně špatné, ale ani žádný zázrak a ten pitomý konec si mohli tvůrci odpustit. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Válečný a zároveň trochu romantický film z doby vzniku státu Izrael a arabsko - izraelské války z roku 1948. Celá plejáda hereckých hvězd - Kirk Douglas v roli legendárního židovského amerického plukovníka a velitele izraelské armády Mickey Marcuse, dále Yul Brynner, John Wayne, Frank Sinatra - a k tomu vděčný námět bojů jen puškami a dynamitem ozbrojených nevycvičených izraelských vojáků s arabskou přesilou. Nezapomenutelná je scéna zastavení egyptských tanků pancéřovanými džípy, zamaskovanými děly a leteckým bombardováním láhvemi sodovky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=L8OhCxnHuKI ()

Galerie (118)

Zajímavosti (3)

  • Československá republika poslala v rámci pomoci do Izraela nielen streľné zbrane, ale i lietadlá a tanky. Jednalo sa vo veľkej miere o koristnú techniku wermachtu. (andykovac)
  • Michael Douglas v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama