Reklama

Reklama

Obsahy(1)

14. mája 1948 sa na mape sveta objavil nový štát Izrael. Jedným z tých, ktorí prispeli k jeho samostatnosti bol americký plukovník Mickey Marcus (Kirk Douglas), ktorý pomáhal pri formovaní izraelskej armády. Film je predovšetkým výpoveďou o ňom samom, vychádzajúc z knižnej biografie Cast A Giant Shadow: The Story of Mickey Marcus Who Died to Save Jerusalem napísanej Tedom Berkmanom. Herecké začiatky sú ťažké a tak aj Michaelovi Douglasovi sa tu našla iba malá rola vodiča džípu... (Yoss)

(více)

Recenze (22)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak někteří v hodnocení filmu akcentují především svůj politický názor- takže abych to trochu vyvážil: dodávky zbraní a techniky Izraelcům v této kritické době považuju za jednu z mála věcí (a možná jedinou), na kterou můžeme být jako stát po roce 1945 hrdí. A nic na tom nemění fakt, že za tím stáli Rusové se svou (naštěstí mylnou) vidinou nového státu indoktrinovaného bolševismem. Ad Zazie: Ve své autobiografii "Hadrářův syn" vzpomíná Kirk Douglas na natáčení s tím, že syn Joel mu dělal osobního strážce a Michael jednou zaskočil jako řidič ve scéně, kdy měl džíp vyjet "krkolomnou rychlostí" horským úbočím. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Melville Shavelson zahrál milostným příběhem vojenského poradce rozhodujícího se mezi dvěma ženami na emotivní strunu, nádavkem přidal velkou porci z válečného kotlíku. Velký žal právě že není standardní válečný snímek, druhá světová válka se tu odehrává jen formou flashbacků a boje se přenesly na Blízký východ. Natočeno v době, kdy generalizovaně řečeno Američané měli chuť válčit (nebo alespoň producenti si to mysleli). Kirk Douglas ve velké, a tvůrci se snaží přesvědčit, že i spravedlivé roli, nepřesvědčení však musí nutně nabýt dojmu, že jde spíše o roli krvelačnou. Téměř neozbrojené Izraelce žene v džípech proti egytpským tankům. Z hereckého ansámblu zaujme kromě rozhodného Kirka Douglase a domácího velitele odboje, někdejšího Crise Yula Brynnera, i postava amerického generála v podání drsňáka Johna Wayna, malou a hodně smutnou roli si tu zahrál i Frank Sinatra (jeho letecké bombardování lahvemi sifonu ovšem nemělo chybu). Jeden z filmů, kde buďto obdivujete tvůrce za odvážně dlouhou stopáž, nebo je za to samé proklínáte. It depends. ()

Reklama

waska 

všechny recenze uživatele

Podle mého je tento snímek malinko podceňovaný. Film je z období ( osamostatnění Izraele ), které se tak často, jestli vůbec, neobjevuje na filmovách plátnech ani na televizních obrazovkách, takže filmaři prostě neměli kde brát. Ale přesto je to celkem slušně zvládnuto, herecké obsazení je přímo vynikající ( Douglas, Brynner, Wayne... ) a o zajímavé situace taky není nouze. 70% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to trošku romantický, chvílemi naivní a chvílemi americky přepjatý, ale i tak velmi kvalitní film. Už to herecké obsazení stojí zato. Hlavní zásluha filmu však vězí v historickém, poměrně věrném popisu událostí kolem vzniku státu Izrael, o kterých se toho moc neví a u nás dlouhá léta ani vědět nemělo. Zahřeje zmínka o tom, že téměř jediné zbraně, které měla vznikající izraelská armáda v roce 1948 k dispozici byly československé. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Začnu hned s tím, co se mi na filmu líbilo nejvíc. Je to určitě válečné téma, jelikož tohle není tak často zfilmované, myslím tím ne v téhle části země. Další je Kirk Douglas. Je to fešák a roli zahrál skvěle, stejně jako mě těšila přítomnost Yula Brynnera. S čím se ale tvůrci filmu sekli nejvíc je délka. Je to až moc dlouhé na to, abych se vydržela koukat. Začíná to být zdlouhavé a nudné a když se objevily závěrečné titulky, tak jsem byla nadšená, že to konečně skončilo. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (3)

  • Michael Douglas v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Československá republika poslala v rámci pomoci do Izraela nielen streľné zbrane, ale i lietadlá a tanky. Jednalo sa vo veľkej miere o koristnú techniku wermachtu. (andykovac)

Reklama

Reklama