Reklama

Reklama

VOD (1)

Jeho návštěva se změní v očistu. Yul Brynner jako nájemný střelec, jehož úkolem je zabít nepohodlného válečného rebela... Konfederační voják Matt Weaver se po válce vrací zpět na svou farmu v Novém Mexiku. V zapadlém městečku však zjišťuje, že se během války řada věcí změnila. Jeho matka je po smrti, jejich farmu prodal místní bankéř jako zabavený majetek a unionističtí sousedé ho považují za svého nepřítele. Zatvrzelý Matt se však se ztrátou rodinného majetku odmítá jen tak smířit a stává se z něj rebel, jehož je potřeba zneškodnit. Vypočítavý bankéř Sam Brewster povolává na pomoc nájemného kreolského pistolníka Julese. Charismatický muž s přesným koltem se ale jeví velmi nevyzpytatelně a atmosféra v prohnilém městečku začíná nebezpečně houstnout... Westernový snímek režiséra Richarda Wilsona poutavě zachycuje společenské poměry v období po skončení americké občanské války a vyniká hereckým obsazením. V roli nepohodlného vojína se představí začínající George Segal a v roli nesmiřitelného střelce Yul Brynner, který zde typově navazuje na svou nejslavnější roli ve filmu Sedm statečných (1960). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

reich 

všechny recenze uživatele

Další western Yula Brynnera, který pro mě se stal příjemným překvapením. Příběh může se zdát velice jednoduchý, taky vlastně je. Má to své ale ovšem. Postupně stoupá napětí a pistolník Jules více stupňuje svou tyranii vůči prohnilému městečku. Nutno říct, že nikdo v tomto městečku nemá zameteno před vlastním prahem a i když městečko se tváří, že je na straně severu, tak pořád mají někteří omezený názory, že indiáni, Mexičani a všichni, kdo nejsou bílí, tak nejsou pro město dost dobrý. Režisér filmu Richard Wilson natočil kvalitní snímek, který se odehrává těsně po válce a ukazuje nám lidskou prohnilost snad ze všech stran. Obrovským plusem filmu je Yul Brynner, u kterého divák netuší do konce filmu, jak se zachová a o co mu vlastně jde. Do role Matta, rebela, obsadil George Segala, který ovšem podstatnou část ve filmu není moc vidět. Příkladem je, když obsadí znovu svou farmu, ale nikdo neví, jak se to stalo, protože to bylo jaksi opomenuto. Jeho bývalou přítelkyni Ruth ztvárnila kráska, která okouzlí i pistolníka Julese, herečka Janice Rule. A potěší vidět i Brada Dextera, který zde bohužel paběrkuje a je nevýrazný. Dal bych pět hvězdiček, ale jak už jsem zmínil, zásadně mi tam chybí scénka, obsazení farmy, dost podstatná a více rozvinout ještě film. Ale zaslouží si krásné čtyři hvězdičky, jelikož Brynner doslova ničí městečko a dokonale ztvárňuje znechuceného Julese nad městečkem. 75% ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že sa tu za hodinu a pol neudeje nič obzvlášť akčného a finálna prestrelka tiež za veľa nestojí, nemôžem povedať, že by bol Invitation to a Gunfighter zrovna nudným westernom. Dôvodom je suverénne pôsobiaci Yul Brynner v úlohe profesionálneho strelca, majúceho nad nepríliš odvážnymi malomeštiakmi, ktorí si ho najali na zabijácky džob tak drvivú psychologickú prevahu, že zväčša nemusí vôbec siahať po kolte na to, aby niekomu nahnal do gatí a hravo docielil to, čo má práve za ľubom... Podobnú postavu dominantného pištoľníka, ovládajúceho obyvateľov prehnitého malého mestečka si o deväť rokov neskôr strihol aj Clint Eastwood v o dosť drsnejšom westerne Tulák zo šírych plání... ()

Reklama

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Tajemný pistolník svou pravdomluvností a duchapřítomností zachrání celé malé město. Přitom to nedělá ani pro peníze, ani pro potěšení. Je jen extrémně čestný, schopný (střelec), zvědavý a vnímavý. Možná je až moc čestný - srovnatelně s takovým Mirkem Dušínem nebo rovnou Ježíšem. Vede ho vnitřní kompas nebo bůh nevyzpytatelnými stezkami ke konečné katarzi. Příběh je poutavý od začátku do konce. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zámerne zvláštny western. Brynnerova postava je nevypočitateľná a nie vyslovene kladná. Veľa sa nestrieľa, film značný čas venuje odhaľovaniu motivácií hlavného hrdinu, ale psychológia nie je práve prepracovaná. Film vlastne spracuváva tému divného mesta rovnako ako NA PRAVÉ POLUDNIE alebo STRÁŽCA ZÁKONA, ale práve pri zrovnaní s klasikami tento western neobstojí... ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Poloromantické polodrama postavené hlavně na vizuálu Yula Brynnera, který svým charisma utáhne celý film skoro sám. Zdařile mu sekunduje Janice Rule, ovšem pouze svou krásou, ve westernech ne až tak obvyklou. Ale daří se jí být krásně smutnou. Jinak její postava byla rozpačitá, když si nemohla vybrat mezi třemi muži a čekala až, který zůstane naživu. Až závěr je více westernový, ale také žádná klasika. 67%. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama