Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kolem roku 1900 Američan Francis Oimet (Shia LaBeouf), prostý mladík z nuzných poměrů, již v dětském věku pracuje jako nosič golfových holí. Pomalu si k tomuto sportu buduje náklonost a jeho vzorem a idolem se stává golfový mistr Brit Harry Vardon (Stephen Dillane) přezdívaný „golfový elegán“. Francis tak začne snít o tom, že jednou bude hrát golf také a ve svém pokoji po nocích trénuje. Jeho otec (Elias Koteas) má však k synovu snu odmítavé stanovisko a golf je podle něj hra pro bohaté, mezi které samozřejmě nepatří a která jemu samému a jeho rodině nic nepřinese. Francis se však nehodlá podvolit otcovu přání, aby se vyučil a pracoval v obchodě, a chce se zúčastnit mistrovství amatérů. Otec nakonec svolí pod podmínkou, že pokud prohraje, golfu se nadobro vzdá. I přes skvělé výsledky, které Francis na turnaji předvádí, se mu kvůli závěrečné chybě nepodaří postoupit a v turnaji skončí. V roce 1913 pak Francis pracuje v obchodě se sportovními potřebami a na golf už pouze vzpomíná. Jednoho dne jej přijde navštívit sám prezident golfové asociace a nabídne mu účast v nadcházejícím US Open, neboť si asociace přeje mít v turnaji jednoho amatéra. Francis však tuto nabídku odmítne kvůli slibu, který dal otci. Když ale na vlastní oči spatří hrát na hřišti Harryho Vardona, změní názor… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

predators 

všechny recenze uživatele

V podstatě jenom o golfu :-) Žádné propocené dresy nebo horké palubovky vysokoškolských univerzit. Nic takového. Jenom tráva a občas nějaký ten písek nebo les. Jo a Shia LaBeouf, kterému to s holí náramně šlo. A ikdyž je golf (překvapivě) :-) ústředním tématem, je zde zachycen s lehkostí Tygera Woodse :-) Zajímavosti: Je vidět, že k tomu, aby Shia dobře zahrál, nepotřebuje "hromady ojetého šrotu" :-) 80% ()

Jaccobos 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, než podotknout, že golf je hra, která snad nejlépe odráží skutečnost života, že člověk neví dne ani hodiny a zlepšovat se, dosahovat úspěchů lze pouze postupně, s velikou trpělivostí, polykanými urážkami a pílí - to vše s tím, že kdykoli může odkudkoli přijít cokoli a toto naše urputně započaté dílo nadobro zmařit. I přes tuto více než nejistou situaci se ale musíte pekelně soustředit, ale ne zase moc, protože to taky škodí. Zkrátka golf i život mají společné paradoxy - to je činí tak zajímavými a přitahujícími. Ještě jednu věc mi dal tento film - našel jsem konečně cestu k Shia Labeoufovi - hraje opravdu krásně, stejně jako jeho matka a malý "Eddie nosič". A ještě další jedna věc :) Nádherně vyobrazený vztah syna a otce. Je patrné, že otec má svého syna rád, přesto chce, aby přestal s golfem a nechce uvěřit, že by mohl někdy dosáhnout touto cestou štěstí. Doporučuje mu (velmi tvrdým a nesmlouvavým postojem), aby svého snu - golfu zanechal a věnoval se "pořádné práci". Bylo by jednoduché hned otce odsoudit jako záporáka a přehlédnout jeho opravdovou lásku a obětavost, se kterou se stará o svou rodinu. To bychom se ale šeredně zmýlili. Tento otec byl ukázkou toho nejlepšího, co člověk vůbec může ve své nedokonalosti nabídnout - i přes svou zpátečnickou povahu, přes své přesvědčení a tvrdou zkušenost, kterou v životě na vlastní kůži zakusil se odváží (ano odváží - je velice odvážný) naslouchat svému synu a nakonec ho pochopit - není to hned, ale je to a v celé plnosti a kráse, kterou nabízí poslední dojemná chvíle filmu... ()

Reklama

Tomik. 

všechny recenze uživatele

To jsem tak jednou dostal chuť podívat se na film s nějakým oblíbeným hercem jedné slečny… no netrvalo dlouho a já si, aniž by něco tušila, dle jejího vybroušeného vkusu vybral Shia LaBeoufa. A jelikož jsem poměrně velký fanoušek do sportů obecně, tak ze zjištění, že existuje sportovní film, ve kterém hraje hlavní roli, jsem byl doslova nadšen. Stejně tak jako z celého filmu. Sice mi už z popisu bylo jasné, o čem to je a jak to dopadne, přesto mě Golfový sen neobyčejně zaujal. Mám rád příběhy, ve kterých si jde člověk nekompromisně za svým snem, zvlášť člověk, kterému osud nepřeje (viz. tady "nepřejícný" otec) a ten pak na sobě musí dvojnásobně makat, aby dosáhl toho, po čem touží. A to platí obecně, ne jen ve sportu, ale třeba i v hudbě. Tak jako tak, příběh Ouimenta byl LaBeoufem ztvárněn výborně. Přiznám se, že klasickému golfu dvakrát neholduju (čemuž se netřeba divit v naší zemi… my tady spíše minigolf a to už jsem zase jako ryba ve vodě) a tedy i přesto, že nejsem v jeho historii ani v pravidlech hry jako takové dvakrát kovaný, vůbec jsem se nenudil (což se někdy, když se mluví o něčem, o čem nemáte ani páru, stává). Tady ne. Zajímavé. Snad jen škoda, že onen turnaj zabral většinu filmu. Ouiment byl natolik výrazná postava, že by nebylo na škodu dát mu větší prostor i mimo turnaj, divákovi více rozvinout jeho život, mysl, propracovat postavu po všech stránkách k dokonalosti. Ale chápu. Jednalo se o ztvárnění skutečného příběhu (což velice oceňuju a samotnému mi to až vyrazilo dech) a tak bylo třeba držet se určité struktury pro zachování autentičnosti příběhu. Dobrá tedy. Jisté kompenzace jsem se ale přece jen dočkal a to v postavě otce. Změna jeho myšlení a nahlížení na syna byla více než dechberoucí. Tomu říkám láska k synovi. Ze začátku nechtěl o golfu ani slyšet, o to srdceryvnější byl závěr filmu (nebudu blíže prozrazovat). Ovšem obecně nám to poukazuje na jednu důležitou myšlenku a to sice, že člověk, aby něčeho dosáhl a v něčem vytrval, bezpodmínečně potřebuje cítit podporu blízkého člověka. Zvlášť ve sportu, vidím to sám na sobě. Kdybych nesportoval s určitými lidmi, asi bych s tím už dávno sekl. Jo, všechno je o vztazích a vzájemné podpoře (nejideálnější situace je sportovat se svým partnerem, to bych osobně považoval za splnění snu, jelikož sport dokáže mezi lidmi vytvořit neuvěřitelné pouto… vlastní zkušenost z rodiny). Noc nic, odbočil jsem. Na závěr tedy řeknu, že Golfový sen je sportovní drama jak má být, ještě teď se vidím, jak jsem si v hlavě říkal "pojď, pojď, to tam prostě musí spadnout!". K tomu všemu slušná hudba a vynikající Shia LaBeouf (který mi docela padl do noty, takže v blízké době plánuju projet jeho filmy trochu zevrubněji). Jak říká samotný název The Greatest Game Ever Played a já dodávám - true story :)) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prakticky všechny sportovní filmy jedou podle určité šablony. Hlavní postava je většinou outsiderem případně vysmívaným nadšencem, kterému se v daném odvětví nedávají žádné šance. Pak, zpravidla, přijde příležitost, kterou sportovec nezvládne a následuje rezignace. ovšem jen dočasná. Přesně v duchu pořekadla "co tě nezabije, to tě posílí", se hrdina vrací do záře reflektorů a v napínavém souboji všechny porazí. Golfový sen je reklamou na šablonovitost. Ničím nepřekvapí, ničím neupoutá. Pak už záleží jen na tom, jaký má divák vztah k danému sportu. A můj vztah ke golfu je nulový, takže i když přivřu obě oči, na víc než 50% to nevytlačím. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Golf není úplně mým nejoblíbenějším sportem, přesto mě filmy o něm baví. Příběh tohohle filmu je z roku 1913, ale vůbec na mě nepůsobí staře. Ba naopak, barvy a prostředí působí tak světle a svěže. Navíc mě velice bavily ty vychytávky kamery, kdy jsme sledovali letící míček nebo přistávající berušku. K tomu se dá ještě připočíst dokonalá postava malého caddyho Eddieho. Závěrečný souboj je i velice emotivní a vypjatý, což jsou další body navíc. Takže nakonec tomu vlastně nemám co vytknout, stejně jako u Legendy o slavném návratu. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • V záběru ze 42. minuty, kdy kamera přímo zabírá oči Francisa Ouimenta (Shia LaBeouf) je vidět, že nosí kontaktní čočky, což je v té době na chlapce z nižší společenské vrstvy dosti neobvyklé. (Raduza11)
  • Skutečný Francis Ouimet a Eddie Lowery zůstali celoživotními přáteli. Když Ouimet zemřel v roce 1967, Lowery byl jedním z lidí, kteří nesli jeho rakev. (freelex)
  • Ted Ray se v playoff opravdu sám vyřadil a nahrál 78, ale Harry Vardon nahrál 77 a ne 73, jak ukazuje film. Francis Ouimet měl skutečně 72. (Chundys)

Reklama

Reklama