Reklama

Reklama

Poslední ostří hoši

  • USA The Last Hard Men (více)

Obsahy(1)

Až se konečně střetnou, jeden z nich zaváhá a zemře! ... Zástupce zákona ve výslužbě Sam Burgade (Charlton Heston) a indiánský míšenec Zach Provo (James Coburn) představují dávné nepřátelé ze starých časů Divokého západu. Svět kolem nich prochází překotnou změnou, ale teď nastal čas definitivně uzavřít jednu starou záležitost. Krvelačný trestanec Provo má v životě jedinou motivaci – pomstít se bývalému šerifovi Burgadeovi, který ho jako jediný dokázal dostat za mříže. Při zatýkání se navíc šerif postaral, aby na něj nikdy nezapomněl, protože byla zastřelena jeho mladá manželka. Po útěku z vězení vede Provo šestici nejkrutějších desperátů, kteří prahnou po pomstě a odvetě. Starý šerif Burgade moc dobře ví, že nastal čas ještě jednou a naposledy vzít do rukou nabitou zbraň a šerifskou hvězdu. V novinách nechá jako návnadu otisknout zprávu o velké dodávce zlata, kterou má na starosti strážit. Lstivý Provo ovšem dokáže být vždy o krok napřed a unese svému úhlavnímu nepříteli milovanou dceru do indiánské rezervace, kde ji drží jako rukojmí a drží v ruce všechny triumfy pro osudové zúčtování. (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Drsný western s výraznou příchutí akčního filmu. Modrooký, zkušený a po čertech zarputilý šerif v penzi Charlton Heston líčí past a později i pronásleduje modrookého, ledově chladného záporáka Jamese Coburna. K tomu hraje Jerry Goldsmith (a používá úplně totožný motiv jako ve filmu 100 pušek, to mě podržte, snad mi to Google vysvětlí) a režie má v rukávu připraveny místy až nečekaně kruté momenty, které neprozradím. Na přestřelku v hořícím travnatém svahu a na finále ve skalách ("Došly ti náboje!") budu dlouho vzpomínat.___P.S. Film se mi tak moc líbil i navzdory neskonale šerednému, rozostřenému, přesvětlenému a samozřejmě také ořezanému televiznímu obrazu. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Drsný western, při jehož sledování jsem si vybavoval snímky starýho dobrýho Sama. Spomalené záběry, násily, brutalita a krev. Veterán Coburn, ukázkový maniak s jediným cílem (jen škoda že má tak nesoudržnou bandu), a proti němu vysloužilý penzista Heston. Protivníci, jenž si v závěru, krom olova, nedarují vůbec nic. Spousta napětí a šmrncovní hudba ze 100 pušek. Pomsta je krásná věc, když se podaří. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice drsný a syrový western plný krve a brutality, který vskutku připomíná tvorbu Sama Peckinpaha. Andrew V. McLaglen umí točit, takže i The Last Hard Men jsou zdařilým počinem, kterému napomáhá perfektní James Coburn v opravdu silně záporné roli a Charlton Heston na opačné straně zákona, jakožto vysloužilec. Ústřední motiv pomsty je velmi lákavý a líbilo se mi její pojetí - dvě bandy proti sobě. Parťák Zacha, Menandez, vytvořil s hlavním záporňákem skvělý tandem, ovšem i jejich kumpáni byli výborní. Na druhé straně mladíček po boku Burgade se zhostil své role také na výbornou. Dalším kladem, který musím zmínit, je hudba a prostředí, v němž se děj odehrává. Samotný závěr je parádní, ovšem docela nechává divákovi prostor pro jeho vlastní interpretaci. Také jsem se, jako mnozí jiní uživatelé, zamyslel, jak by asi snímek vypadal, kdyby kapitána v důchodě hrál John Wayne. :) Pro svoji absolutní spokojenost dávám 5*. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zdařilý drsný westernový snímek, který se nezadá přímo s akčním filmem. Námět sice není nijak překvapující, ale svým pojetím zcela stačí na dokonalý filmový zážitek. Trestanci na útěku s touhou se pomstít šerifovi, který je ovšem stíhá. Přestřelky reálné, herecké výkony uvěřitelné. Vyprávění příběhu jede jako vlak bez zastavení, a tak divák, ponořený do děje, nemá ani čas se rozhodnout, komu má vlastně fandit. Uprchlému pomstychtivému trestanci, a nebo šerifovi? Klasika, u které by byla škoda, kdyby byla zapomenuta. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Prvních 15-20 minut mě docela zaujalo, ale pak to začala být poměrně mdlá naháněčka, která paradoxně stála na místě - hlavně pocitově a tematicky. Nebyla totiž dost tematicky hutná, chytrá, vizuálně půvabná ani dynamická. Postavy se k ničemu nevyvinuly - jsou stále stejné, což by tolik nevadilo, kdyby ve své poloze byly výraznější, zábavnější nebo zajímavější. Nakonec mi tedy bylo úplně jedno, jak to celé dopadne. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Ústřední hudební motiv od Jerryho Goldsmitha byl použit již o 8 let dříve ve westernu 100 pušek. (sud)

Reklama

Reklama