Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídny krimi thriller zobrazujúci nerovný súboj "troch mačiek a jednej slepej myšky", ktorá v závere dramatickej story vďaka svojmu umu a chápaniu okolností dokonale využije vlastný handicap vo svoj prospech, pričom protivníkov povešia za chvost na susedov plot. Film ma bavil, no od úžasu, či nebodaj strachu som rozhodne neodpadával. Čo to skvele v komentári vystihol užívateľ "GEMINI". Mimochodom - o HOROR sa nejedná ani omylom - 60%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Celkově vzato dnes, po všech v mezidobí natočených komorních i jiných thrillerech, už Čekej Do Tmy nefunguje na "věci znalého" diváka tak jako tenkrát. Ve své době to ale musela být slušné tuhnutí krve způsobující záležitost. Na filmu je hodně znát jeho divadelní původ, ale i přes poněkud nereálnou zápletku (která, když už začne, je celkem bez problémů předvídatelná) mu nejde upřít jak obrazová, tak především herecká působivost s trvalou hodnotou. Hlavně Alan Arkin je tu bez legrace historicky hodnotným hajzlem bez špetky svědomí, a i když by to celé mohlo být o něco kratší, dá se říct, že to stojí za vidění jako pořád ještě hodně koukatelný kus dějin populárního filmu. Mám ale trochu problémy s tou téměř naivitou děje, takže dávám 70%. A ruku na srdce, leckterý současný efekty nabitý žánrový souputník Wait Until Dark si o tom může nechat zdát. ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Thriller, který se z větší části odehrává v jednom malém bytě, kde bydlí Audrey Hepburn. Ta je ohrožována skupinou zločinců. Oproti nim (i oproti divákům) je však v nevýhodě - je totiž slepá. Pro Audrey coby herečku to ovšem byla výhra, protože se této náročné výzvy chopila velmi úspěšně (nominace na Oscara). Této film ukazuje, že v oblasti thrilleru je někdy méně více - čím menší prostředí, tím soustředěnější stupňování napínavé atmosféry. Velmi podobný je dnes film Úkryt Davida Finchera. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

See No Evil. Komorní thriller hitchcockovského střihu situovaný do jednoho malého bytu. Oni něco chtějí, ona netuší, že to má. A jen tak mimochodem je slepá a s nezahojeným traumatem z nedávné minulosti. Výborné dialogy, promyšlený plán a napínavý závěr. Vypadá to v zásadě na sice nadstandardní, ale relativně běžný žánrový snímek, že? Co tedy dělá zrovna tento thiller výjimečným (krom toho, že je inspirací pro Fincherův Úkryt)? Audrey Hepburn, Richard Crenna, ještě jednou Audrey Hepburn, scéna s bavlněným šátkem a konfrontační momentky Richarda Crenny s, jak jinak, Audrey Hepburn. A ani ten Alan Arkin tu není pouze do počtu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kterak křehká Audrey pozvolna proměňuje handicap ve výhodu.. Pomalejší rozjezd s Rambovým budoucím plukovníkem, nástup slizounka Arkina a pak už jen houstnoucí drámo, z kterého jde cítit divadelní původ na sto honů a jenž svým konstruktem dává vzpomenout na literárně-filozofický termín „suspension of disbelief“, což stručně řečeno znamená, že je vše tak poutavě podáno, až divák zapomene, jaký je to nesmysl.. Jen tak pro zajímavost a čistě hypoteticky, zkuste se někdy na Wait Until Dark dívat optikou, že postava Susy má zrak v pořádku a je nejlepším hercem v celé téhle „maškarádě“. To je teprve „potlačení nevíry“ a navíc s komediálními prvky! A co se týká tolik diskutovaného odšroubování žárovek - mrkněte na tu sebranku kolem hlavní hrdinky a musí vám být hned jasné, že poctivého nepálí.. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Počas druhej svetovej vojny pracovala 16-ročná Audrey Hepburn (Susy Hendrix) ako dobrovoľná sestra v holandskej nemocnici. Počas bitky o Arnhem sa do nemocnice dostalo veľa zranených Spojencov. Jeden zo zranených vojakov, ktorému Audrey pomohla uzdraviť sa, bol mladý britský výsadkár – a budúci režisér – Terence Young, ktorý o viac ako 20 rokov neskôr režíroval film s Audrey, Čakaj, kým sa zotmie. (TheRoller)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama