Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Sevřený film s uhrančivou Audrey Hepburn. Kdo ji stejně jako já zná pouze z odlehčených veselejších rolí, bude určitě překvapen. Námět o slepé ženě, která se nechtěně ocitne v pozici překážky na cestě k tomu, aby skupina zločinců získala, co chce, je neotřelý a celá zápletka se stupňuje tak, aby v divákovi postupně budovala napětí. Jde o hru mezi fikanými podvodníčky a křehkou slepou ženou, která však není tak hloupá ani bezbranná, jak na první pohled vypadá. V žánru thriller jde rozhodně o výjimečný filmový kousek, který stojí za to vidět. ~(4,2)~ ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších thrillerů vůbec. Pár zajímavých osob v čele s neobyčejnou slepou ženou rozehrávají nervydrásající partii v jedné jediné místnosti o malou hrací panenku. Každý hraje svou hru, každý má své vlastní plány, ale o její přítomnosti ví jen jeden. A ten se jí nehodlá díky vnucené iluzi za žádnou cenu vzdát. Na tak starý film perfektní dílo s rychle vybudovanou napínavou atmosférou přerůstající do místy hrůzného finále. Všichni herci na výbornou, děj nestagnuje, vše je zkrátka tak, jak má na správný thriller být. Možná trošku škoda úplného zakončení, ale bez poslední minuty je to snímek zasluhující více hodnocení, než zde dosud má. 90% ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zase čtu, jak se jedná o jeden z nej nej nej thrillerů, "must see" záležitost a podobný chvalozpěvy. Paradoxně mi přišla daleko lepší ta část, kde se hlavně kecá. Sice to divadýlko, který tam na slepou Audrey Hepburn vymyslel Alan Arkin a jeho kumpáni, bylo trochu naivní, ale mně se to celkem zamlouvalo. Když na konci slepá Audrey Hepburn všechny ty fígle "prokoukne" a film se začne tvářit jako thriller, tak mi to přišlo už vyloženě hloupý. Funguje to spíš jako konverzačka na malym prostoru (něco jako třeba 12 rozhněvaných mužů). Jako thriller už to po téměř půl století moc nenadchne. Jinak bych chtěl vidět, jak někdo při požáru přijde o zrak, ale bude mít pořád takovou hezkou tvářičku. Audrey Hepburn mi vůbec do tý role nějak nesedla. Že je slepá, jsem jí nevěřil ani vteřinu. 60% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mám rád (nejen ve filmu), když outsider díky své nezlomné vůli vyzraje nad zdánlivě nepřemožitelným soupeřem. Přesně, jako zde. Křehká Audrey stojí hned proti třem grázlům. A navíc má handicap. Kultovní komorní thriller s nádechem hororu. Zajímavý a napínavý! Děj filmu pojednává o jedné slepé ženě (Audrey Hepburn), která ve svém bytě čelí trojici nebezpečných lupičů. V roce 1967 byl snímek ČEKEJ DO TMY přijat s velkým nadšením a i když dnes může působit trošku naivně či konstruovaně, rozhodně stojí za zhlédnutí (a to i opakované). Kromě vynikajících hereckých výkonů stojí za pozornost především hudba Henry Manciniho, až hitchcockovská atmosféra (!!) a jedna velmi dobrá lekací scéna v samotném závěru, s tarzaním skokem mého oblíbence Alana Arkina (v českém znění vynikající Jiří Langmajer). Čtyřhvězdičková klasika. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek moc záživnej není, navíc při vší úctě k Audrey Hepburn, věrohodně zahrát slepce asi ejde. Představitelka Esmeraldy by mohla vyprávět. Když o tom tak přemýšlím, ještě nikdy jsem neviděl skutečně slepého člověka, který by neměj nějakým způsobem zdeformované oči. No nic, když když už se nám zlodejíčci vyhadrkují mezi sebou a konečně vybalí své představení na nevidomou dámu, dostane film nevídaný náboj a prakticky v jedné místnosti se odehraje famózní thriler při kterém si ukoušete nehty. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Počas druhej svetovej vojny pracovala 16-ročná Audrey Hepburn (Susy Hendrix) ako dobrovoľná sestra v holandskej nemocnici. Počas bitky o Arnhem sa do nemocnice dostalo veľa zranených Spojencov. Jeden zo zranených vojakov, ktorému Audrey pomohla uzdraviť sa, bol mladý britský výsadkár – a budúci režisér – Terence Young, ktorý o viac ako 20 rokov neskôr režíroval film s Audrey, Čakaj, kým sa zotmie. (TheRoller)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama