Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Výtečná schizofrenicky-paranoidní sci-fi, která splnila má očekávání. Dickovská atmosféra tady funguje dokonale a určitě nejlíp ze zatím všech jeho filmových adaptací. Víc než akci (Minority Report, Total Recall) tady vidíme proniknutí do pokřiveného světa, plného lidí, kteří se snaží s ním vyrovnat. A SCANNER DARKLY je snímek o závislosti, o obětech a především o světě, který, pokud mu budou vládnout lidé, nikdy nebude spravedlivý. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre zvolená grafika. Prevratne spracovaná, cool, drzá a skvelo vydetailovaná. Samozrejme ak nechceme ísť do podrobností aby bol vidieť každý sval a podobne. Scenárovo to bolo ale kúsok slabšie, s podobným nápadom by sa dali robiť divy. Málo napätia neodpustím. Všetko však zachraňujú vydarené dialógy a Rory Cochrane. 75%. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka je propracovaná, že kolem sebe doslova zadupává vše ostatní. Herecké obsazení je skvostné, ale příběh sám o sobě tak působivý není a hodně dokáže nudit. A právě to nevšední zpracování a Linklaterův novátorský přístup jsou tím nejlepším, co tenhle vymoděný snímek přináší. Ale děj je podle mě vždy důležitější, než působivý vizuál. A tady to dějově docela vázlo. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Scanner Darkly" je rafinovane kamuflovaným detektorom hláv závislých osôb, ktoré si frčia po vlastnej koľaji a popri tom rozohrávajú dialógy kapku náročné. Tieto slovné výmeny sú však maximálne vychytané a tamojší týpci dávkujú svoje paranoidné stavy bez ostychu a na tvrdo. Čo požívajú? Že by psychotropné látky (psýcha=duša; tropos=smer) sympatomimetické amíny barbituráty, benzodiazepínové deriváty? Alebo omamné látky, prirodzené či syntetické morfiové alkaloidy (hašiš, kokain, marihuana)? Zjednodušme to na látku D a posuňme sa bližšie k ceľkovému významu "Temného Obrazu". Kto všetko je vlastne "feťák"? Kto všetko je zabásnutý v imaginárnom väzení s názvom falošná spoločnosť? A aké to má všetko následky? Richard Linklater svojou zdatnosťou v rotoskopii a tématickou trúfalosťou načechral pôdu pre každého z Vás a čaká na reakciu. Vaša odpoveď? ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Uznávám kvalitní provedení několika dílčích nápadů, z nichž mě nejvíc upoutal alternativní animovaný vzhled jakési internetové databázy i s pohyblivými video položkami. Nebo pak i záběry se sledováním dění na několika obrazovkách z různých úhlů pohledů najednou (horší už bylo, co se někdy na těch obrazovkách odehrávalo, ale budiž :o)). Jinak mě tento pseudoanimovaný náhled do duše mladých jedinců notoricky závislých na drogách většinou nebavilo sledovat, nekonvenční vizuální styl se mi vzhledem k monotónnosti brzy okoukal. Přestože jde o závažné téma současnosti, zpracování ve mně nevyvolalo žádné silné emoce, dýchaly na mě z toho pouze nesympatická pachuť a odosobněný chlad... a nevím, nakolik to zkreslily přidané animační efekty, ale taktéž většina hereckých výkonů mi připadala podobně nezáživná, snad jedině Robert Downey mladší občas dokázal dát do svého hereckého projevu i jistý styl, kterým tu obskurní zfetovanou nudu lehce rozvířil. Rozvláčný děj-neděj, byť s několika zajímavými krátkými politickými vsuvkami, se mi příliš táhl, dojmy mi částečně zvedl až poeticky barevný závěr, jinak to byl pro mě zase jednou film „MmM“, tedy mimo mě. [45%] ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Pri bližšom pohľade si môžete všimnúť, že okolné prostredie nie je na rovnakej kvalitatívnej úrovni animovaného spracovania hercov, čo v niektorých chvíľach ostro kontrastuje. (Greenpeacak)
  • Downey jr. se do projektu zapojil, když se dozvěděl, že v něm bude hrát Reeves. O scénáři prohlásil, že je nejdivnější, jaký kdy četl. (PhillM.)
  • Ve scéně, kdy jde Freck do obchodu s lihovinami koupit víno, objevuje se značka vína St. Ubik, která je odkazem na román Philipa K. Dicka „Ubik“. Podobně odkazuje na autora značka sluchátek „Phil D“, které má žena v kontrolní místnosti, nebo značka zápěstník kalkulačky „Phillip“, který má James (Robert Downey Jr.). (Caaslav)

Reklama

Reklama