Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Tato čtyřdílná minisérie je adaptací stejnojmenného románu od Elizabeth Gaskell. Do průmyslového města Milton na severu Anglie přijíždí z pořád ještě starosvětského jihu se svými rodiči Margaret Haleová (Daniela Denby-Ashe), která zde poznává úplně jiný, moderní způsob života. Najde si přátele mezi dělníky a setkává se také s charismatickým továrníkem Johnem Thorntonem (Richard Armitage), ke kterému cítí nejprve silnou antipatii pro jeho někdy až hrubé chování k jeho zaměstnancům, ale později poznává, že nic není jen černé a bílé... Film se zabývá také spory mezi majiteli továren a jejich zaměstnanci, stávkou a vznikem prvních odborů. Po uvedení série v Británii bylo BBC, které sérii vysílalo, nuceno zrušit diskuzní stránky k tomuto seriálu, protože byly zahlceny nadšenými ohlasy žen, které okouzlil představitel hlavní role. (maku1304)

(více)

Recenze (88)

sulimo 

všechny recenze uživatele

Taková Pýcha a předsudek devatenáctého století v průmyslovém prostředí, ohraný příběh, který ovšem neomrzí. Dala bych klidně pět hvězd, ale hlavní ženská postava mě opravdu nijak neuchvátila, a to zejména vzhledově. Opravdu se těžko věřilo, že takový krásný jinoch v podání Richarda Armitageho se zakouká do někoho jako je Daniela Denby-Asheová. Ale co, i tak jim fandíte a prožíváte to tak akorát......a brzy si to pustíte znovu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V podstate ide o ďalšiu verziu ženských románov z viktoriánskeho Anglicka. Tragicko -melancholická romantika, ktorá je okorenená špinavými praktikami priemyselnej revolúcie. Človek sa po vzhliadnutí podmienok v továrňach ani nediví, že tí robotníci nakoniec šli v Rusku za Leninom. Ale to je iný príbeh. Tu je hlavný hrdina kópiou pána Darcyho, hoci nie je až taký suchár. Možno by film na mňa zapôsobil viac, ale tá hlavná herečka je ozaj fádna. Daniela Denby-Ashe má síce poľsko-francúzsky pôvod, ale po otcovi Poliakovi chytila len málo slovanských rysov. Alebo, že by nebol v skutočnosti jej otcom? Dúfam, že to nebude čítať. ()

Reklama

ElizabethB 

všechny recenze uživatele

Thanks God for BBC Drama!!! Ani si nepamatam, kedy naposledy ma romanticky film tak velmi zaujal, nadchol, ocaril, podmanil si moje srdce i telo ako prave tento - od cias Pride & Prejudice. Pribeh "zasnezeny" bavlnou a realny ako zivot sam, s krasnou sprievodnou hudbou, neodolatelnym uhrancivym pohladom hlavneho predstavitela (Richard Armitage) a so sladkou Margaret sa mojmu najoblubenejsiemu filmu hravo vyrovna...Neda sa inak nez 10/10. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

80% ... Především - neuvěřitelně příšerný český titul. Děsný přehmat, pokud adaptace klasického britského románu svým názvem evokuje lacinou, erotickou story někde v Tichomoří. Série je výborná - svým zasazením a celým "třídním bojem" a pochmurně průmyslovou atmosférou tolik odlišná od adaptací Austen. Právě to mě zaujalo snad nejvíc. BBC ví, do čeho investovat. Armitage byl navíc výbornou volbou, dobře se na něj dívá :) a svým výkonem přesně vystihl všechny polohy Thorntonova charakteru. Hlavní hrdinka vedle něj ovšem byla neskutečně unylá a popravdě to, že o něj neměla zájem, mohl být tak jediný vysvětlitelný důvod, proč by ji vůbec zaregistroval. Přes herectví Daniely Denby-Ashe (v které navíc ani při nejlepší vůli nevidím tu největší místní krasavici) se jen tak nepřenesu. Emoce se dřív jistě tak veřejně neprojevovaly, ale snad alespoň v soukromí si směli poplakat nad ztrátou rodiču. Margaret má ovšem, ať jí zmítají pochyby, je rozčilená, kaje se nebo truchlí, konstantní výraz. Takže pro mě ne. Jinak skvělá kamera - poetické záběry v továrně stály za to. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Z Richarda Armitage do mdlob sice nepadám, ale i tak se mi tahle minisérie moc líbí. Vím, že v dnešní době se o každém druhém filmu nebo seriálu píše, že má působivou atmosféru, ale North & South ji skutečně má. Ponuré prostředí průmyslového Miltonu, z jehož ulic je cítit všudypřítomná špína, chlad a vlhko, chudinské čtvrti, bavlnou ‚zasněžené‘ továrny, to všechno v kombinaci s odpovídající hudbou funguje na výbornou. Elizabeth Gaskell postavy ve svých románech velmi ráda zabíjela a i tady se dobrá polovina z nich nedožije závěrečných titulků, ale narozdíl třeba od takového Cranfordu, který se zprvu tvářil jako nevinná venkovská idylka a kde všechna ta úmrtí působila trochu násilně, to tady jaksi zapadá do celkového vyznění příběhu. Hlavním tahounem seriálu je bezpochyby romantická linka, ale zápletka se stávkujícími dělníky není o nic méně zajímavá a rozhodně neplní jenom funkci vaty. Trochu mi ovšem vadilo, jak utopisticky je tady vyřešen konflikt dělníci versus továrníci. Že by se majitel továrny snížil k tomu, aby zasedl k jednomu stolu se svými zaměstnanci, tomu myslím nevěří ani ti největší romantici. Jinak ale velmi povedené, tedy až na ten konec. Ráda bych věděla, která slušně vychovaná, neprovdaná dívka by se v tehdejší době líbala s mužem na tak rušném a veřejném místě jako je nádraží. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (21)

  • Závěrečná scéna z nádraží je umístěna symbolicky do půlky cesty mezi Miltonem a Londýnem. (rhiannon)
  • Pro natáčení závěrečné scény na nádraží byl použit pouze 1 vlak. (rhiannon)
  • Choroba z povolání pracovníků v textilním průmyslu, kterou trpí Bessie Higgins (Anna Maxwell Martin), se jmenuje byssinóza. (rhiannon)

Reklama

Reklama