Legenda o doktoru Faustovi vypráví o lidské touze po poznání, po naplnění života. Není to pohádka pro děti – autoři televizního filmu jen starý příběh zpřístupnili dnešnímu divákovi. Nepřinášejí však jednoduché odpovědi. Hlavní role dramatu tužeb a vášní obsadil režisér František Filip vynikajícími představiteli: Doktora Fausta hraje Josef Abrhám a jeho ďábelského protihráče Boleslav Polívka. Fausta poznáváme jako znaveného vědce, který však přijme ďáblovu nabídku, promění se v mladíka a odchází v Mefistově doprovodu do světa. Trojici hlavních postav doplňuje Gabriela Ježková z Divadla Husa na provázku, která v roli Markétky debutovala před kamerou. I další role jsou výrazně obsazeny Ladislavem Lakomým, Josefem Karlíkem, Martinem Havelkou či Monikou Maláčovou. (Česká televize)
(více)Recenze (4)
Škoda potenciálu. Podle upoutávky to vypadalo na slušnou atmosférickou podívanou a pak se to potácí odnikud nikam..pomalé, nudné, ukecané. Přitom vyprava slušná, kostýmy rovněž a herci špičkoví. ()
Někde mezi pohádkou a pověstí ukotvil svůj televizní projekt přední český režisér František Filip, přičemž král československé seriálové tvorby zručně adaptoval pohádku Kamila Bednáře O Faustovi, Markétce a ďáblovi. Velké faustovské téma je uchopeno netradičně, ale zachovává si tradiční filosofické postuláty zkondenzované i pro nedospělého diváka. Mefistofeles je spíše pokušitel, doktor Faust už neřeší jen gnoseologické otázky, nechce poznávat všechna tajemství Universa, ale chce si užívat radostí života...což je bližší dnešnímu divákovi vychovanému v materiálně orientované společnosti. František Filip natočil pohádku, ale ne tu autorskou pohádku v pravém slova smyslu - je to spíše pohádka dospělá, eticky laděná, možná něco jako křesťanské podobenství... Ozdobou je herecké obsazení - Josef Abrhám i Bolek Polívka předvádějí svůj vysoký standard... Tahle televizní adaptace skutečně neurazí a navíc umně didakticky přibližuje křesťanský kořenový aparát našeho evropského stromu... ()
Když člověk nedokáže být spokojený sám se sebou a neví, co chce, je to peklo. Jak se snaží říct tato spíše balada, než pohádka (ty končí dobře). A často takový člověk s sebou vezme do propasti i ty, které snad miluje. Mám pár drobných výhrad - občas je vidět stín zvukaře, světlo je občas příliš ostré a chtělo rozptýlit (zvlášť ve scéně v jeskyni je to patrné), nu a co si budeme povídat, nakolik mám pana Abrháma rád, tady mu ten mladík už moc nešel. :-) Ale jinak excelentní kulisy, výprava, exteriéry (některé lokace by mě skutečně zajímalo, kde se natáčely, skvělé herecké výkony (Polívka jako Mefisto je k sežrání, Gabriela tehdy ještě Ježková hraje sice trochu divadelně, ale také skvěle, nu a mezi studenty se dokonce dá zahlédnout mladý Pavel Liška ještě když nehrál idioty, který se nedostal ani do titulků) - a nakonec celý příběh, kterému sem tam krapet chybí tah na branku, ale celkově říká přesně to, co je potřeba, co chce a co má říct. O tom, že když si člověk neudělá v sobě jasno, nedokáže se se sebou smířit a být sám sebou bez ohledu na druhé, tak že je to peklo. (Btw, dobrá hláška: „To není lež, ale pouhá informace, která není podložená skutečností.“ ()
Polívka s Abrhámem létající, to je opravdu úlet. Hodnocení: 50 % ()