Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Původní kopie byla digitálně restaurována a znovu promítána v britských kinech v roce 2011 na oslavu 60. výročí filmu. (sator)
  • Pendlebury (Stanley Holloway) říká: „Ze všech smutných slov jazyka nebo pera jsou ta nejsmutnější – Mohlo to být!“. Citát je převzat z „Maud Muller“, básně Johna Greenleafa Whittiera. (sator)
  • Ve filmu si svůj debut odbyla Audrey Hepburn. (Krissty)
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)
  • Původní délka činila 110 minut. (M.B)
  • Film vznikl v ateliérech Ealing Studios v západním Londýně.. (M.B)
  • Ealing Studios požiadalo samotnú Bank of England, aby prišla na spôsob, ako ukradnúť milión libier. Bola vytvorená špeciálna komisia na vytvorenie plánu prepadu, ktorý bol nakoniec použitý vo filme. (TheRoller)
  • Audrey Hepburn (Chiquita) sa mala objaviť vo väčšej role, no natáčanie nestíhala kvôli práci v divadle. Alec Guinness (Holland) bol mladou herečkou očarený a vybavil jej aspoň malú rolu. (TheRoller)

Reklama

Reklama