Reklama

Reklama

Tři pohřby

  • USA The Three Burials of Melquiades Estrada (více)
Trailer

Celovečerní debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese byl černým koněm canneského festivalu. Film nakonec dostal dvě velké ceny – za mužský herecký výkon a za scénář. Ten k filmu napsal Guillermo Arriaga, dvorní scénárista Alejandra Gonzáleze Iňárritua. Jeho scénáře k 21 Gramům i Amores Perros se vyznačují časovými skoky a stejný postup Arriaga uplatnil i zde. Drama se odehrává v Texasu na pomezí USA a Mexika. Místní rančer Pete Perlina (T. L. Jones) zaměstnává na svém ranči jistého Estradu (J. C. Cedillo). Jednoho dne se Estrada nedostaví do práce. Jeho tělo se najde v pustině, pohřbené v mělkém hrobě. Místní šerif nemá Mexikánce zrovna v lásce a tak pohřbívá Estradu v chudáckém hrobě, aniž by cokoliv začal vyšetřovat. Rančer Pete si ale osedlá spravedlnost a najde viníka – člena pohraniční stráže Nortona (Barry Pepper). Pete ho unese a přinutí, aby Estradu z hrobu vykopal a naložil na mulu. Všichni tři se pak vydávají na cestu za řádným pohřbem do Estradovy rodné vesnice na druhé straně hranice. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Cushing 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že je to starší než Tahle země není pro starý (2007). Některé paralely tam jsou zbadatelné, ostatně McCarthyho román vyšel právě v tomto roce (2005). Někdo možná malinko opisoval, nebo se jen nepřiznaně inspiroval, nebo... Čert to vem. Čím víc o tom uvažuji, vidím, jak geniální je coenovská adaptace McCarthyho. Jestli jsem tomu někdy dal čtyři hvězdy, teď bych dal deset. Ovšem Tři pohřby jsou nepodarek, o tom žádná. Přesto kontextuálně zajímavý. Vydržet se u tohoto dílka dá, i když silou vůle. Artový border-western, nebo pokus oň? Možná. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Film tohto typu by som si pravdepodobne lepšie užil sám v teple domácnosti, než v búrlivej kinosále, kde sa diváci smejú na na každom malom vtípku (veď čo, občas to bolo naozaj humorné). Ale holt. Každopádne ma Tommy Lee Jones na poste režiséra mimoriadne prekvapil. Poňatie snímku, v ktorom sa vraciame do minulosti, z dôvodu osvetlenia cesty hlavného hrdinu aj jejho zmyslu je rozmnou voľbou. Aspoň ihneď spočiatku nevieme, o čo tomu kovbojovi v skutočnosti vlastne ide. [MFF Cinematik 2012, PN] ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Ne úplně špatný, výrazně netradiční film, který si bezesporu vystopuje a uloví svého diváka. Poetika ohromná, Tommy Leeho mám rád a jeho postava neobvyklého mstitele mu navíc sedla na výbornou. Jenže na druhou stranu to příběhově trošku skřípe a postrádal jsem něco jako drajv. Ke shlédnutí doporučuju, ačkoli úplně odvázanej z toho taky nejsem... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Po herecké stránce Tommy Lee Jones zraje jako víno a jak vidno, na režisérském postu to nebude o nic horší. V trochu bizarním příběhu z americko-mexického pomezí se mu podařilo vystihnout společné i úplně odlišné problémy lidí žijících na obou stranách hranice. Arriaga se jako scénárista nezapře - stejně jako v jeho předchozích filmech (21 gramů, Amores Perros, Babel) se, zejména v prvních dvou částech snímku rychle střídají časové roviny vyprávění, což podstatně přispělo ke gradaci napětí a Jonesovi se je přitom podařilo skloubit natolik zručně, že se v nich divák neztrácí (ne nadarmo byl právě scénář oceněn na festivalu v Cannes). Po herecké stránce nelze "Třem pohřbům" vytknout vůbec nic, zejména Jones, Cedillo a Pepper podávají bravurní výkony, stejně jako jejich dvě partnerky. Za jedinou vadu lze snad považovat jen samotný konec, jehož nedořečenost mi tentokrát nebyla moc po chuti. Na druhou stranu, stejně jako Rob Roy (viz jeho komentář) jsem si coby milovník tvorby Sama Peckinpaha přišel na své - Petova pouť do Mexika ve společnosti mrtvoly a problémy s jejím uchováním mi silně připomíná trable barmana Bena s hlavou Alfreda Garcii. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Záleží na tom, ze kterého pohledu se na to díváte. Dojemný příběh muže, který věrně stojí při svém drahém příteli i po jeho smrti a v rámci dodržení slibu, který mu dal, nehledíc na nebezpečí, kterému se vydává všanc, veze ho pohřbít do jeho rodné země. Anebo taky nechuťárna se zelenou zapáchající x krát vykopanou mrtvolou, kterou u ohýnku vesele ožírají pouštní mravenci a do které její potrhlej kámoš naládoval dva litry fridexu a učesal ji čupřinu hrabičkama.___ Jak říkám, záleží na tom, odkud se na to podíváte.___ A snad proto, že mě za srdce nechytlo ani No country for old men, tenhle film jen tak prošuměl a už o něm zase nevím. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Po televizním filmu Sympaťáci (1995) se jedná o druhý režijní počin Tommyho Lee Jonese a zároveň o jeho první jím režírovaný titul, který šel do kin. (ČSFD)
  • Roli starce s rádiem hrál Levon Helm, známý hlavně jako bubeník skupiny The Band. (Previt)
  • Mexický scenárista Guillermo Arriaga napsal scénář ve španělštině. Tommy Lee Jones jej sám přeložil do angličtiny. (ČSFD)

Související novinky

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama