Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny filmu jsou skoro na 5 hvězd, závěr až na finální tečku je snad skoro na odpad. Bytost jsem viděl už kdysi jako chlapec ještě s mlíkem u brady a tehdy se mi moc nelíbila, snad jen ty hanbaté scény:) Po letech už je to o hodně lepší zážitek ( hanbaté scény už tak neprožívám:) a ty první dvě třetiny jsou vynikající duchařinou, ne příliš strašidelnou, ale strhující a napínavou, vše ale směřuje k "technickému vyvrcholení" v rámci laboratorního pokusu a to je hooodně nepovedené, ale údajně to byl film podle skutečných událostí, no budiž..pak ale přišla finální tečka v podobě jedné jediné věty a zas mi to zlepšilo náladu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na klasiku. Mezi Bytostí a zbytkem duchařských hororů je stejný rozdíl, jako mezi koupačkou na písčité pláži a v moři pod útesem. Zatímco na pláži si můžete se zmrzkou v ruce vychutnat pozvolné osvěžení "po bambulu" a kdykoli se vrátit ke kočce v bikinách ležící pod slunečníkem, z útesu vás semelou divoké vlny a návratu není. První setkání s Bytostí je jako rána trubkou po palici, každá scéna, která má být napínavá, napínavá vážně je a Barbara Hershey má nejkrásnější prsa osmdesátých let. Opravdu velký překvápko. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tady se asi shodnu s většinou, když řeknu, že první polovina je velice příjemně mrazivá a ta druhá prostě o něco málo slabší. Tenhle neprávem opomíjený mysteriózní thriller s prvky sci-fi by si rozhodně zasloužil mnohem víc pozornosti, neboť se jedná o velmi povedený film. Dobře natočené scény, úžasná prsa hlavní hrdinky, parádní herecké výkony, výborný scénář a postavy jsou podané tak, že jim prostě věříte všechno, co řeknou a to se mi na tom líbilo, hlavně u charakteru skeptického dr. Sneidermana, který je zároveň asi nejlepší postavou. Ještě musím zmínit hudbu - na takovýto typ filmu je sice netypická, ale mě se strašně líbila a neuvěřitelně mi tam pasovala. A finále se povedlo a ta neopakovatelná atmosféra osmdesátek tam je taky, takže za mě velká spokojenost. Hororem bych to nenazval, ale dílo je to v mnoha směrech famózní. Za mě 82%, nechápu, proč je to tady tak podhodnoceno. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne osobne nesadla škatuľka "na motívy skutočného príbehu", pretože tvorcovia sa akoby zľakli prísť s vlastnou teóriou a tak po celý čas vzbudzujú napätie a tajomno, aby nakoniec všetko nechali na divákovej fantázii. Film je zaujímavý ale skôr tým, aké témy podsúva. Takže môžeme celú historku brať ako metaforu toho, ako si udalosti vysvetľuje psychiatrická obec, ale Bytosť sa dá chápať aj ako pohľad na neschopnosť tejto obce prijať akékoľvek iné riešenie, než im káže veda. Čiže do hry sa dostáva aj vlastná pýcha, ktorá sa nedá zľúčiť so skutočným pochopením pacienta. Problém som mal trochu s tým, že sa scény viac menej len opakovali, pričom posun sme zaznamenali až vtedy, keď sa na scénu dostali paranormálni fanatici. BTW osobne si bytosť vysvetľujem ako skutočne zhmotnený strach Carly, ktorý dostal reálnu oživlú podobu. Sedí mi to viac než nejaký pekelník. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Po odporúčaní z diskusii k Paranormal Activity na tento film od Rogue musím dať za pravdu že PA je čajíček oproti tomuto neznámemu kúsku. Film šlape na solídne obrátku od úvodu, scény aktivity Entity sú doprevádzané nádherným dunením a rozhodne Entita sa s tým nesere a ide si po tom čo chce hneď od začiatku. Prvá scéna znásilnenia je geniálna vzhľadom na jej spracovanie ako by bola znásilnená nejakým hmotným votrelcom. Všetko vyvrcholí znásilnením pred jej vlastnými deťmi. Beznádej vyplýva z toho že obeti nechce nikto z triezvo uvažujúcich doktorov uveriť a aj keď narazí na ľudí, ktorí sa zaujímajú o paranormálne javy, odohnanie Entity je zdá sa nad akékoľvek ľudské sily. Naviac obligátne podľa skutočnej udalosti tomu filmu pridáva na sile a ako dokáže byť taká posledná veta v textovej forme na záver filmu úderná sa môžete presvedčiť ak zhliadnete práve The Entity. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Carla Moran se po událostech ztvárněných ve filmu celkem pětkrát stěhovala, ale útoky nepřestaly. Po přestěhování do Texasu náhle útoky ustaly, a to po dvou letech. (HellFire)
  • Syn skutečné Carly Moran popisoval, jak byla jeho matka při jednom z útoků odhozena a uhodila se do hlavy. Když se pokusil zakročit, byl taktéž odhozen a zlomil si ruku. Během natáčení této scény si David Labiosa hrající Billyho přivodil stejné zranění. (HellFire)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)

Reklama

Reklama