Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země Alagaësie byla po tisíc let chráněna jezdci na dracích. Pak ale tito jezdci začli mezi sebou soupeřit o moc, až proradný Galbatorix zradil a všechny pobil v jedné velké bitvě. Od té doby vládne zemi a válčí s Vardeny – bojovníky za svobodu, kteří se museli uchýlit do skrýší v horách. Arya, spojenkyně Vardenů, veze vzácný kámen, který byl ukraden samotnému králi. Stín Durza jí spolu se svými služebníky urgaly během cesty přepadnou. Chtějí zpět to, co patří Galbatorixovi. Arya mu ale kámen nedá, raději ho kouzlem pošle tisíc mil daleko a nechá se Durzou zajmout… Mezitím se kdesi v Dračích horách mladý čeledín Eragon chystá ulovit srnu. Těsně před vystřelením šípu jej oslní záblesk a přímo před ním se v doutnajícím kráteru objeví modrý a dokonale vyhlazený kámen. Eragon se ho ve vesnici pokusí vyměnit u řezníka za jídlo pro rodinu. Řezník ale pozná, že se jedná o králův majetek, a nechce s ním mít nic společného. Tak se Eragon vrací domů s nepořízenou. Jeho bratranec Roran se chystá opustit farmu, protože královi vojáci odvádějí mládež do armády a jeho osud není stát se bojovníkem. Strýc Eragona ujišťuje, že jeho čas také přijde, až bude starší. Později se Eragon blíže podívá na neznámý kámen. Při dotyku se objeví modrý záblesk, který dá Arye, Durzovi a dalším zasvěceným osobám vědět, že dračí vejce bylo objeveno. Zanedlouho se z něj doopravdy vyklube malý drak, který vypálí Eragonovi na dlani znamení spirály... Durza dostane nový úkol. Když nedokázal získat zpět ukradené vejce, musí zabránit Vardenům, aby se o jeho existenci dozvěděli. Durza vyvolá temné bojovníky Razaky a pošle je zabít Eragona a přinést vejce… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (978)

Ant 

všechny recenze uživatele

Dejte režii takhle velké produkce začínajícímu režisérovi a dopadne to takhle. Eragon je naprosto šedivý průměr, který nazachraňují ani modré oči hlavního představitele. Navíc celý film vypadá, že nestál ani polovinu svého rozpočtu. Ale největší průser je drak s hlasem Rachel Weisz. Podobně je na tom i John Malkovich, jehož repliky zní jako vystřížené z Johnny Englishe. Jediné plus je, že to aspoň nenudilo. 2,5* ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Eragon som tipoval na prúser roka, ale túto korunu si po jeho projekcii ponecháva Superman Returns. Príbeh Eragona je klasický neduživý plagiát Tolkiena and Co. o boji dobra a zla , pričom prečo je zlo zlé a dobro dobré sa zase raz nedozvieme. Klasická rozprávková premena sedláka na hrdinu neprekvapí dejovo vôbec ničím. Postavy sú plytké a majú plné ústa fatálnych viet na ktorých sa človek musí uškŕňať. Réžia je absolútne chaotická, plytvanie krásou slovenských exteriérov trestuhodné. Lokácie, v ktorých sa točilo - Tatry či môj obľúbený Slovenský Raj sú dostatočne fotogenické, kamera však túto fotogenickosť zdarne ignoruje. Osobitne je odfláknutá záverečná bitka, bez ohľadu na jej taktickú nelogičnosť nemá táto scéna žiadny akčný náboj a je veľmi neprehľadná. Eragon tak zachraňuje len Safira a Jeremy Irons. S dračicou sa skutočne tvorcovia vyhrali takže pôsobí dosť živo a reálne. Jeremy Irons i ked nemá veľmi čo hrať prevyšuje ostatných hercov o hlavu a ubrať trochu z pátosu jeho replík, pôsobila by jeho postava mentora omnoho skutočnejšie. Takže za celkom svižné tempo, Tomášovský výhľad, Suchú belú a Tatry, Safiru a Ironsa 5/10 a tri hviezdičky, pretože je to lepšie a o kúsok menej naivné než Narnia. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Prostucke, bez napatia a miestami dost nuda. Kniha nebola zla, a dalo sa z nej vytrieskat omnoho viac. Z pribehu zostali len zaklady, ale dajme tomu ze tim co ju necitali to tak vadit nebude. Ale mozem povedat ze casting mal stastnu ruku a Spellers aj Guillory sa so svojmi prilezitostami popasovali so ctou. Aj ostatny a celkovo postavy vo filme boli slusne zobrazene aj zahrate. Urcite by podstatne pomohla dlhsia stopaz (minimalne na to aby drak nemusel dospiet behom preletu nad oblakmi). Prostucke, avsak minimalne o triedu lepsie ako hrozna Narnia. Cav, idem si pozriet Pana prstenov 5/10 ()

imf 

všechny recenze uživatele

Dopadlo to zhruba tak, jak se dalo očekávat. V průměrných vodách Fangmeiera drží jen některé triky (proč to zastírat, mluvím JEN o drakovi), hudba a vykrádání všeho možného od Nové naděje přes Harryho Pottera až po Pána prstenů. Už předloha se tváří jako dort od Pejska a kočičky a pokud k jejímu klonování použijete nepříliš talentovaného debutanta a herce, kteří si zrovna vybírají svůj špatný den, je nakonec celkem zázrak, že z pece vypadne něco jako Eragon. Fanouškům fantasy bude chutnat, normální kinofilové ho přežijí a těm ostatním nezbude, než si zanadávat. Vždycky ale může být hůř, to si pamatujte. Stačí počkat na druhou Narnii. (50%) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako televízny Legenda o Jurajovi a drakovi, no o dosť horšie ako Dračie srdce. Všetci mi hovorili aby som sa na to nepozeral, lebo je to strašné a knižná predloha je oproti filmu klenot. Dlho som sa tomu aj vyhýbal, ale nakoniec som si uvedomil, že ja idiot lenivý som tu knihu ani nečítal, takže prečo by som sa mal na film vykašlať ? Eragon síce nieje žiadna sláva a mohlo to byt oveľa, oveľa lepšie, potenciál tam bol a rozpočet tiež. No bohužiaľ sme dostali pred nos len dobre zužitkovaní rozpočet filmu, ktorý ponúkol nádhernú výpravu, kostýmy, efekty, hudbu, či Jeremyho Ironsa. Fajn film na jedno pozretie, ale veľká škoda, že to bolo až takto jednoducho a skoro až rutinérsky odbité. Fantasy filmov o drakoch je málo a o to viac zamrí samotný výsledok. Dračie srdce doteraz nemá konkurenciu! 65% - 3* ()

Galerie (67)

Zajímavosti (45)

  • Mnohí fanúšikovia knihy boli sklamaní z rozhodnutia Stefena Fangmeiera vynechať dôležité postavy a dejové línie, ktoré podľa neho boli vynechané kvôli tempu a snahu skrátiť viac ako päťstostránkovú knihu do stominútového filmu. (Pat.Ko)
  • Adaptace mládežnické fantasy stála studio Fox rovných 100 milonů, během prvních tří dnů promítání (15.-17. 12. 2006) vydělala v amerických kinech jen 23,2 mil. dolarů, což stačilo na druhou příčku. Nakonec diváci v pokladnách severoamerických kin nechali 75,0 milionu dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 250,4 mil. (imro)
  • Christopher Paolini, autor předlohy, si chtěl v tomto filmu zahrát cameo roli (válečníka, kterému během bitvy o Farthen Dur setli hlavu). Bohužel nemohl, protože v době natáčení propagoval svou knihu na evropském turné. (duklak2)

Související novinky

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

20.04.2011

Když se plive na Eragona, většinou se poukazuje na to, že jde o plagiát všeho možného, zejména pak knižní série Dragonriders of Pern spisovatelky Anne McCaffreyové. Inu, filmový Eragon propadl,… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka

12.01.2007

Charlie Kaufman, slavný a Oscarem oceněný scénárista Věčného svitu neposkvrněné mysli, se rozhodnul režírovat svůj první film. To není žádná novinka, o filmu s prapodivným názvem SYNEKDOCHA se mluví… (více)

Reklama

Reklama