Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle stejnojmenné povídky A. P. Čechova. Stárnoucí policejní komisař (R. Hrušínský) má mladou, záletnou ženu Olgu (L. Šafránková), která se ráda věnuje zábavě. Při oslavě šedesátin komisaře zastihne zpráva, kterou přináší správce Psekov (J. Menzel), že totiž jeho pán byl zavražděn. Na statek zhýralého šlechtice se vypraví komise, v jejímž čele je vyšetřující soudce (J. Somr), pátrá i komisař a přičinlivý úředníček. Kde je mrtvola? Kdo byl vrahem? Stala se vůbec vražda? Usvědčujícím doličným předmětem satirického příběhu je podle iniciativního úředníčka švédská zápalka. Na závěr čeká vyšetřovatele překvapení v lázni… (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Geniální Čechov a česká adaptace, která se rozhodně nemá za co stydět. Trojlístek agilní Abrhám, nedůvěřivý Somr a apatický Hrušínský kouzlí. Nejzajímavější výkon podle mě podává právě ten písař, který by měl ve skutečnosti držet jazyk za zuby a hledět si pouze svého pera. Za zmínku pochopitelně stojí i "měkký" Menzel a rozmařile svůdná Šafránková. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Typická dobová televizní inscenace bez zvláštního šarmu. 1) Výborný 62letý Rudolf Hrušínský (policejní komisař) a fakt dobrý 43letý Josef Abrhám (mladý snaživý písař Dukovskij), kterého jinak moc nemusím, jakož i další dobří herci se zasloužili o to, že jsem inscenaci dokoukal do konce._____ 2) Průhledná pointa se nabízela již někde od poloviny příběhu._____ 3) Přes veškerou snahu o autenticitu prostředí (například úděsné pseudoruské balady 43letého Josefa Fouska, jinak také druhého policisty, které působily dojmem, jako by je tam propašoval sám Jára da Cimrman) jsem na obrazovce neviděl zhýralou a prohnilou ruskou byrokracii, ale pořád jen tlupu ožralých českých kumpánů._____ 4) Výstižný koment: Dobry_clovek*. ()

Reklama

consuela1 

všechny recenze uživatele

V poklidném tempu ruských dumek, za nepřetržitého přísunu vysokoprocentního alkoholu se komisař ani v nejmenším nenechá vykolejit vraždou korneta Kljausova. Přesune se pouze na místo činu a zajistí vše potřebné pro efektivní vyšetřování vraždy: vodku, pivo a jídlo. Pro odpočinek zvolí lůžko oběti, ve kterém se během výslechu i prospí. Není potřeba DNA celé vesnice (stejně by pravděpodobně byla shodná :-), ani kdejaké pinzetou sebrané textilní vlákno dramaticky uzavírané do igelitového sáčku. K objasnění zločinu plně postačí jedna švédská zápalka, která možná zapálila svícen, pod kterým byla jako vždycky největší tma Nádherné ruské melancholické písně, o kterých jsem byla pevně přesvědčená že se jedná o originály, složil, otextoval i zazpíval druhý z policistů, Josef Fousek a dal tím malému televiznímu dílu ještě jeden hladivě autentický rozměr. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nu, moc mne to nevzalo, ačkoliv zde hraje tolik dobrých herců (z nichž nejlíp nakonec ale hraje asi Menzel). Přijde mi, že ta historka je hodně prvoplánová a na celou hodinu rozvleklá. Jako jsou tu vtipné scény, zvláště na statku, ale většina jich plyne z toho, že jsou Rusové věčně ožralí a policejní smetánka kam přijde, tam všechno jen sežere. Šafránková ve své roli kouzelná, ale co viděla na tom druhém ožralovi, to vskutku netuším. Zajímavé jsou pokusy o písničky jako v ruském stylu od Pepy Fouska, jen se moc často začnou opakovat. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s ostatními v tom, že to bylo vcelku humorně pojaté krimi drama, ve kterém vynikala nad samotným příběhem hlavně kvalita hereckého obsazení / výkonů a samozřejmě hudba. V některých momentech jsem se bavil přímo královsky, hlavně díky vyšetřování údajné vraždy bez mrtvoly a všudypřítomné chlastání a dvojsmyslnosti některých situací. Dnešní generace už z toho asi nebude tolik „paf“, ale tohle je prostě nadprůměrná záležitost každým coulem… ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V tomto TV filmu si Josef Fousek nejen zahrál, ale složil i písničky, nápodobu ruských častušek, které znějí celým filmem, i pod úvodními a závěrečnými titulky. (honajz)

Reklama

Reklama