Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: George Clooney, Grant Heslov .. Dokonale zachycená dobová atmosféra, díky níž máte pocit, že skutečně sledujete dobový film z celosvětově temného období padesátých let, kdy nejen Amerika trpěla strachem z komunismu. V té době, během nastupujícího vlivu televizních medii, stojí na jedné straně názorového rozporu senátor Joe McCarthy šířící pomluvami či udáváním a souzením lidí bez zjevných důkazů strach (tzv. mccarthismus) mezi obyčejné občany a na té druhé stojí televizní stanice CBS, v jejímž čele politických komentátorů stojí reportér Edward R. Murrow a tým lidí kolem něj.. Zpracování je skutečně excelentní, kamera a jazzový hudební doprovod jsou skutečně bezvadné. A samozřejmě nechybí všudypřítomný kouř z cigaret a to i během živého vysílání. V režii se George Clooney soustředí pouze na uzavřený prostor televizních studii a kanceláří, mimo toto prostředí nás téměř nevyvede. Jednou z mála výjimek je výtečná scéna tichého čekání po večerním vysílání v baru na první ranní noviny a jejich komentáře. Film je inteligentní, náročný a silně politický. Pokud se neřadíte mezi náročnější diváky, snímek vám zřejmě moc nedá. Každopádně George Clooney boduje. I bez možných pozlacených sošek může být velmi spokojen. Good Night .. a n d .. Good Luck. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Cloney není již delší dobu jen prošedivělým idolem mnoha žen a dívek, ale i slušným režisérem. Na mušku si vzal období tzv. McCarthysmu - období honu na čarodějnice. Republikánskému senátoru Josephu McCarthymu se podařilo na jednom ze svých vystoupení v senátu v padesátých letech konstatovat, že USA prakticky řídí na vedoucích postech skrytí komunisté a další se do země plíží jako sabotéři a špioni. Tím vyvolal v řadách občanů i úřadů (ač to nikdy řádně nedoložil důkazy) rozsáhlou paniku a atmosféru všeobecného podezřívání a pronásledování domnělých komunistů. Když se zjistilo, že McCarthy (sice v kontextu doby a chystání se USA na třetí světovou válku se SSSR) vlastně jen hystericky žvanil, bylo už pozdě. Nakonec dostal od senátu důtku. Avšak neprávem očerněných či postižených lidí, kteří přišli o své profese i prestyž bylo už příliš mnoho. Mezi nimi např. I Gregory Peck, Charlie Chaplin ad... Hon na čarodějnice se ovšem co represí a újmy postižených nedá srovnávat s opačným honem na imperialistické agenty z druhé strany železné opony. Edward Murrow z CBS se tomuto teroru a panice postavil a pomohl ji i zastavit. Tento dokument je pomníkem jemu a jeho spolupracovníkům. Mnoho jich tehdy nebylo a i když řada osobností s MCCarthym nesouhlasila či jej dokonce nenáviděla, z obavy z případných represí raději mlčela. Z českých osobností známe také jednu oběť, kterou McCarthysmus semlel. Je jí Jiří Voskovec, který byl dlouho internován na Ellie Islandu a vyslýchán v USA když žádal o azyl. Ten posléze nedostal z obav, že je osobou sympatizující s komunismem (což bylo tedy paradoxní stanovisko imigračních orgánů USA). Chválím George Clooneye za otevření této pandořiny skříňky. Pro demokratické amíky je připomínka tohoto období, kdy se leckdo choval v rozporu s ústavou USA a demokratickými principy hodně bolavým místem jejich novodobých dějin. Každopádně řadového diváka tato epizodka dějin USA asi moc nenadchne a možná i bude nudit...Je to spíše pro fajnšmekry. Takže slovy Eda Murrowa Vám všem přeji : Dobrou noc a hodně štěstí . * * * * ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Odmietame žiť v strachu. Báť sa jeden druhého.“ Ako si myslím, že politika sa rozhodne netýka len vysokoškolsky vzdelaných občanov, tak si nemyslím, že je vtipné pokladať sa za fanúšika filmu a nepoznať smutný fenomén „honu na čarodejnice“, ktorý rozpútal alkoholický senátor McCarthy, poznačiac tak kariéru/život stovkám Američanov. O tomto období rozprávali v minulosti už aj iné filmy (TAKÍ SME BOLI, MAJESTIC), ale až Clooneyho na šiestich Oscarov nominované DOBRÚ NOC A VEĽA ŠŤASTIA vás naučí všetko, čo ste potrebovali vedieť o udalosti, ktorá bez dokazovania rozpútala strach a ustavičnú vlnu neistoty americkej spoločnosti z obviňovania z komunizmu. Nesmiernemu tlaku sa odvážili čeliť len niekoľkí jednotlivci, napríklad tím televíznej spoločnosti CBS (Strathairn, Clooney, Clarksonová, Downey Jr., Langella, Daniels). Toto je umelecký záznam tých ťažkých udalostí. Clooney je nový Robert Redford. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak už další film o politice, kde jsem kolem něj dlouho váhavě chodila, ale byla jsem natolik zvědavá na George Clooneyho a jeho režijní počin, že jsem si ho dnes konečně pustila. Téma bylo pro mě opravdu z neznámého prostředí americké historie a tak jsem se chvílemi některými pasážemi docela prokousávala a tápala. Clooneymu se zde podařilo vytvořit velmi dobrou atmosféru, která odpovídala 50. létům a to, že se téměř celý film odehrává ve studiích tomu ještě více přidalo na autentičnosti. A co se týká hereckých výkonů, tak hlavně David Stratham předvedl jakým je výborným a zároveň charismatickým hercem i když byl obklopen jinými slavnými hereckými esy. Své role reportéra Murrovwa se zhostil na výbornou. A George Clooney má můj obdiv, že se pustil do této pro nás už téměř zapomenuté, dávné politické rekonstrukce. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nechtělo se mi do filmu, který je jen o politice. Nechtělo se mi cestovat v čase, k tomu do jiné země, když na bolehlav by se politických témat našlo dost tady a teď. Zase jsem se spletla. Ten film byl sice o politice ALE NE "JEN" ! A byl vynikající. Nedělám to často, ale tentokrát se svezu s dokonalým Limovým komentářem, protože k němu skutečně není co dodat. Vlastně něco přece: nedávno proběhla na diskuzi anketa čtyř herců obsahující i jméno Davida Strathairna a já tušila, že vedle slavnějších kolegů nemá šanci, což se nakonec potvrdilo. Bylo to v době, kdy většina hlasujících ještě tento film neviděla. Jeho dechberoucí výkon je rozhodně důvodem s ním napříště nejednat jak s Popelkou. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Film získal šest nominací na Oscara, např. za film, režii nebo scénář, a podobně „naprázdno“ odešel také ze Zlatých globů. Vítězství čekalo na počin George Clooneyho až při Evropských filmových cenách, kde získal Screen International Award. (imro)
  • Ve filmu se objeví množství autentických archívních televizních záběrů. Při testovacích projekcích si diváci navzdory tomu mysleli, že herec ztvárňující senátora McCarthyho je příliš afektovaný. (imro)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama