Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (324)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Clintovi Eastwoodovi roste na poli hereckých režisérů zdatný konkurent - George Clooney. A režie mu jde opravdu skvěle. Už "Milujte svého zabijáka" bylo velmi zajímavé a jako prvotina nebývale režijně vyzrálé. "Dobrou noc a hodně štěstí" pak v započatém trendu pokračuje. A úspěšně. Už se těším na příští snímeček. George poslední dobou neumí šlápnout vedle. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ten film je tak chytrý a formálně důmyslný (černobílá estetika dělá svoje), že je mi ho na horizontu té skromné hodiny a půl, která jej zlomyslně škrtí a nedovoluje mu přerůst v plnohodnotně gradovaný příběh (kterým ostatně ani nechce být), docela líto. A proč to tak cítím? Protože tenhle komorní a nenápadný filmík není pouze plochou, suchopárnou a rekonstruktivní dokumentací mediálně-politické kolize o nařčení fanatického "lovce lebek" a jeho kliky z nekompetentnosti a předpojatosti (ačkoli i v téhle obecné rovině sklízí snímek vavříny uznání pro svou pedantskou přesnost), ale především brilantní zkratkou, která odhaluje a přehodnocuje smysl médií ve 20. i 21. století. Obzvláště tedy lehkost s jakou s nimi lze manipulovat podle momentální potřeby, stejně jako jejich zjevnou kontaminaci společenským ohrožením v podobě "přikládání pod kotel" informačního šumu, což je neduh, který vede jedině k otupělosti, konformismu a neochotě naslouchat, tudíž i bojovat za svá práva a stavět se na odpor tmářství a útisku. Úžasně elitářský a vyspělý počin! ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal vyšší hodnocení, ale nemohu. Po celou dobu filmu jsem se prakticky nudil, byl opravdu až přes příliš politický. Ani vynikající herecké výkony mě neobměkčí a nepřidám hvězdičku. Jsou snímky, které jsou založené na síle mluveného slova a mají v něm opravdovou moc. Dobrou noc a hodně štěstí patří mezi tento typ filmů, avšak nedokázal mě vskutku zabavit a přitáhnout. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem větší drama, ale to nic nemění na faktu, že je to dobrý a poučný film (teda pro mě byl ;-)). Rozhodně se nepovažuju za nějakého znalce mccarthismu, ale každý divák, který zaslechl alespoň něco o okolnostech studené válce ze strany USA, by s tímhle snímkem neměl mít problém. David Strathairn na mě působil velice charismaticky a asi bych si ho měl trochu víc "proklepnout", ale hodně mile mě překvapil taky Clooney na řežisérské stoličce. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Za tři dny to bude přesně 70 let od odvysílání zásadní epizody pořadu E. Murrowa, která byla počátkem konce McCarthyho honů na čarodějnice, shodou okolností taky za pět dní získá Robert Downey Jr. Oscara za jiný černobílý film z tohoto období, takže bylo celkem příhodné tuhle nenápadnou konverzačku George Clooneyho konečně dohnat. No a nezklamala. Je to pomalé, atmosférické, ovšem plné ideálů a hodnot, které v kontrastu s dnešní Amerikou ční jak maják nad hladinou depresivní reality. Není to ale jen bravurní politický komentář, Dobrou noc a hodně štěstí úplně stejně reflektuje média a jejich roli ve společenském dění, navíc tak činí v zatraceně skromné stopáži 90 minut, což z toho dělá jednoduše napínavé drama od začátku až do konce. Stylové retro s perfektními hereckými výkony. Velká škoda, že tuhle laťku Clooney netrefuje častěji. 8/10 ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Film se stříhal v Clooneyho luxusní vile na pobřeží jezera Como v Itálii. (Othello)
  • Celý filmový plac se vešel do jednoho patra. Kvůli tomu například výtah musel být umístěný na otočné ploše. V bezstřihovém záběru, kdy postavy jedou výtahem z jednoho patra do druhého, se kulisa otočila o 180° a tím se docílilo přechodu do nové lokace. (Othello)
  • David Strathairn je ve skutečnosti nekuřák. Měl tedy ve svých cigaretách dýmkový tabák místo klasického. (Othello)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama