Reklama

Reklama

VOD (1)

Seznamte se se Stuartem Shorterem. Má rád alkohol a heroin. Užívá si bolest. A je bezdomovec, zklamaný světem a posedlý noži. Ovšem jeho životní příběh je absolutně úžasný. HBO si vám dovoluje představit filmovou adaptaci stejnojmenné autobiografie.  Spisovatel Alexander Masters se ohlíží zpět na život svého kamaráda Stuarta, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost. Krátký život Stuarta Shortera byl jeden velký chaos - bezdomovec, který si hrál s noži, holdoval drogám a alkoholu a měl sklon k násilí. Když se však setkal s Alexem, nabral jeho život nový směr. Alex se rozhodl, že o Stuartovi napíše knihu a Stuart ho přesvědčil, že má příběh koncipovat pozpátku, aby byl více vzrušující. Stuart tedy vypráví příteli dobrodružství svého života, líčí příběhy současnosti a postupně se vrací do dětství. Jeho osobitý smysl pro humor dodává tragikomický nádech. Historky o přepadení pošty, pokusech o sebevraždu a střídání nejrůznějších institucí umožňují Alexovi nahlédnout do zcela odlišného světa. Náhle není tak těžké pochopit, jak se mohl Stuartův život vymknout kontrole. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

Aky 

všechny recenze uživatele

Originální film o životě bezdomovce a důvodech deformace jeho osobnosti, přičemž autoři moudře dospívají k tomu, že na podstatnou část pokládaných otázek je nutné rezignovat z jednoduchého důvodu, že na ně jasné odpovědi zkrátka neexistují. Film do značné míry dělá naprosto skvělý Tom Hardy, který zastiňuje papírově hlavního Benedicta Cumberbatche, byť je pravda, že také má mnohem víc o čem hrát. ()

DaUr 

všechny recenze uživatele

Až do poslední dvacetiminutovky poměrně nezajímavý a zdlouhavý snímek, popisující osudy nijak vyjímečně zajímavé lidské trosky. Jak se však dál a dál poodkrývá její minulost a s ní spojené zážitky, které z Hardyho postavy onu trosku vytvořily, začíná velice dobře fungovat emoční rovina (která je, vzhledem lacinému vzezření filmu, velmi podstatná) a Stuart nás konečně začíná zajímat - konečně nám ho začíná být líto, což je podle všeho tak trochu hlavním cílem tvůrců. Nebýt však absolutně úžasného hereckého výkonu Toma Hardyho, asi by nám byl ukradený i na konci. Takhle ale nakonec převládá pozitivní dojem a jediné mínus lze najít právě v onom pomalém rozjezdu. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Stuart je příběh jednoho ztraceného člověka, bezdomovce, alkoholika a konzumenta drog, se kterým se život nikdy nemazlil. Příběh s (opět) skvělým Tomem Hardym a kupodivu také s Benedictem, který se mi tak nelíbil v Sherlockovi. Zvláštní přátelství dvou mužů, kterým osud rozdal karty úplně jinak a až náhoda je spojila dohromady. Celkem málo známý, ale moc dobrý film. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Benedict Cumberbarch byl dobrý. Tom Hardy ? Vynikající. Vynikající ve své roli nemocného bezdomovce s tajemstvím, které žádné dítě na světě nikdy prožít nemá. A co všechno se v životě od těch střípků i střepů odvíjí, o tom Benedict sepisuje knihu. Ne tak normálně, ale dějově pozpátku. O jednom Stuartovi z komunity bezdomovců, jeho násilí, drogách, naštěstí i touhách. Velmi dobrý film. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem se tomuto filmu od začátku hrozně bránila a snažila se to vidět z pohledu odměřeného diváka, který nebude hodnotit dobře jen na základě toho, že právě viděl další smutný příběh, který se k tomu opravdu stal.. Přestože měl Stuart i dobré chvilky, stále to byl pouliční rváč, alkoholik, závislák na heroinu a sociopat se slabostí pro nože. Takových většinou neumím litovat, protože někdo se prostě zvedne a jde dál, Stuart se v tom rád máchal a všechny své výtržnosti sváděl na to zlé, co se mu přihodilo. Je na každém člověku, jakou si zvolí cestu, je na každém člověku, jak se s tím popere.. je to jeho volba. Na druhou stranu jsme každý jiný a život občas zasazuje jednu ránu za druhou.. Co se filmu týče, je to takové vděčné téma, ale i já se přidávám na stranu většiny, které nakonec bylo Stuarta líto (přestože jsem se tomu úpěnlivě bránila!), já však nedokážu dát více než tři hvězdičky, protože mě to zase až tolik nevzalo a klidně bych brala více sentimentu (to, jak se SPOILER!! divák dozví, že hlavní postava zemřela, bylo naprosto bez emocí a vyznělo to asi jako scéna, když někdo ve filmu zjistí, že nezaplatil účet, prostě to s divákem nehne KONEC SPOILERU). Jinak tleskám Hardymu, původně mi připadalo, že přehrává, ale v závěru byl výborný, narozdíl od Cumberbatche, ten ani neměl co hrát. Mimochodem Hardyho angličtina mi tedy nepřipadala tak strašná a to prosím nemám dokonalou angličtinu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Budova pošty v záběrech z let 1979 a 1993 je skutečně původní pošta v Cambridge, nyní prázdný obchod. (akisha)
  • Za skvelý výkon alkoholického násilného narkomana Stuarta bol Tom Hardy nominovaný na cenu BAFTA TV Award. Rovnako film získal niekoľko cien, vrátane za najlepší scenár (Best TV Film) a najlepšiu drámu (Special Jury Prize, RTS Television Award). (Deftie)
  • V roli nenáviděného soudce se představil skutečný otec Benedicta Cumberbatche. (ilovebritain)

Reklama

Reklama